Μία άποψη που προσκρούει με την κριτική της ΝΔ για έλλειμμα κοινοβουλευτικής εξουσιοδότησης από την κυβέρνηση ως προς την επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό παρέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως οι απόψεις που είχε εκφράσει ο ΥΠΕΞ και κυβερνητικός του εταίρος, Βαγγέλης Βενιζέλος, στον ΟΗΕ υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία» ήταν «δική του άποψη».
«Όσον αφορά τα περί δηλώσεων Βενιζέλου στα Ηνωμένα Έθνη το Σεπτέμβρη του 2014» είπε ο κ. Σαμαράς με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού κατά την τοποθέτησή του την Πέμπτη στην Ολομέλεια και συμπλήρωσε: «Σας το απάντησε καθαρά ο ίδιος (σ.σ. Β.Βενιζέλος) χθες. Ήταν δική του άποψη. Όχι δική μου». Επισήμανε δε πως «παραμέναμε όμως, και τότε και πάντα, σύμφωνοι στο βασικό: στην εξουδετέρωση του αλυτρωτισμού!».
Με πλήρη επίγνωση, ο πρώην πρωθυπουργός επί της ουσίας εξαΰλωσε όλες τις κατηγορίες της ΝΔ περί πλημμελούς κυβερνητικής εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού να υπογράψει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ λόγω της ασυμφωνίας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, καθότι για το ίδιος ακριβώς ζήτημα ο δικός του κυβερνητικός εταίρος είχε την ακριβώς αντίθετη θέση. Ο πρώην πρωθυπουργός κατέρριψε ακόμα και το λόγο που η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, αφού με μεγαλύτερη έμφαση πρότασσε ως αιτία κατάθεσής της τη διαφωνία των ΑΝΕΛ για το μακεδονικό παρά τις ενστάσεις της επί της συμφωνίας.
«Δεν δικαιούταν να χαιρετίσει τη συμφωνία ο Παυλόπουλος»
Ο κ. Σαμαράς, σε πιο ήπιους τόνους απ’ ό,τι συνηθίζει, συνέχισε τις κατηγορίες κατά του Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας αρχικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει πολιτικά ανοικτά ζητήματα.
«Όταν παίρνει θέση -κακώς- και εκφράζει και τη χαρά του, μάλιστα, για μια συμφωνία που μόλις την κλείσατε εσείς -τηλεφωνικά. Για μια συμφωνία που μόνον εσείς την ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική» υποστήριξε και εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού προσωπικά.
«Κι ύστερα, ποιος λέει εμένα “υπονομευτή” του Πολιτεύματος; Ποιος κατηγορεί εμένα, για “θεσμικές ακροβασίες”; Εσείς, κ. Τσίπρα; Που επί τρία χρόνια καλούσατε τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια, να παραιτηθεί και να ρίξει την κυβέρνησή μας; Εσείς; Που δεν ψηφίσατε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ρίξετε την κυβέρνησή μου, καταγγέλλοντας χρηματισμούς βουλευτών και απειλώντας τους πάντες, την ώρα που έβγαινε η χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια;» διερωτήθηκε και σχολίασε: «Πλάκα έχετε…».
Διαπιστευτήρια κομματικής πειθαρχίας
Με απολογητική διάθεση, ο κ. Σαμαράς φρόντισε, επίσης, να ξεκαθαρίσει την στήριξή του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικαλούμενος παράλληλα το σεβασμό που επέδειξε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που έριξε, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
«Πήγατε να χρησιμοποιήσετε το Σκοπιανό ως εργαλείο για να διασπάσετε τη Νέα Δημοκρατία. Και αποτύχατε οικτρά! Και τώρα κατηγορείτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα για την αποτυχία σας…» είπε και σημείωσε με στόμφο: «Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά! Και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας… Εγώ ως πρόεδρος του κόμματος και ως πρωθυπουργός σεβάστηκα απολύτως τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό!.Όχι όπως εσείς κάνατε με τον κ. Αλαβάνο! Και στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη… Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο! Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα…».