Με την απλή αναλογική να αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και με το βλέμμα στις παράλληλες κάλπες (σίγουρες εκείνες για την Ευρωβουλή), τα επιτελεία των κομμάτων αντιμετωπίζουν μια βασική δυσκολία: η επιλογή υποψηφιοτήτων να μην αντιφάσκει με τις διακηρύξεις των πολιτικών στοχεύσεών τους.
Σε τοπικό επίπεδο από καιρό έχουν αρχίσει να ηχούν τα (εσωκομματικά) όργανα μαζί με την ονοματολογία των υποψηφίων, ιδιαίτερα για τις περιφερειακές κάλπες αλλά και για τους μεγάλους δήμους ανά την Ελλάδα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα έχει πιο έντονο το εκπεμπόμενο πολιτικό μήνυμα.
Από τη μια η ΝΔ διεκδικεί να βάψει «γαλάζιο» τον χάρτη των περιφερειών, να απευθύνεται παράλληλα σε διευρυμένο ακροατήριο, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί εκπροσώπηση με… αξιώσεις κυβερνώντος κόμματος και επιδιώκει συμπλεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικός μηχανισμός επιζητεί να αναδείξει δυναμικές προσωπικότητες ως υποψηφίους, οι οποίες να έχουν μεν τον αέρα της προσπάθειας για νίκη αλλά και να εμπεριέχουν τη γνώση και τη φροντίδα για την πόλη, την περιοχή, την περιφέρεια, την αντίληψη της λεγόμενης δίκαιης ανάπτυξης για τον τόπο και το κοινωνικό πρόσημο στις επιλογές.
Ολα αυτά πάντα σε επαφή με το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εμβληματικές μεγάλες πόλεις και τις 13 περιφέρειες, με άνοιγμα προς όμορους πολιτικούς χώρους, όπως το ΚΙΝΑΛ. Ομως, όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, δεν θα λείψουν σε μικρούς δήμους στηρίξεις σε στελέχη της αυτοδιοίκησης που έχουν δείξει δείγματα αυτοδιοικητικής γραφής και προσωπικής εντιμότητας, είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη συντηρητική παράταξη.
Καραμπόλες
Καθώς προετοιμάζονται ψηφοδέλτια για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές (ανεξάρτητα αν στηθούν ή όχι τριπλές κάλπες, οι χρονικές αποστάσεις είναι μικρές) προκαλούνται καραμπόλες. Ηδη στελέχη σε κομματικά επιτελεία αναφέρουν ότι δεν είναι… δόκιμο κάποιος που δεν πέτυχε ως υποψήφιος στη μια κάλπη να μεταφέρει την υποψηφιότητα στη βουλευτική κάλπη, σε περίπτωση που οι εθνικές γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ομως υπάρχει και μια ακόμα πτυχή που ήδη εξετάζεται, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αφορά γνωστή παράμετρο για εν ενεργεία περιφερειάρχες, οι οποίοι δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές και κατ’ επέκταση στις ευρωεκλογές, παρά μόνο μετά τον Αύγουστο του 2019 οπότε λήγει η θητεία τους. Η περίπτωση αυτή «κρασάρει» στα σενάρια που εμφανίζουν την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να θέλει να πάει στις Βρυξέλλες ή να ζητά το πέρασμα στην κεντρική πολιτική μέσω μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών. Πάντως, όπως συνηθίζει να εξηγεί σε συνομιλητές της, η απάντηση σε αυτά τα σενάρια είναι η μέχρι τώρα πορεία της που συνδέθηκε, όπως λέει, με θητεία εκεί όπου επέλεξαν τα συλλογικά όργανα του κόμματός της στην Περιφέρεια Αττικής.
Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρ. Δούρου να είναι εκ νέου υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής ή να επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δύσκολη μάχη του Δήμου Αθηναίων. Πάντως για τον δήμο έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου. Διερευνάται επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με «χαμηλή πτήση» προσώρας η περίπτωση του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιου του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ο νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και υπεύθυνος για τους μετανάστες έχει συζητήσει με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο το ενδεχόμενο να κατέλθει με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ (θεωρείται δεδομένο ότι ο Γ. Καμίνης προαλείφεται είτε για την Α΄ Αθηνών είτε για την Ευρωβουλή).
Οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ
Ηδη ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έχει ξεκινήσει το αυτοδιοικητικό σεργιάνι ανά την Ελλάδα –πέρασε από Κρήτη ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν στη Λιβαδειά–, μεταξύ άλλων και για την επιλογή των υποψηφιοτήτων. Στη βόρεια Ελλάδα έχει «κλειδώσει» η στήριξη του Θόδωρου Καρυπίδη για τη δυτική Μακεδονία (είχε ναυαγήσει η συνεργασία μαζί του στις προηγούμενες εκλογές λόγω αντισημιτικών δηλώσεών του), ενώ στην κεντρική Μακεδονία φαίνεται ότι έχει προταθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος υπήρξε βουλευτής και υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, αν και δεν λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ τίποτε επισήμως, υπάρχει έντονη φημολογία, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, ότι προαλείφεται για υποψήφια στην κεντρική Μακεδονία η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η Κουμουνδούρου στηρίζει ανοιχτά τον Γιάννη Μπουτάρη (τον είχε στηρίξει η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ).
Για το βόρειο Αιγαίο δεν έχουν καταλήξει ακόμη, ενώ για την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα στηρίξει και πάλι τον Θόδωρο Γαλιατσάτο (αν και ο νυν περιφερειάρχης είναι πλέον στέλεχος της ΛΑΕ), ενώ ήδη η Κουμουνδούρου έχει ανάψει το πράσινο φως για τη στήριξη των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη για την Κρήτη και Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο ΣΥΡΙΖΑ διερευνά την υποψηφιότητα του γεωπόνου και βιοκαλλιεργητή Θεοφάνη Κουρεμπέ (πρόεδρος ΕΛΓΑ), αλλά και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πολιτικό μηχανικό Γιώργο Δέδε, ο οποίος το 2010 είχε εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη και το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με δικό του συνδυασμό, στηρίζοντας στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη.
Οι «γαλάζιες» επιλογές
Στην Πειραιώς η επιτροπή της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη κάνει διερευνητικές συζητήσεις και ήδη κλειδώνουν υποψηφιότητες. Σε αγώνα δρόμου για επιλογές που θα μειώσουν δυσαρέσκειες και διαφοροποιήσεις με «γαλάζιους» αντάρτες έχουν αποδυθεί ιδιαίτερα ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης. Την τελευταία λέξη θα πει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης που επιδιώκει να ενισχύσει σε όλα τα επίπεδα –κοινοβουλευτικό, ευρωπαϊκό, αυτοδιοικητικό– το στελεχιακό δυναμικό με περισσότερα πρόσωπα που να συνδέονται με τη δική του πολιτική αντίληψη.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, με δεδομένο ότι επιδιώκει άνοιγμα πέραν της συντηρητικής παράταξης, δεν χρησιμοποιεί τον όρο «χρίσμα» (περιορίζει κομματικά την προέλευση υποψηφίου) αλλά προβάλλει την έννοια της δήλωσης στήριξης. Στις περιφερειακές εκλογές και σε μεγάλους δήμους η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης θα επικρατήσει η χαλαρότητα των επιλογών στις τοπικές κοινωνίες ή, όπως λένε άλλοι, λόγω φόβου «γαλάζιων» αντιρρησιών θα παιχτούν παρασκηνιακές διεργασίες που θα φτάσουν έως και στον δεύτερο γύρο για την τελική επιλογή δημάρχου όπου χρειαστεί.
