Σαμαράς για τη διαγραφή του από Μητσοτάκη: «Χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της παράταξης σε Ποτάμι»

Σαμαράς για τη διαγραφή του από Μητσοτάκη: «Χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της παράταξης σε Ποτάμι»
EUROKINISSI

Σε συνολική αποδόμηση των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» (12 και 13 Δεκεμβρίου) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σε ερώτηση για τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού είπε στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση ότι «πιστεύω ότι χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού, χαλάω τη σούπα του κατευνασμού, χαλάω της σούπας της ασφάλειας» και τόνισε ότι «θα έλεγα ότι χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της παράταξης σε Ποτάμι».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ιστορία του καθενός δεν διαγράφεται, ούτε η ιστορία διαγράφεται», ενώ τόνισε ότι «θα παραμείνω μάχιμος, είμαι παρών». Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι τα ίδια με αυτόν τα πιστεύουν πολλοί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι «λίγο η Νέα Δημοκρατία μοιάζει με την παράταξη που όλοι ξέρουμε» και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι «πάνω από 1 εκατομμύριο νεοδημοκράτες απομακρύνθηκαν στις ευρωεκλογές, σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές».

Σε ότι αφορά για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια είπε ότι είχαμε στη μεταπολίτευση τρεις προσεγγίσεις, την εθνοκεντρική του Αντρέα Παπανδρέου, την εκχώρηση της έννοια της κυριαρχίας στους διεθνείς οργανισμούς, που ακολουθούσε ο Κώστας Σημίτης και την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως και ο Κώστας Καραμανλής και ο ίδιος στην κυβέρνηση του 2012-2015.

Hταν πολύ αιχμηρός, καθώς όπως είπε τα «ήρεμα νερά» και οι λογικές του κατευνασμού ενδυναμώνουν την Τουρκία και αδυνατίζουν την εθνική γραμμή της χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι ενώ η Τουρκία προχωράει σε διεθνείς συμμαχίες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως στην Κάσσο, η Ελλάδα έχει χάσει την πυξίδα της και «δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο.

Σαμαράς: Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε πολλά μέτωπα

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «γεωπολιτική ένταξη σημαίνει να χτίζεις συμμαχίες, όχι να αναζητάς προστάτες. Απέναντι στην Τουρκία πρέπει να έχουμε αποτρεπτική πολιτική. Να γνωρίζει η Τουρκία ότι εάν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια, θα πάρει ρίσκο ανυπολόγιστο. Είναι σαφές ότι η αποτροπή είναι η επιλογή που έχει ο λιγότερο ισχυρός όταν δεν θέλει να υποταχθεί. Λέγεται αποτροπή, γιατί όταν γίνεται σωστά αποθαρρύνει τον επιτιθέμενο και διασφαλίζει σταθερότητα και ειρήνη», ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο που η αποτροπή απαιτεί πειστικότητα και αξιοπιστία». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι πρέπει «να έχεις τα μέσα να επιβάλεις μεγάλο κόστος και ρίσκο στον επιτιθέμενο και αξιοπιστία να δείχνεις ότι αυτά που έχεις στη διάθεσή σου, είσαι αποφασισμένος να τα χρησιμοποιήσεις αν προκληθείς. Η αποτροπή μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζονται συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε πολλά μέτωπα. Άλλοτε της βγαίνει και άλλοτε δεν της βγαίνει. Πάντως, σίγουρα επιμένει. Δημιουργεί περισσότερου εχθρούς από όσους μπορεί να αντιμετωπίσει».

«Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα, γιατί εμείς κοιτούσαμε αλλού»

Συνεχίζοντας τις αναφορές του για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ανέφερε ότι «υιοθετούμε την αποτροπή και εφαρμόζουμε τον κατευνασμό. Υπογράφουμε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία».

Παράλληλα, αναρωτήθηκε «γιατί ρώτησε το ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει; Δηλώνουμε ότι “κόκκινη γραμμή” για εμάς είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν θα αντιδράσουμε».

Επίσης, είπε ότι «στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια η Ελλάδα στήριξε τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Αυτόν που μιλάει για γκρίζες ζώνες τον ψηφίσαμε εμείς για υπεύθυνο ασφαλείας στην Ευρώπη», παρατήρησε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «αντί να κάνουμε σημαία μας τον χάρτη, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς φοβικά παίζουμε το παιχνίδι της καθυστέρησης»

«Αλλά, ας πάμε πιο πέρα. Τι κέρδισε η Ελλάδα;», αναρωτήθηκε και ανέφερε ότι: «είχαμε, λέει, ήρεμα νερά αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «το ερώτημα δεν είναι «Ειρήνη ή Πόλεμος». Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Άλλωστε, για να υπάρξει Ειρήνη, πρέπει να τη θέλουν όλοι… Και συνεχώς! Ενώ τον Πόλεμο αρκεί να τον επιδιώξει ένας… Και μια μόνη στιγμή! Το αληθινό Πρόβλημα είναι αν θα έχουμε Εξωτερική Πολιτική, αν θα έχουμε Αποτροπή, αν θα έχουμε ενεργές συμμαχίες, αν θα διεκδικήσουμε ρόλους. Και τώρα δεν κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά… Εγώ πρώτος απεύχομαι τον Πόλεμο! Και γι’ αυτό είμαι αντίθετος με τον «Κατευνασμό» που συνήθως φέρνει τον Πόλεμο»., ενώ πρόσθεσε ότι «κυρίες και Κύριοι, Όποιος αγαπά την Ειρήνη, δεν επιλέγει τον Κατευνασμό. Κάνει συμμαχίες κατά κοινού εχθρού – δεν τις ακυρώνει μόνος του.. Στέκεται αυστηρά σε κάθε πρόκληση – Δεν “διευκολύνει” τον επιθετικό γείτονά του, να αποκτήσει όπλα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του… Η Ειρήνη είναι Ευθύνη! Δεν υπηρετείται με… διακηρύξεις “φιλίας” προς κράτη “ταραχοποιούς”… Δεν υπηρετείται με υποκλίσεις απέναντι σε προκλήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος στον προϋπολογισμό: «Ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα για να σπάσει το τραπεζικό καρτέλ»

Με καθυστέρηση ημερών συνεδριάζει την Παρασκευή το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Συρία και τους πρόσφυγες

Ακρίτα για Μητσοτάκη: «Παρέδωσε το κόμμα του στους κήρυκες της ομοφοβικής ρητορικής»

Documento Newsletter