ΣΥΡΙΖΑ: Σάλπισμα διεύρυνσης στον δρόμο προς το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Σάλπισμα διεύρυνσης στον δρόμο προς το συνέδριο

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο του κόμματος στις 24 με 27 Φεβρουαρίου έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) να σφραγίζει και τυπικά όσα αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στο τελευταίο, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, επικράτησαν επί της ουσίας δύο γραμμές και με αυτές θα πορευτεί το κόμμα στον δρόμο προς το συνέδριο. Εκεί θα φανεί εάν θα μπει οριστικό τέλος στο ερώτημα: «Τι κόμμα θέλουμε;». Η μια είναι υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας διεύρυνσης του κόμματος στον δρόμο για ένα εξωστρεφές συνέδριο και όχι ένα συνέδριο κατοχύρωσης συσχετισμών και η άλλη ισχυρίζεται ότι η διεύρυνση ολοκληρώθηκε με τις πρόσφατες διαδικασίες (τα μέλη του κόμματος πλέον έχουν ξεπεράσει τις 55.000 με 60.000) και ως εκ τούτου καθιστά άκυρη και την ποσόστωση για τα μέλη της ΚΕΑ, ενώ η συνέχισή της θα απομακρύνει το κόμμα από τον αριστερό ριζοσπαστικό του χαρακτήρα (ιστορικό μάλιστα στέλεχος σε πρόσφατη συνδιάσκεψη μίλησε για «χυλό» που πρέπει να αποφύγουμε).

Η διαδικασία της διεύρυνσης

Ετσι ή κάπως έτσι στο ΠΣ «συγκρούστηκαν» απόψεις που ήθελαν το μέτρο για την εκλογή των συνέδρων να μεγαλώσει προσεγγίζοντας το 1 προς 20 ώστε να μειωθεί ο αριθμός των συνέδρων ή να παραμείνει το 1 προς 10, να μην υπάρξουν αριστίνδην μέλη ή να δημιουργηθεί ένα κεντρικό όργανο, το λεγόμενο «Εθνικό Συμβούλιο», με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τελικά με απόφαση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα η διαδικασία της διεύρυνσης του κόμματος θα παραμείνει ανοιχτή με εγγραφές έως και τις 15 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν 100 με 150 αριστίνδην μέλη με πλήρη δικαιώματα στο συνέδριο και το εκλογικό μέτρο θα παραμείνει 1 προς 10, κάτι που σημαίνει ότι οι σύνεδροι θα προσεγγίσουν τις 5.000. Επιπροσθέτως για τη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο θα ισχύσει η ποσόστωση, με αποτέλεσμα 50 μέλη της να προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία. Εδώ μάλιστα αποφασίστηκε τα 50 μέλη να εκλέγονται έπειτα από συνεννόηση των ΔΗΜΑΡ, Γέφυρας και Κοινωνικής Συμμαχίας της κ. Κατσέλη.

Το σίγουρο είναι ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και η διελκυστίνδα για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποτέλεσμα μια παραλυτική πολλές φορές ισορροπία που απομακρύνει το κόμμα από την κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα συνέβησαν στον δρόμο προς τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε τελικά να καταλήξει σε έναν υποψήφιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κόμμα ψηφοφόρων χωρίς οι τελευταίοι να έχουν μια σύνδεση μαζί του (όχι κατ’ ανάγκην οργανική) για παράδειγμα μέσα από τη συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στους επαγγελματικούς συλλόγους ή αυτή να υστερεί πολύ σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό.

Ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών Ν. Παππάς, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στον Flash FM Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκτός από αμφίπλευρη πολιτικά, «είναι και πολύπλευρη κοινωνικά, καθώς δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμητικής αύξησης των μελών, αλλά και ποιοτικής διείσδυσης του χώρου μας, με όρους οργανωτικούς και πολιτικούς, σε θεσμούς όπως τα συνδικάτα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση».

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Στον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά αναλύουν και τα νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή που εισάγει η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ. Ο Αλ. Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. «Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ» είπε «δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορο τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δίνουν πλέον ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Στην Κουμουνδούρου όμως δεν έχουν αυταπάτες. Ακόμη κι αν εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου, οι σχέσεις των δύο κομμάτων, λένε, θα είναι «σκληρά ανταγωνιστικές».

Το ζητούμενο όμως είναι η επόμενη ημέρα και η δυνατότητα συγκρότησης της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι μια προοπτική στην οποία ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε «χωρίς φόβο και πάθος» και χωρίς να κρύψει τίποτε από κανέναν. Συνεπώς, καταλήγουν, όποιος ή όποια αναζητεί πίσω από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ περίεργες και κρυφές διαδρομές, καλά θα κάνει να ανιχνεύσει τον πανικό της ΝΔ και των συστημικών ΜΜΕ την επομένη της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου. Εναν πανικό που οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το ΚΙΝΑΛ δορυφορική δύναμη, κάτι που έσπευσε να επιβεβαιώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκλείοντας εκ προοιμίου την όποια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί αλήθεια;» αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου για ένα κόμμα μάλιστα που αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό.

Καμπάνια για κατώτατο και ακρίβεια

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να «τρέξουν» μια καμπάνια για δύο θέματα που είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους: την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ακρίβεια. Οπως είπε μιλώντας στο Κόκκινο την Παρασκευή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε την πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση –κοινοβουλευτικά αλλά και κοινωνικά– ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», ενώ «θα πραγματοποιήσουμε και μια μεγάλη καμπάνια για την ακρίβεια», προκειμένου να αναδειχτούν οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη στάση αδράνειας που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Ετικέτες

Documento Newsletter