Για τις σοβαρές συνέπειες πέρα από το πεδίο της μάχης στη Μέση Ανατολή προειδοποιούν γνωστοί Αμερικανοί επενδυτές και διευθυντικά στελέχη των οποίων η γνώμη μετράει στη Wall Street. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την παγκόσμια οικονομία ο Λάρι Φινκ, ο επικεφαλής της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, Blackrock, και ο πρόεδρος της τράπεζας JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.
«Σχεδόν νέο μέλλον»
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Times της Κυριακής, ο Φινκ δήλωσε ότι ένας συνδυασμός των θηριωδιών της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ώθησαν τον κόσμο σε ένα «σχεδόν εξ ολοκλήρου νέο μέλλον».
Ο Αμερικανός διευθυντής σημείωσε ότι: «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ένα σημαντικό συστατικό στη διαμόρφωση της ζωής όλων μας. Έχουμε αυξανόμενο φόβο σε όλο τον κόσμο και λιγότερη ελπίδα. Ο αυξανόμενος φόβος δημιουργεί απόσυρση από την κατανάλωση ή περισσότερες δαπάνες.
Έτσι, ο φόβος δημιουργεί ύφεση μακροπρόθεσμα, και αν συνεχίσουμε να έχουμε αυξανόμενο φόβο, η πιθανότητα μιας ευρωπαϊκής ύφεσης αυξάνεται, όπως και η πιθανότητα μιας ύφεσης στις ΗΠΑ».
Απρόβλεπτες συνέπειες
Από την πλευρά του, ο Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι ο συνδυασμός του πολέμου του Ισραήλ στη Χαμάς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «αρκετά τρομακτικός και απρόβλεπτος».
«Αυτό που συμβαίνει στο γεωπολιτικό μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το μέλλον του κόσμου – ελευθερία, δημοκρατία, τρόφιμα, ενέργεια, μετανάστευση», σημείωσε ο τραπεζίτης.
Τα σχόλια έρχονται τρεις εβδομάδες μετά από παρόμοια αποκαλυπτικά σχόλια από τον Ντάιμον. Τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε ότι ήταν «η πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», με την κλιμακούμενη σύγκρουση να έχει δυνητικά «μεγάλες επιπτώσεις» στις τιμές της ενέργειας, στο κόστος των τροφίμων, στο διεθνές εμπόριο και στις διπλωματικές σχέσεις.
Και άλλες προειδοποιήσεις
Το αρνητικό συναίσθημα της Wall Street σχετικά με την παγκόσμια οικονομία αντηχεί και αλλού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Economist δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο με τίτλο: «Η παγκόσμια οικονομία αψηφά τη βαρύτητα. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει».
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θεωρείται ότι συνιστά παγκόσμια οικονομική απειλή είναι η εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο της περιοχής, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αγοράς. Οι οικονομολόγοι συχνά φοβούνται ότι η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση.
Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο μεγαλοεπενδυτής Ρέι Ντάλιο. Ο Ντάλιο, ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου – Bridgewater, σε φόρουμ στη Σαουδική Αραβία πριν από περίπου δύο εβδομάδες σημείωσε ότι είναι «απαισιόδοξος» για το παγκόσμιο περιβάλλον. Υπογράμμισε τις εντάσεις μεταξύ των χωρών, αλλά και το ύψος του χρέους των ΗΠΑ και άλλων χωρών, που βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα. Στο ίδιο φόρουμ, το αφεντικό της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, σημείωσε ότι είναι αβέβαιος για το μέλλον, καθώς ο ρυθμός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί.