«Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος ρώτησε εάν προβλέπεται από τη πλευρά της Γαλλίας κάποια δέσμευση για την προστασία των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων δεδομένης της τακτικής καταπάτησης που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Μακρόν στο θέμα της άμυνας της κάθε χώρας όταν εκείνη απειλείται, «η θέση της Γαλλίας είναι πάγια: Η Γαλλία συμπαραστέκεται σε κράτη-μέλη όταν απειλείται η κυριαρχία τους». Ο Γάλλος Πρόεδρος προσέθεσε πως θεωρεί ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην Άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με τη Τουρκία, όπως έχει πει και σε συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας», τόνισε.
«Η Γαλλία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό οποιασδήποτε χώρας – μέλους, η κυριαρχία της οποίας δέχεται επίθεση. Είναι μια θέση που πήραμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή για τη Βρετανία αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ και είναι και η θέση που έχουμε διαρκώς για την Ελλάδα σχετικά με τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είπα πριν από λίγες μέρες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή απευθύνθηκε προς τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται μόνο από Γάλλους και Γερμανούς, αλλά και από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία και ρώτησε τον Γάλλο Πρόεδρο εάν προβλέπει κάποιο ιδεολογικό αντίδοτο για τη σχέση της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα.
Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι υπάρχει η Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά μέλημά του είναι η προστασία όλων των Ευρωπαίων πολιτών και σκοπός είναι να μην αποκλειστούν μέλη από τις συζητήσεις της Ένωσης σε επίπεδο χωρών, και αυτό αποδεικνύεται στο εδώ και τώρα, από την ίδια την παρουσία και δράση των ευρωβουλευτών στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, απηύθυνε προειδοποίηση για τους «πειρασμούς του αυταρχισμού» στην Ευρώπη ζητώντας αντίθετα «την σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας».
«Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών…Ανήκω σε μία γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεμο και που είναι έτοιμη να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια να ξεχάσει αυτό που έζησαν οι πρόγονοί της», προειδοποίησε εμφατικά.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραψε με σκοτεινά χρώματα την κατάστασης της ευρωπαϊκής ηπείρου με φόντο την άνοδο των λαϊκισμών και του αντιευρωπαϊκού αισθήματος σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Μία μορφή ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου κάνει και πάλι την εμφάνισή του και οι εθνικοί μας εγωισμοί μας φαίνονται κάποιες φορές περισσότερο σημαντικοί από αυτά που μας ενώνουν απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές, εκτός από την πτέρυγα της άκρας δεξιάς.
Ευρωπαϊκή κυριαρχία
Η ομιλία του νεαρού προέδρου της Γαλλίας ήταν η πρώτη που εκφώνησε ο Εμανουέλ Μακρόν που επέλεξε τον Υμνο στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γιορτάσει την εκλογική του νίκη πριν από έναν χρόνο.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο πρότεινε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σορβόννη, 80 πρωτοβουλίες για την «επανεκκίνηση της Ευρώπης», κυρίως για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, για την προώθηση του προγράμματος Erasmus και για την φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ.
Οι ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες έχουν μέχρι στιμγής φρενάρει από την πολιτική κρίση στην Γερμανία και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την Ουγγαρία, με το πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη μετά τις εκλογές που έφεραν στις πρώτες θέσεις ευρωσκεπτικιστικές, λαϊκιστικές και αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και την επανεκλογή του Βίκτορ Ορμπάν στην Βουδαπέστη.
«Οφείλουμε να ακούσουμε την οργή των λαών της Ευρώπης. Αυτό που χρειάζονται δεν είναι δημαγωγία, αλλά ένα σχέδιο».
Ένα σχέδιο «για τη σθεναρή υπεράσπιση μίας πλήρους και ολοκληρωμένης κυριαρχίας της Ευρώπης». Και πρότεινε την φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ που θα τροφοδοτούσε τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες.
Η Γαλλία «είναι έτοιμη να αυξήσει τη συμβολή της» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του προγράμματος που θα καλύπτει την περίοδο μετά το 2021, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρινίζοντας ότι για να γίνει αυτό «απαιτείται αναμόρφωση του ίδιου του προϋπολογισμού» , αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάργηση των «βρετανικών εκπτώσεων», που «δεν θα επιβιώσουν του Brexit».
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε επίσης το άνοιγμα της συζήτησης «για την αγορά του άνθρακα, προωθώντας την ιδέα της κατώτερης τιμής του άνθρακα και ενός «φόρου άνθρακα στα σύνορα».
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