Σαλβαδόρ: Η αλήθεια για την εισβολή του στρατού στη Βουλή – Βουλευτής εξηγεί στο documentonews.gr

«Ήταν ένα αποτυχημένο νομοθετικό πραξικόπημα. Αυτά τα γεγονότα θα βρίσκονται στην ιστορία ως ένα σκοτεινό επεισόδιο της σύγχρονης δημοκρατίας μας», διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Σαλβαδοριανή βουλευτής, Κριστίνα Κορνέχο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο documentonews.gr.

Σιωπηρό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Πάνοπλοι κομάντος, εν πλήρει εξαρτύσει, κραδαίνοντας πολεμικά όπλα, μπήκαν στον «ναό της δημοκρατίας» -στη Βουλή- του Ελ Σαλβαδόρ σαν να επρόκειτο για… επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Δείτε επίσης: Ελ Σαλβαδόρ: Κομάντος μπούκαραν στη Βουλή για να… εγκριθεί δάνειο! (Photos)

Ο σκοπός; Να χειραγωγήσουν τη νομοθετική εξουσία. Να ασκήσουν, με τις… ευλογίες του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, όπως αναφέρει η βουλευτής Κριστίνα Κορνέχο, μία πρωτοφανή πίεση στους βουλευτές προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να ανάψουν το «πράσινο φως» για δάνειο που έχει ως στόχο, τον εξοπλισμό του στρατού και της αστυνομίας. Και αυτό με… αστερίσκους, όπως αποκαλύπτει η βουλευτής της Αριστεράς και φεμινίστρια.

Η Κορνέχο ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, του Ελ Σαλβαδόρ, της μικρής χώρας στην Κεντρική Αμερική. Είναι 38 ετών και ανήκει στο αριστερό Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional / Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί. Κάποτε ήταν Μαρξιστική συμμαχία επαναστατικών κινημάτων ενώ για δώδεκα χρόνια το FMLN ηγήθηκε του αντάρτικου εναντίον του καθεστώτος. Σήμερα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας και εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από 23 βουλευτές σε σύνολο 87 εκπροσώπων και είναι δεύτερο κόμμα πίσω από το δεξιό ARENA που αριθμεί 37.

Για την ιστορία ο Πρόεδρος της χώρας Μπουκέλε, είχε περάσει επίσης από το FMLN αλλά αποπέμφθηκε, και εν συνεχεία κατέβηκε ως υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος GANA, και έλαβε ποσοστό 53%.

– Τι πραγματικά συνέβη την περασμένη Κυριακή στη Βουλή;

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε κατέλαβε το νομοθετικό ανάκτορο με βία, χρησιμοποιώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Αστυνομία. Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, προτού ολοκληρώσει το πρώτο έτος του Προέδρου, στρατιωτικοποίησε το Εθνικό Κογκρέσο.

Συγκάλεσε παράνομα, μια έκτακτη σύνοδο της Νομοθετικής Συνέλευσης, να μας αναγκάσει να ψηφίσουμε υπέρ ενός δανείου που ήθελε, για ένα ποσό 109 εκατομμυρίων δολαρίων με την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα Οικονομικής Ανάπτυξης (Central American Bank of Economic Development – BCIE).

Ήταν μια μορφή εκβιασμού. Οι κινητοποιημένοι οπαδοί του πολιτικού κόμματος του, που σχηματίστηκε πρόσφατα, ανάγκασαν τους δημόσιους υπαλλήλους να παραστούν την ίδια ημέρα, σε μια διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ για «συμπαράσταση» (σ.σ. στον Μπουκέλε).

Πριν λίγες ημέρες είχε καλέσει σε “εξέγερση” και απείλησε να διαλύσει την τρέχουσα Βουλή, αν δεν γινόταν ό,τι εκείνος επιθυμούσε (σ.σ. αν δεν εγκρινόταν το δάνειο).

Ο εθνικός στρατός και η αστυνομία εισήλθαν με βία για να εξαναγκάσουν τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη βούληση του Προέδρου. Η ασφάλεια του νομοθετικού σώματος αντικαταστάθηκε από τη βία. Σε 28 χρόνια, μετά την υπογραφή των Ειρηνευτικών Συμφωνιών, ποτέ δεν έχει εισβάλει στρατός στη νομοθετική συνέλευση.

Έχουν αναφερθεί επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων εκτός της Βουλής και, επίσης, δεχόμαστε παρενοχλήσεις και εκφοβισμό στα σπίτια μας από την ασφάλεια της κυβέρνησης προκειμένου να μας υποχρεώσουν να ευθυγραμμιστούμε την επιθυμία του Προέδρου.

