Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί συμφέροντα με την ιδιωτικοποίηση του νερού όπως και στην ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί συμφέροντα με την ιδιωτικοποίηση του νερού όπως και στην ενέργεια

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει μία αδύναμη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού δεν την ενισχύει με προσωπικό και την κρατά υποστελεχωμένη γιατί, δεν θέλει κανόνες και ρύθμιση αλλά συνθήκες ”Φαρ Ουέστ”».

«Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, και ενώ η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε σοκ, με τα ερωτήματα για τις ευθύνες να παραμένουν αναπάντητα, και ενώ η  κυβέρνηση  Μητσοτάκη αποφεύγει τις ευθύνες, η κυβέρνηση και το Προεδρείο Βουλής, επέλεξαν να εισαχθεί Δευτέρα πρωί στη Βουλή ένα πολύ-νομοσχέδιο έκτρωμα, όπως το χαρακτηρίζει ακόμη και ο Τύπος. Παράλληλα συνεδριάζει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, επιλογή που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι από τα δύο προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση: τις ευθύνες της για την τραγωδία στα Τέμπη, το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ή και τα δύο;» δήλωσε αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της ομιλίας του επί του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το παρόν νομοσχέδιο αποτυπώνει την «ταυτότητα» της τετραετίας Μητσοτάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, που είναι: ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, «ακρωτηριασμός» των ενεργειακών κοινοτήτων και της ενεργειακής δημοκρατίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φωτογραφικά άρθρα, δεκάδες ρουσφέτια, δασικά, πολεοδομικά, οικοδομικά, ρυθμίσεις για γαλάζια παιδιά που ως ακρίδες πέφτουν πάνω στη δημόσια περιουσία, πληθώρα αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και προκλητική παράκαμψη αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, λάθη και διορθώσεις δεκάδων άρθρων της προηγούμενης τριετίας, πρόχειρη νομοθέτηση, επιφανειακή και αποσπασματική, χωρίς καμία στρατηγική, καθώς και εκτεταμένο και ξέφρενο πλιάτσικο. Αυτή είναι Δεξιά πολιτική με όλη τη σημασία της λέξης!».

Στάθηκε ειδικά στις νομοθετικές ρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση σε νερό και απορρίμματα, που θα οδηγήσει στον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών στα δημόσια αγαθά, με σκοπό πάλι να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα και να σωρεύσουν υπερκέρδη τρίτοι: «Αυτό κάνατε με την ενέργεια που το πλήρωσαν πολύ ακριβά οι καταναλωτές και το κάνετε πλέον και στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση και στη διαχείριση απορριμμάτων».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που φόρτωσε με τεράστιο ενεργειακό κόστος τις ΔΕΥΑ και τις οδηγεί στη χρεωκοπία, την οποία επικαλείται τώρα για να τις ιδιωτικοποιήσει. Δεν τις ενισχύει επίσης με προσωπικό ενώ ταυτόχρονα τις απειλεί με συνενώσεις. Η συνένωση των ΔΕΥΑ και η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προαπαιτούμενο των συμφερόντων που εσείς εξυπηρετείτε».

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, πως στην διαπραγμάτευση του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε αυτή τη μνημονιακή ρύθμιση την οποία και εισήγαγε τώρα, με δική της επιλογή, το 2021 ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς κατά τη διαβούλευση και τη διαδικασία ακρόασής τους στη Βουλή, ούτε όμως και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία θέτει ενστάσεις και ερωτήματα για την επιλογή της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων στη ΡΑΕ και κάνει ακόμη λόγο για ασάφειες και ελλείψεις σε άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Παρουσίασε πολλές κυβερνητικές επιλογές που αποδεικνύουν ότι πρόθεσή της είναι να ιδιωτικοποιήσει το νερό, παρά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών και του αρμόδιου Υπουργού να πείσουν για το αντίθετο. Συγκεκριμένα: το διαγωνισμό για την παραχώρηση του εξωτερικού υδραγωγείου της Αθήνας σε ιδιώτες που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τη διατήρηση των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο παρακάμπτοντας τις σχετικές αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας, την επεξεργασία σχεδίου  συνένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) από το 2020, τη χρηματοδότηση μελετών για ΣΔΙΤ ακόμα και για τη λειτουργία υφιστάμενων υποδομών (πχ βιολογικοί καθαρισμοί), τη νομοθέτηση υποχρεωτικής παραχώρησης νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στους αναδόχους για τουλάχιστον τρία (3) έτη, την εισαγωγή ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, τη μετατροπή μεγάλων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεντάξει στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα (πχ. Δυτική Θεσσαλονίκη) σε ΣΔΙΤ, την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ το 2019 που είχε την εποπτεία και τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, καθώς και τα ΣΔΙΤ για τα αρδευτικά έργα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε ως δημόσια έργα για να μην ανέβει το κόστος του αρδευτικού νερού.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ακόμη ότι με τη δήθεν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ σε ασύμβατους τομείς, η κυβέρνηση  επιδιώκει μία αδύναμη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού δεν την ενισχύει με προσωπικό και την κρατά υποστελεχωμένη γιατί, δεν θέλει κανόνες και ρύθμιση αλλά συνθήκες «Φαρ Ουέστ» στην αγορά ενέργειας.

