Σάλος στο Μαυροβούνιο από την «σπρωξιά» του Τραμπ στον πρωθυπουργό της χώρας

Σάλος στο Μαυροβούνιο από την «σπρωξιά» του Τραμπ στον πρωθυπουργό της χώρας

Η εικόνα του Αμερικανού προέδρου να σπρώχνει στην άκρη τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια των πολιτικών που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με την ένταξη της μικρής βαλκανικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ντούσκο Μάρκοβιτς συμμετείχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αν και η χώρα του θα ενταχθεί επισήμως στις 5 Ιουνίου. Στο βίντεο που παίχθηκε εκατοντάδες φορές από τους ενημερωτικούς ιστοτόπους του Μαυροβουνίου διακρίνεται ο πρωθυπουργός να συζητά με ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους όταν εμφανίζεται από πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ και τον σπρώχνει με το χέρι για να περάσει μπροστά.

“Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς (σ.σ. ο πρώην πρωθυπουργός) και ο Ντούσκο Μάρκοβιτς επιμένουν εδώ και χρόνια ότι το Μαυροβούνιο θα είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ με ίσα δικαιώματα με τα άλλα, που θα το σέβονται, ότι η χώρα θα βρίσκεται στο τραπέζι όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα λοιπά… Είδαμε τι πιστεύει γι’ αυτό ο πρόεδρος μιας παγκόσμιας δύναμης” ειρωνεύτηκε ο Γιόβαν Βουτσούροβιτς, ο εκπρόσωπος του φιλορωσικού Δημοκρατικού Μετώπου, του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κινήματος.

“Ούτε που το πρόσεξα” ήταν η αντίδραση του Μάρκοβιτς την Πέμπτη, για τη “σπρωξιά” του Τραμπ. “Είδα τις αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν μια αθώα ενέργεια (…) Αλλά αφού οι δημοσιογράφοι έχουν ο καθένας τους τη δική τους ερμηνεία για αυτό το γεγονός, θέλω να πω ότι είναι φυσικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ να βρίσκεται στην πρώτη σειρά”, υποστήριξε.

“Το πρόβλημα δεν είναι αυτό που έκανε ο Τραμπ”, απάντησε ωστόσο ο Βουτσούροβιτς. “Το γεγονός ότι ο Μάρκοβιτς ζητάει συγγνώμη και προσπαθεί ταπεινά να δικαιολογηθεί επειδή τόλμησε να βρίσκεται σε ένα σημείο που, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήταν το δικό του, είναι σημαντικότερο”, συνέχισε.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ συναντά έντονες αντιδράσεις στο Μαυροβούνιο, μια χώρα που, όταν ακόμη ήταν ενωμένη με τη Σερβία, είχε μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών της Συμμαχίας. Το 2015 μάλιστα είχαν σημειωθεί βίαιες διαδηλώσεις. Οι αρχές κατηγορούν μια ομάδα φιλορώσων ακτιβιστών για απόπειρα πραξικοπήματος τον Οκτώβριο του 2016.

Documento Newsletter