Σάλος με το… πτυχίο που εμφάνισε ο διοικητής της ΕΥΠ του Μητσοτάκη – τι απαιτεί ο νόμος

Πολλά ερωτήματα εγείρει η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης του βιογραφικού του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος σε ότι αφορά τους τίτλους σπουδών που διαθέτει. Όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη και με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είναι κάτοχος πτυχίου από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο απέκτησε το 1999 σε ηλικία 34 ετών. Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, από το ίδιο πανεπιστήμιο, δύο χρόνια μετά ο κ. Κοντολέων φέρεται να απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).

Ωστόσο, εάν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλου Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και ειδικότερα στη λίστα με τα αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού τότε θα διαπιστώσει, ότι το συγκεκριμένο τμήμα του βρετανικού ανοικτού πανεπιστημίου δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο κατάλογο. Ειδικότερα επισκεφτήκαμε τον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ και αναζητήσαμε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στη λίστα με τα αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού. 

Από τον κατάλογο των χωρών επιλέξαμε τη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια αναζητήσαμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας (Open University.) Στο σχετικό κατάλογο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς υπήρχε μόνο μία αναφορά στο Open University of London και ειδικότερα στο τμήμα «FACULTY OF ARTS AND HUMANITIES – Department of Music (Τμήμα Μουσικής). Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στον κατάλογο το τμήμα φέρεται να αναγνωρίστηκε από το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ το 2006.

Σε ότι αφορά το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Open University της Μεγάλης Βρετανίας από το οποίο φέρεται να αποφοίτησε ο κ. Κοντολέων δεν υπήρχε πουθενά. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν και στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, είναι κατά πόσο το πτυχίο του κ. Κοντολέων είναι αναγνωρισμένο ή όχι από τον ΔΟΑΤΑΠ. Και αν είναι γιατί δεν εμφανίζεται στη σχετική λίστα;

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, «εάν κάποιο συγκεκριμένο ξένο Α.Ε.Ι. δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται αλλά ότι ενδεχόμενα δεν έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να αποφανθεί για το ακαδημαϊκό του επίπεδο». Η συγκεκριμένη αναφορά εγείρει ένα ακόμη ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί. Εάν ο κ. Κοντολέων προσκόμισε στον ΔΟΑΤΑΠ τους τίτλους σπουδών του προς αναγνώριση ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΑΤΑΠ ιδρύθηκε ως οργανισμός το 2005 από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και αποτελεί το διάδοχο σχήμα του ΔΙΚΑΤΣΑ το οποίο από το 1979 είχε την αρμοδιότητα της «αναγνώρισης πανεπιστημίων της Αλλοδαπής».

Πληροί τα προσόντα βάσει νόμου;

Nα σημειωθεί ότι με βάσει τη σχετική νομοθεσία ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να διαθέτει πτυχίο Πανεπιστημίου. Ειδικότερα το άρθρο 9 παράγραφος 3 του νόμου 3649/2008 περί «ΕΥΠ και άλλες διατάξεις» ορίζει ρητά ότι «για το διορισμό στη θέση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ως Διοικητής μπορεί να ορισθεί και δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα». Όμως το γεγονός ότι το πτυχίο του κ. Κοντολέοντα δεν φαίνεται να είναι στη λίστα του ΔΟΑΤΑΠ με τα αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσο η επιλογή του κ. Κοντολέοντα πληρεί τις διατάξεις της νομοθεσίας για την τοποθέτηση του σε μια κρατική υπηρεσία, που απαιτείται πτυχίο. Εάν δηλαδή ο κ. Κοντολέων όντως διαθέτει «τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» που υποστήριξε στην χθεσινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση ότι διαθέτει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις ώστε να μην υπάρχουν και άλλες σκιές γύρω από την επιλογή του κ. Κοντολέοντος για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ετικέτες