Υπογράμμισε ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει αυτή την καταστροφική αλλαγή. «Η εποπτεία και ο έλεγχος του νερού και των απορριμμάτων θα γυρίσει στην πολιτεία  και στην αυτοδιοίκηση όπου ανήκει και αυτό το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί».

Ειδική μνεία έκανε ακόμη στις ρυθμίσεις που «ακρωτηριάζουν» τις Ενεργειακές Κοινότητες το θεσμικό πλαίσιο-τομή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4513/2018, με το πρόσχημα μάλιστα καθυστερημένης ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής Οδηγίας: «Όπως είπαν και οι φορείς στην ακρόαση, δεν χρειαζόταν η κυβέρνηση να δημιουργήσει δύο νέες διαφορετικές οντότητες αλλά, αρκούσαν τροποποιήσεις του Ν. 4513/2018. Τώρα δρομολογείτε ένα αλαλούμ, ένα ασαφές θεσμικό πλαίσιο, παρεμποδίζοντας τελικά τη συμμετοχή των πολιτών και την ενεργειακή δημοκρατία, θέτοντας και ανεδαφικά κριτήρια που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη του θεσμού, καθώς και  ατεκμηρίωτους περιορισμούς στην αυτοπαραγωγή, κρατώντας εκτός τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Από αυτήν την προεκλογικού χαρακτήρα νομοθέτηση δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω φυσικά τα γαλάζια παιδιά, παρατήρησε, σχολιάζοντας το άρθρο του νομοσχεδίου που μεταφέρει το «μοντέλο» Στάσση της ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. «Δηλαδή γαλάζια παιδιά από το παράθυρο με χρυσές αμοιβές, σε μία εταιρεία μάλιστα που εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας δεκαπλασίασε τα έσοδα και τα κέρδη της, χωρίς να έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ για τα υπερκέρδη παρά τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης».

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και την επιβάρυνση των καταναλωτών με το κόστος κι άλλων λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, αφού θα πληρώσουν ρήτρες φορτίων που δεν παραδόθηκαν, συμβόλαια take or pay, δηλαδή τα λάθη σας, που κρύβετε και από τη ΡΑΕ» πρόσθεσε ο Σ.Φάμελλος.

Αναφέρθηκε επιπλέον σε άρθρα που αποσαρθρώνουν για ακόμα μια φορά  το πλαίσιο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, που υποβαθμίζουν τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, που καθυστερούν το πλαίσιο προστασίας και επιτρέπουν ασύμβατες και επιβαρυντικές χρήσεις, που αφαιρούν και τη μοριοδότηση των εργαζομένων στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και σε αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις για τα δάση. «Παραβιάζετε μία ακόμη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις με μη υλοποιημένη οικοδομική άδεια, φωτογραφικές διατάξεις για τουριστικές εγκαταστάσεις σε δάση, διορθώσεις στη συγκρότηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων γιατί οι πειραματισμοί του κ. Χατζηδάκη αντί να επιταχύνουν, βραχυκύκλωσαν τις αντιρρήσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και κατηγορίες τουριστικών εγκαταστάσεων που μπορούν να χωροθετηθούν σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων από τον αιγιαλό, φωτογραφικές ρυθμίσεις στη χωροταξία/πολεοδομία, για το Πάπιγκο, για μεταβατική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλντέρα Σαντορίνης, για  την επέκταση της δήθεν «προσωρινής» λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που ξεκίνησε ο κ. Χατζηδάκης και πλέον φαίνεται ότι γίνεται μόνιμη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία ο Σ. Φάμελλος του δήλωσε: «Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το επιχείρημά μας ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Προβλέπει μόνο απορρύθμιση, ξεπούλημα, ρουσφέτια άδικο για τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς αφού, βοηθά μόνο τους κολλητούς του Μεγάρου Μαξίμου και επιφέρει πλήγμα στην ασφάλεια δικαίου, όπως στην περίπτωση της ακύρωσης της μετεγκατάστασης της Ακρινής του Ν. Κοζάνης. Ξεφτίζει τέλος εντελώς το «πράσινο» προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με αυτό το νομοσχέδιο για το οποίο πλείστες περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν ότι πλήθος διατάξεων επιβαρύνουν την ελληνική φύση. Είναι προφανές ότι έχει τελειώσει ο χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αφήνει όμως μία Ελλάδα πιο αδύναμη και πιο φτωχή. Το μόνο καλό που έχετε να κάνετε είναι να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο που θα ακυρώσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας και φυσικά να φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Documento Newsletter