Από τους 84 βουλευτές, μόνο 10 ακολούθησαν. Οι υπόλοιποι όχι. Μια μέρα πριν, με ψήφους 64 υπέρ στη Βουλή δηλώσαμε την άρνησή μας στην πρόσκληση του Προέδρου. Ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δεχθεί την αντισυνταγματικότητα της.

– Ήταν μία μορφή πραξικοπήματος; Οι σκηνές άφησαν άφωνη την υφήλιο. Μάλιστα, οι εικόνες έφεραν στο μυαλό εποχές που το Σαλβαδόρ θα προτιμούσε να ξεχάσει. Πώς έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο; Ποιος κάλεσε τον στρατό και την αστυνομία εντός του Κοινοβουλίου;

Ναι, ήταν ένα αποτυχημένο νομοθετικό πραξικόπημα. Ο Πρόεδρος ήθελε να διαταράξει τη συνταγματική νομιμότητα με αυταρχικό και μιλιταριστικό τρόπο. Αυτά τα γεγονότα θα βρίσκονται στην ιστορία ως ένα σκοτεινό επεισόδιο της σύγχρονης δημοκρατίας μας.

Το Ελ Σαλβαδόρ βίωσε 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου, από το 1980 έως το 1992. Στο παρελθόν υπήρχαν χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, ήταν οι πιο αιματηρές σφαγές του κράτους, του Σαλβαδόρ. Είναι μια εποχή που ζήσαμε και προτιμούμε να μην την ξαναζήσουμε.

Ο Πρόεδρος Μπουκέλε δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο, δεν σέβεται την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών του κράτους. Είναι αντιδημοκρατικός και αυταρχικός. Αυτό αποδείχθηκε την Κυριακή.

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να γίνονται πιόνι πολιτικής και πρέπει να τηρούν το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος είναι επίσης ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, έδωσε εντολή στον στρατό και την αστυνομία να εισέλθουν παράνομα στο κοινοβούλιο.

-Τι είδους δάνειο ήταν αυτό; Γιατί εκφράσατε την αντίθεσή σας; Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή; Μήπως μεταφράζεται στο ότι η πλειονότητα του λαού συμφωνεί με την απόφαση του προέδρου;

Πολύ καλή ερώτηση. Ο Πρόεδρος Μπουκέλε δήλωσε ότι 50.000 άνθρωποι διαμαρτύρονται, αλλά στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ αναφέρθηκαν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, γεμίζοντας μόνο δύο τετράγωνα μπροστά από τη Βουλή. Δεν ήταν μαζική κινητοποίηση. Αλλά επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που τον υποστηρίζουν είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πάνε. Ο Ναγίμπ λέει ψέματα.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Μπουκέλε κέρδισε με περίπου 53% έγκυρες ψήφους, ήτοι 1.434.856 εκατομμύρια, από πληθυσμό άνω των 7 εκατομμυρίων και εκλογικό σώμα άνω των 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Στις δημοσκοπήσεις, από τους πρώτους μήνες της διοίκησής του, ο Πρόεδρος Μπουκέλε υπόκειται μια σταθερή μείωση της δημοτικότητάς του. Ως εκ τούτου, δεν είμαι σίγουρη ότι τώρα έχει την πλειοψηφία των πολιτών με το μέρος του.

Δεν λέμε όχι στην καταπολέμηση της ανασφάλειας. Στην πραγματικότητα, η Νομοθετική Συνέλευση ενέκρινε αύξηση της ασφάλειας και της άμυνας, σε 11,2% και 18,5%, αντίστοιχα, στο γενικό προϋπολογισμό του κράτους φέτος, το 2020, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τώρα, ο Πρόεδρος ζητά την έγκριση ενός νέου δανείου, ωστόσο, όταν συζητήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών και στον Ειδικό Προϋπολογισμό της Νομοθετικής Συνέλευσης, διαπιστώσαμε πολλές παρατυπίες.

Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε επισήμως το σχέδιο ασφαλείας της κυβέρνησης, δεν δικαιολογούνται καλά τα αιτούμενα κεφάλαια. Υπάρχει ένα τμήμα που προορίζεται για την αγορά ελικοπτέρων, πλοίων και εξοπλισμού για κάμερες παρακολούθησης.

Αλλά σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων, διότι έγινε γνωστό ότι μια μεξικανική εταιρεία ασφαλείας κατηγορούμενη για δωροδοκία πρόσφερε ταξίδι με ιδιωτικό αεροπλάνο για να συναντήσει τον Υφυπουργό Ασφάλειας Όσιρις Λούνα. Όμως,ο Μπουκέλε αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το ποιος είχε πληρώσει για το ταξίδι αυτό, ακόμη και όταν αναγκάστηκε το κάνει.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην Ασφάλεια, στην πραγματικότητα είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, στις 13 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συναινέσαμε με την παροχή 91 εκατομμυρίων δολαρίων για τη φάση 1 και 2 του σχεδίου ασφάλειας της κυβέρνησης, το οποίο όπως εξήγησα δεν γνωρίζουμε εις βάθος – ικανοποιητικά. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό σε ένα νέο δάνειο σε σύντομο χρονικό διάστημα να ζητήσουμε εγγυήσεις/διαπιστευτήρια διαφάνειας για την έγκρισή του, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Μπουκέλε; Ένας νέος άνθρωπος, κεντροδεξιός πολιτικός που προωθεί ένα ενωτικό προφίλ; Νομίζετε πως μπορεί να κάνει πράγματα για να βοηθήσει τους Σαλβαδοριανούς;

