Ρύθμιση οφειλών όσο είναι καιρός

Ρύθμιση οφειλών όσο είναι καιρός

Οδηγός για να αποφύγουμε τις παγίδες που κρύβονται στο νέο πλαίσιο διακανονισμού για χρέη προς την εφορία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ενεργοποίησης της πλατφόρμας για την ένταξη όσων έχουν οφειλές προς την εφορία με τη νέα πάγια ρύθμιση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 24 ή 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής.

Ο νόμος προβλέπει ότι στη νέα ρύθμιση μπορούν να πληρωθούν έως και σε 24 δόσεις οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και έως και σε 48 δόσεις οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα κ.λπ.). Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο νόμος, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι χρωστούν στην εφορία και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με προηγούμενες ρυθμίσεις έως την 1η Νοεμβρίου 2019.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στη νέα ρύθμιση να μπορούν να ενταχθούν και όσοι ρύθμισαν τις οφειλές τους μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 με την παλιά ρύθμιση προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Όσοι ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να προστατευτούν από τις «άγριες» διαθέσεις της εφορίας αλλά όχι απόλυτα. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις οι οποίες είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Το ίδιο θα συμβαίνει και για ποσά τα οποία θα μπαίνουν στους λογαριασμούς των οφειλετών καθώς η εφορία θα μπορεί είτε να τα δεσμεύει είτε να τα κατάσχει, προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή ακόμη και αν είναι ρυθμισμένη. Τα μόνα ποσά που δεν θα μπορεί να πειράξει η εφορία είναι αυτά που θα είναι κατατεθειμένα στον ακατάσχετο λογαριασμό.

Ενόψει της ενεργοποίησης της πλατφόρμας απαντάμε σε ορισμένες από τις βασικές ερωτήσεις που έχουν οι φορολογούμενοι.

Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;

Ολες οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης εώς την 1η Νοεμβρίου 2019, όπως ορίζει ο νέος νόμος. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει και όσες οφειλές ρυθμίστηκαν με την παλιά ρύθμιση μετά την 1η Νοεμβρίου 2019.

Πώς ορίζεται ο αριθμός των δόσεων;

Ο αριθμός των δόσεων ορίζεται ανάλογα με το είδος της οφειλής: α) Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. β) Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη: ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:

• από 0,01 έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%

• από 15.000,01 έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%

• από 20.000,01 έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%

• από 25.000,01 έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%

• από 30.000,01 έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%

• από 50.000,01 έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%

• από 75.000,01 έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%

• πάνω από 100.000 με συντελεστή 25%.

Υπάρχει επιτόκιο που θα επιβαρύνει τη δόση και το τελικό ποσό για την εξόφληση της οφειλής;

Η νέα ρύθμιση προβλέπει τσουχτερό επιτόκιο. Συγκεκριμένα εάν οι δόσεις είναι έως 12, το επιτόκιο είναι 4,95%, ενώ εάν φτάνουν έως και τις 24, το επιτόκιο είναι 5,95%.

Μπορώ να ορίσω ελεύθερα το ποσό της δόσης μου;

Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις μπορώ αργότερα να επανενταχθώ;

Ναι. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις στις οποίες ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.

Μπορώ να ρυθμίσω τμήμα του χρέους που έχω στην εφορία;

Πάντως η εφορία θα μπορεί να προχωρήσει σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, στα ελεγκτικά κέντρα και τα τελωνεία, ενώ μπορούν να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.

Με την ένταξή μου στη ρύθμιση θα αποδεσμευτεί και ο λογαριασμός;

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση η εφορία δεν προχωρά στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Οπως προκύπτει από τη σχετική διάταξη, στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

Εφόσον ενταχθώ στη ρύθμιση μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα;

Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας.

Ετικέτες

Documento Newsletter