Πάντως στον Δήμο Αθηναίων ξεκαθαρίζεται ότι θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο ο πρώην δήμαρχος Καρπενησίου και νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Οσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, μένει να φανεί τι επιλογή θα κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στην περίπτωση που προτείνει στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νυν δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη να κατέλθει ως υποψήφιος περιφερειάρχης αναμένεται ότι δεν θα αρνηθεί. Πάντως υπάρχει μια φιλολογία για την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη (έχει σχετικά ατονήσει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις δικαστικές εμπλοκές), αν και ακουγόταν ότι μέσω της υποψηφιότητάς του θα αξιοποιούνταν και ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς. Πάντως ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός που κατέρχεται ως ανεξάρτητος με την αναμενόμενη στήριξη του ΚΙΝΑΛ αλλά και στελεχών από διάφορους πολιτικούς χώρους.
Η ΝΔ είναι έτοιμη ως προς την επιλογή της να στηρίξει τους ακόλουθους τέσσερις νυν «γαλάζιους» περιφερειάρχες: Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και Νοτίου Αιγαίου Γεώργιο Χατζημάρκο. Ετσι αναζητείται ακόμα τι θα πράξει στο βόρειο Αιγαίο, όπου η περιφερειάρχης είναι η οικονομολόγος Χριστιάνα Καλογήρου η οποία είχε εκλεγεί με την στήριξη της ΝΔ, ενώ ακόμη διερευνάται η στήριξη υποψηφιότητας στην ανατολική Θεσσαλονίκη – Θράκη. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΝΔ δεν θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη, ενώ στην Κρήτη εμφανίζεται θετική στην υποψηφιότητα Αρναουτάκη, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τον στηρίξει αν εκείνος δεχθεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποψήφιοι δήμαρχοι
Για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, στις πρωτεύουσες των νομών έχει τεθεί γενική αρχή στο «γαλάζιο» επιτελείο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δημάρχους που εκλέχθηκαν με το χρίσμα της ΝΔ, εφόσον δεν υπήρξε κάτι μεμπτό ως προς τα οικονομικά ή δεν ανέπτυξαν συμπεριφορές με αρνητικό αντίκτυπο, αναφέρουν πηγές της Πειραιώς. Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρουν μεταξύ άλλων τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.
Στον Δήμο Ιωαννίνων η ΝΔ βολιδοσκοπεί δύο περιπτώσεις, έναν παραταξιακό και μία «μεγάλη προσωπικότητα» στα Γιάννενα. Πάντως στα Γιάννενα αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου με τον επικοινωνιολόγο και επιχειρηματία Σπύρο Ριζόπουλο, οποίος στηρίζεται από πρώην στελέχη της παράταξης Καχριμάνη και κινείται στον χώρο της κεντροδεξιάς – πολλοί επισημαίνουν τις καλές σχέσεις Ριζόπουλου (έχει και ενημερωτικό ιστότοπο) με το περιβάλλον Μητσοτάκη.
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει καταλήξει σε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά την κάθοδο του Κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα. Ακούγεται ότι διερευνώνται οι προθέσεις του βουλευτή Ευβοίας Σίμου Κεδίκογλου ενώ έχει πέσει και το όνομα της αναπληρώτριας εκπροσώπου Σοφίας Ζαχαράκη η οποία έλκει την καταγωγή της από την Ευρυτανία (Νέο Αργύρι Αγράφων).
Στα χέρια του προέδρου της ΝΔ είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την υποψηφιότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Εχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά ονόματα ενώ δεν λείπουν και εκείνοι από τον ευρύτερο χώρο της συντηρητικής παράταξης που έχουν δημοσιοποιήσει τη διαθεσιμότητά τους. Στο μεταξύ παραμένει πάντα στο τραπέζι το όνομα του ευρωβουλευτή και πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία το Documento το μεσημέρι της Παρασκευής ο Θ. Ζαγοράκης περιορίστηκε να πει ότι «η ομάδα έχει αρχηγό. Είναι νωρίς ακόμα για αυτά τα ζητήματα» – προφανώς θέλοντας να τονίσει ότι είναι θέματα που καθορίζονται από την ηγεσία της ΝΔ…