Σε ωρολογιακή βόμβα έχει μετατραπεί η Σαλαμίνα από όγκους εξωοικιακών σκουπιδιών, καύσιμη ύλη και καρκινογόνο αμίαντο (ελενίτ) να συσσωρεύονται παντού σε αυτοσχέδιες χωματερές. Γεμάτοι κάδοι και σκουπίδια που πιάνουν φωτιά συνθέτουν ένα σκηνικό αποσύνθεσης στην καθαριότητα του νησιού. Κάτοικοι καταγγέλλουν στο documentonews.gr την τραγική κατάσταση στο νησί που απέχει μόλις 10 λεπτά από την Αθήνα και δεν έχει κατορθώσει να βρει λύση στο ζήτημα των σκουπιδιών.
Η Δέσποινα Κωνσταντίνου, κάτοικος της περιοχής, περιγράφει στο documentonews.gr την κατάσταση-βόμβα για τη δημόσια υγεία: «Πριν από 15 μέρες μαζεύτηκαν τα σκουπίδια μιας χωματερής που υπήρχε όλο το καλοκαίρι κοντά στο σπίτι μου. Σχηματίστηκε ξανά μια χωματερή, ενώ πήραν και τους κάδους πίσω. Σκουπίδια έχουν αφεθεί παντού με τα ζώα να πηγαίνουν και να σκίζουν τις σακούλες. Μιλάμε για απίστευτη δυσωδία σε δρόμους που περνούν μικρά παιδιά. Δυο φορές σταμάτησα συμπολίτες μου εδώ στο νησί που πήγα να εναποθέσουν εκεί τα σκουπίδια και μου απάντησαν πως εδώ τους υπέδειξε ο δήμος».
Τα δε σκουπίδια αυτά, καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη σε συνδυασμό με τα κλαδιά που ακόμα μένουν παρατημένα στους δρόμους του νησιού. Την αδυναμία του Δήμου να μαζέψει τα σκουπίδια επισημαίνει και ο πυροσβέστης Βασίλης Κέκης: «Ευτυχώς φέτος δεν είχαμε μεγάλα συμβάντα και όσα είχαμε τα αντιμετωπίσαμε. Τα προβλήματα με τα σκουπίδια καλά κρατούν βέβαια και αρπάζουν συχνά φωτιά. Ο δήμος έχει ελλιπή και παλιό μηχανοκίνητο εξοπλισμό. Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο κομμάτι της καθαριότητας».
Ο Γ.Κ., κάτοικος της Σαλαμίνας, συμπληρώνει τη Δ. Κωνσταντίνου: «Έχουμε πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Είναι διαχρονικό ζήτημα τα σκουπίδια στη Σαλαμίνα με τη συμβολή όλων των δημάρχων. Υπήρξαν κάποιες υποσχέσεις από την τωρινή Δημοτική Αρχή για λύσεις. Αυτά που αρπάζουν φωτιά είναι εξωοικιακά και κλαδιά που μένουν. Αν φανταστούμε ότι στη Σαλαμίνα τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος ξεπερνάει τις 300.000 με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος αδυνατεί να τα βγάλει πέρα».
Τις παραπάνω τραγικές εικόνες όμως ο δήμαρχος τις χαρακτηρίζει «επιτυχία», όπως μας πληροφορεί η δημοτική σύμβουλος Υβόνη Αραβανή: «Προ ημερών σε Δημοτικό Συμβούλιο, μας διαβεβαίωσε για την επιτυχία του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας δηλώνοντας ότι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ο ίδιος διότι κατ’ αυτόν είναι απόλυτα επιτυχημένος στο ρόλο του. Από την αρχή του καλοκαιριού η κατάσταση στα εξωοικιακά απορρίμματα και στα υπολείμματα πρασίνου, έχει δημιουργήσει ένα ανεξέλεγκτο τοπίο, που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρο το νησί, να βρίσκεται σε αυξημένη επικινδυνότητα πυρκαγιών, αφού οι σωροί όλων αυτών έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά, σχηματίζοντας άπειρες αυτοσχέδιες χωματερές. Αν προσθέσουμε τα οικιακά απορρίμματα αλλά και την ανεξέλεγκτη απόρριψη του τόσο επιβλαβούς καρκινογόνου αμίαντου (ελενίτ) μπορούμε να πούμε ότι η Σαλαμίνα ζει μια διαρκή υποβάθμιση».
Καρκινογόνο ελενίτ και καύσιμη ύλη… με εργολαβίες
Μια άλλη πτυχή των σκουπιδιών είναι και τα ελενίτ που πετάγονται από τις ανακαινίσεις παντού στο νησί. Ο καρκινογόνος αμίαντος αποτελεί επίσης υγειονομικό κίνδυνο για όλο το νησί. Ειδικά με τις βροχές αυτό το υλικό μπορεί να καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα. Όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Αθανασίου, κάτοικος Σαλαμίνας, «υπάρχει θραύση και ταφή αμιάντου στο ελεύθερο περιβάλλον. Είναι 100% παράνομο και καρκινογόνο και υπάρχουν φωτογραφίες που το πιστοποιούν».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος υποστηρίζει για τις καταγγελίες σε σχέση με τα ελενίτ: «Έχουμε σύμβαση με εργολάβο για αυτή τη δουλειά και τα μαζεύουμε. Και τα ελενίτ θα έπρεπε οι πολίτες να τα πετάνε για ανακύκλωση ως οφείλουν».
Το ζήτημα αναδεικνύει συνεχώς η Κίνηση Ενεργών Πολιτών «ΕΛΗΑ», η οποία μάλιστα τον Μάιο απέστειλε αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με το παράνομο θάψιμο του αμιάντου.
Τους δρόμους όμως κατακλύζουν και υλικά από τα οικόπεδα που δεν έχουν μαζευτεί ακόμα. Τόσους μήνες μετά ακόμα παραμένουν διάσπαρτα.
«Φέτος, ο νόμος για τα οικόπεδα μας βρήκε εντελώς ανοργάνωτους» σχολιάζει ο Γ. Αθανασίου και συνεχίζει: «Η συσσώρευση καύσιμης ύλης στο νησί είναι μεγάλη. Κανένας κρατικός φορέας δεν ενδιαφέρεται για το μοναδικό άθικτο πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής. Αντί να τον προστατεύσουμε δημιουργούμε εστίες πυρκαγιάς».
Το documentonews.gr απηύθυνε ερώτημα τον δήμαρχο τι έγινε εν τέλει με το όχημα που θα μίσθωνε ο δήμος για τη συλλογή των υλικών: «Δεν αγοράστηκε ποτέ τέτοιο όχημα. Τα χρήματα που δόθηκαν έκτακτα για την αποκομιδή των κλαδιών δόθηκαν σε εργολάβο που ανέλαβε το έργο και το ολοκλήρωσε».
«Είναι τραγελαφικό, αν σκεφτεί κανείς την πρόσφατη ιδέα της διοίκησης να μισθώσει αυτοκίνητο 4Χ4 με δεξαμενή πυρόσβεσης για τον χειμώνα και κυρίως ένα πολυτελές επιβατηγό SUV στον τομέα της καθαριότητας που αναμένουμε, όπου συνδυαστικά με τον ίδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας το επόμενο καλοκαίρι η μόνη ελπίδα θα είναι η… καλή μας τύχη» αντιτείνει στον Δήμαρχο η Υβ. Αραβανή.