Σαββέρια Μαργιολά: «Με γοητεύει ο δυναμισμός και η διαχρονικότητα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη»

Σαββέρια Μαργιολά: «Με γοητεύει ο δυναμισμός και η διαχρονικότητα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη»
Σαββέρια Μαργιολά

Η Σαββέρια Μαργιολά, μια από τις πιο ιδιαίτερες και ζεστές φωνές που ακούμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, επιστρέφει με νέο δίσκο

Επιλέγοντας –με δυσκολία όπως παραδέχεται- δέκα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, η Σ. Μαργιολά τα ερμηνεύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στο δίσκο «Ρόδα Αμάραντα» που κυκλοφορεί από την FM RECORDS.

Η Σαββέρια Μαργιολά μιλά στο documentonews.gr για τη σχέση της με τη μουσική, τις δυσκολίες τους κλάδου λόγω της καραντίνας και εκφράζει την αισιοδοξία της για το άμεσο μέλλον.

-Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη;

Αυτό που με γοητεύει είναι η πηγαία ευαισθησία, η λεπτότητα και ο απαράμιλλος λυρισμός που αναβλύζει στις μουσικές του σε συνδυασμό με το δυναμισμό, τη μαχητικότητα και τη διαχρονικότητα που υπάρχει σε ολόκληρο το έργο του.

Σαββέρια Μαργιολά συνέντευξη
Σαββέρια Μαργιολά

 

-Πόσο εύκολο -και με ποια κριτήρια- έγινε η επιλογή των δέκα αυτών τραγουδιών από την πλειάδα που έχει συνθέσει ο Μ. Θεοδωράκης;

Η διαδικασία επιλογής αυτών των δέκα τραγουδιών δεν ήταν καθόλου εύκολη. Δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω από το τόσο σπουδαίο ρεπερτόριό του. Εστίασα σε κάποια τραγούδια που με συγκινούν βαθιά και μιλούν στην ψυχή και στο συναίσθημά μου με ξεχωριστό τρόπο το καθένα, κάποια πασίγνωστα και κάποια λιγότερο ακουσμένα, από διαφορετικές περιόδους του Μίκη Θεοδωράκη.

-Από όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια που επιλέξατε υπάρχει κάποιο που να έχετε ταυτίσει με μια προσωπική σας στιγμή;

Η «Μαρίνα». Είναι ένα απ΄τα τραγούδια που δεν το έχω ταυτίσει με κάποια προσωπική μου στιγμή αλλά με δύο πολύ ξεχωριστές γυναίκες που είχα την τύχη να γνωρίσω στη ζωή μου και με δένει μαζί τους μία πολύ δυνατή φιλία, αδελφική. Πάντα όταν το τραγουδώ το αφιερώνω σ’ εκείνες.

-Από πολύ μικρή ηλικία μπήκατε στο χώρο του τραγουδιού. Πως θυμάστε εκείνα τα παιδικά χρόνια; Ήταν κάτι που σας δυσκόλεψε, σας πίεσε ή σας ωφέλησε στα μετέπειτα χρόνια κάνοντάς σας ώστε να ωριμάσετε πιο γρήγορα καλλιτεχνικά και σαν άτομο;

Έχω πολύ όμορφες και δυνατές αναμνήσεις από τα παιδιά μου χρόνια, μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική. Τα έχω φυλαχτό. Ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που με έβαλαν στον κόσμο της μουσικής. Η γνώση και η εμπειρία τους, μου δόθηκε απλόχερα και έγινε οδηγός για τα δικά μου μουσικά βήματα. Αυτό το μουσικό περιβάλλον με επηρέασε βαθιά, καλλιέργησε την αγάπη μου για τη μουσική και σίγουρα βοήθησε στην προσωπική και καλλιτεχνική μου εξέλιξη. Η καλλιτεχνική αισθητική του πατέρα μου ήταν το πολυτιμότερο πράγμα και αυτό που θεωρώ ότι με ωφέλησε ουσιαστικά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η σχέση του με το ποδόσφαιρο

-Παρόλο που από μικρή ηλικία φαινόταν ότι σας κέρδιζε το τραγούδι, δεν αφήσατε στην άκρη τις σπουδές σας (πτυχίο Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Πάντα με προσέλκυε η ιδέα κατανόησης της κοινωνίας, της θέσης και της συμπεριφοράς των ανθρώπων μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και η αναζήτηση λύσεων για τις καταστάσεις που επιδρούν αρνητικά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και εν γένει στη ζωή μας. Οι σπουδές μου ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή και με βοήθησαν να καλλιεργηθώ με έναν διαφορετικό τρόπο.

-Πως αντιμετωπίζετε την σημερινή κατάσταση των καλλιτεχνών μετά το lockdown;

Ο καλλιτεχνικός κλάδος είναι και αυτός ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας και ακόμα δεν έχουμε επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε μεγάλη καλλιτεχνική και οικονομική ανασφάλεια. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και έχω αρχίσει να κάνω κάποια σχέδια για το καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι σύντομα θα επανέλθουμε πλήρως.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό εξακολουθούν να διεκδικούν τα αυτονόητα

-Θεωρείτε ότι τα μέτρα που πήραν τα αρμόδια Υπουργεία είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Δυστυχώς, τη δύσκολη αυτή περίοδο όλοι οι καλλιτέχνες αισθανθήκαμε απροστάτευτοι και χρειάστηκε να κινητοποιηθούμε για να δοθεί μέχρις ενός σημείου η σημασία που αρμόζει στις τέχνες και στον πολιτισμό μας. Τελικά σχετικά με τις παραστάσεις ελήφθησαν μέτρα όπως και σε όλους τους συναφείς κλάδους. Αυτό αφορά στην κατά προσέγγισιν προφύλαξη των πολιτών.

-Σας λείπει η άμεση επαφή με το κοινό μέσω των ζωντανών εμφανίσεων;

Μου έχει λείψει πάρα πολύ. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που έχει περάσει τόσος καιρός χωρίς παραστάσεις. Η επαφή με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής είναι η «τροφή» της ψυχής μου και ανυπομονώ για τη στιγμή που θα βρεθώ ξανά στη σκηνή.

Ακούστε ολόκληρο το δίσκο «Ρόδα Αμάραντα»:

 

Documento Newsletter