Την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι νοσοκομειακοί γιατροί «λυγίζουν» καθώς απομένουν μόνο 8 κενές κλίνες MEΘ Covid η πρωτοφανής στάση που κράτησαν οι κλινικάρχες απέναντι στο αίτημα του υπουργείου Υγείας να παραχωρήσουν 200 κρεβάτια στο εθνικό σύστημα υγείας, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο αλλά και στην κοινή γνώμη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός ιδιοκτήτης ενός εκ των δύο ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν εκφράζει την ανησυχία του εξηγώντας ότι οι εγκαταστάσεις τους δεν είναι οι κατάλληλες για να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid.
Να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη μέρα η επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας ήταν πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών που γνώριζαν καλύτερα απ όλους τόσο τα κενά του Εθνικού Συστήματός Υγείας όσο και τις ανάγκες που θα προκύψουν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τελικά με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες αποφασίστηκε η επίταξη δυο ιδιωτικών δομών υγείας της Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στο documentonews.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός δηλώνει την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού στο προσωπικό αλλά και στους ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη εκεί αναφέροντας ότι «Είμαστε δομημένοι σε ορόφους με ένα ασανσέρ. Δεν μπορούμε να μπερδέψουμε ασθενείς με covid με ασθενείς χωρίς covid. Πρέπει να είναι ανεξάρτητές οι μονάδες. Με το ασανσέρ μετακινούνται είτε καρκινοπαθής είτε ένας με covid που θα έρθει. Οπότε ξέροντας ότι μικρόβιο ζει για μέρες και μεταδίδεται με οποιανδήποτε τρόπο θέτουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους αντί να τους κάνουμε καλά».
Να σημειωθεί βέβαια ότι έχει ξεκαθαριστεί από το πρωί από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διακομιδή νοσηλευομένων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου να μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19.