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε είναι πολιτικός που χειραγωγεί τις μάζες με την πίστη και τα κοινωνικά δίκτυα. Πριν από τις εκλογές, πουλούσε τον εαυτό του ως πρόσωπο της αριστεράς, ωστόσο, είναι ένας πρόεδρος από δεξιά, πλήρως υπάκουος στην πολιτική της κυβέρνησης του Τραμπ, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο σταμάτησαν περισσότερα από 18 κοινωνικά προγράμματα που ωφελούσαν τους πολίτες, πραγματοποίησε μαζικές απολύσεις, αύξησε τον προϋπολογισμό του στη διαφήμιση και προστατεύει τους διεφθαρμένους αξιωματούχους.

-Αναρίθμητες δολοφονίες συμβαίνουν στη χώρα και το Σαν Σαλβαδόρ έχει τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας των δολοφονιών». Συνεπώς, θα έμοιαζε λογικό να εξοπλίζεται η αστυνομία και ο στρατός. Σωστά;

Το πρόβλημα της βίας και της ανασφάλειας στο Ελ Σαλβαδόρ οφείλεται στη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτό επιδεινώθηκε σε δύο δεκαετίες νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Οι απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να είναι πλήρεις, όχι μόνο για την καταστολή, αλλά και για την πρόληψη και τη δημιουργία ευκαιριών.

Οι ανθρωποκτονίες παρουσιάζουν καθοδική τάση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα κι έτσι, η εγκληματικότητα αποτελεί μάστιγα για τον πληθυσμό του Σαλβαδόρ. Το γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση διαθέτει τους πόρους. Η Βουλή ενέκρινε την αύξηση του προϋπολογισμού για την ασφάλεια και την άμυνα. Όμως, είναι καιρός η κυβέρνηση να εργαστεί με βάση ένα πραγματικό και ρεαλιστικό σχέδιο.

-Από όσα συζητάμε καταλαβαίνω πως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα για τη χώρα είναι η εγκληματικότητα και η φτώχεια. Ποια ή ποιες είναι η λύσεις;

Είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή να δημιουργηθούν και να εφαρμοστούν κοινωνικά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της απασχόλησης. Επιπλέον, είναι επείγον να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στην οποία επιδίδονται μεγάλες εταιρείες στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των νέων μας.

-Πολλοί κάτοικοι του Σαλβαδόρ επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Στο μεταξύ, 140 πολίτες της χώρας σκοτώθηκαν από το 2013, μετά την απέλασή τους από τις αρχές των ΗΠΑ από το 2013 και μετά, κατέγραψε σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πιστεύετε πως η πολιτική του Τραμπ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό;

Δεν υποστηρίζω το τείχος του Τραμπ ούτε την αντιμεταναστευτική πολιτική του. Υπάρχουν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια Σαλβαδοριανοί που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Επιπλέον, κάθε μέρα χιλιάδες Σαλβαδοριανοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζητάμε να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και την εξεύρεση λύσης πραγματικής και μόνιμης για την παγιοποίηση του καθεστώτος των συμπατριωτών μας.

-Τέλος, θα ήθελα ένα σχολιό σας για τη θέση των σαλβαδοριανών γυναικών στην κοινωνική ιεραρχία. Πώς είναι η κατάσταση στη χώρα;

Οι γυναίκες του Σαλβαδόρ αγωνίστηκαν για μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη εθνικών αποφάσεων. Ως μέλος προώθησα και υποστήριζα αρκετούς νόμους για την ισότητα των φύλων.

Ωστόσο, εξακολουθούν οι διακρίσεις και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, η ανισότητα των μισθών σε σχέση με τους άνδρες, οι κάθε λογής βίαιες αντιδράσεις εναντίον τους ενώ οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί.

Εγκρίνουμε τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή τουλάχιστον 30% των γυναικών στην εκλογή σε δημόσιο αξίωμα. Εργαζόμαστε για την ισότητα των δύο φύλων. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, αλλά εργαζόμαστε για την επίτευξή τους. Το ότι ο άνδρας είναι το ισχυρό φύλο και οι ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι πολύ έντονο στην κοινωνία του Σαλβαδόρ.

Ετικέτες