Ρύθμιση-εξπρές για τα ταμεία -120 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα το Documento. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εφη Αχτσιόγλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η ρύθμιση είναι απλή και περιλαμβάνει τους πάντες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με μικρότερη δόση τα 50 ευρώ μηνιαίως (πλην εκπλήξεως προς θετική κατεύθυνση). Θα προβλέπει 60 δόσεις για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ και 120 για μεγαλύτερα ποσά. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας αλλά και ρύθμιση για 80.000 άτομα που αποκλείονταν λόγω υψηλών οφειλών από τη συνταξιοδότηση και ό,τι άλλο σχετικό.

1 Ποιοι υπάγονται;

Το σύνολο των οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη. Στη ρύθμιση υπάγονται νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή.

2 Πώς επαναϋπολογίζεται η οφειλή;

Κύρια οφειλή που δημιουργήθηκε από 1.1.2002 έως και 31.12.2016 επαναϋπολογίζεται, ανάλογα προς τον κλάδο ασφάλισης τον οποίο αφορά, σύμφωνα με τα ποσοστά υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του ν. 4387/2016. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής. Η συνολική οφειλή που προκύπτει καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τις 120.

3 Τι θα γίνει με οφειλέτες που δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη;

Αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό της σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι κάτω από το όριο που ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 2 και της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) και του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88), ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Οι οφειλές καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.

3α Πώς θα πληρώσουν την οφειλή τους

Εως την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 11. Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα αυτό παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό. Οι επόμενες δόσεις παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης του επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης. Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.

3β Τι γίνεται αν απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησης;

Ο οφειλέτης υποχρεούται να αποπληρώσει εντός τριών μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

3γ Η εφάπαξ καταβολή

Αν καταβληθούν εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών με σκοπό τη συνταξιοδότηση και τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για τον σκοπό αυτό, η οφειλή δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος κατόπιν αίτησης του οφειλέτη ως εξής: Η αρχική οφειλή, δίχως των συνυπολογισμό των καταβολών, υπολογίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω. Από το ποσό της οφειλής όπως προκύπτει αφαιρείται το ποσό που καταβλήθηκε. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής εντάσσεται στη ρύθμιση. Αν το ποσό της οφειλής που προκύπτει μετά τον επαναϋπολογισμό είναι μικρότερο από αυτό που καταβλήθηκε, το υπερβάλλον δεν επιστρέφεται.

4 Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται και σε περίπτωση έναρξης εφαρμογής απόλλυται εάν δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης και δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019.

5 Τι γίνεται με τι συντάξεις χηρείας;

* Οι ηλικιακοί περιορισμοί του πρώτου, δεύτερου και τρίτου εδαφίου της υποπαρ. Α της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) καταργούνται. Δηλαδή καταργούνται τα ηλικιακά όρια των επιζώντων συζύγων!

* Η περ. α΄ της υποπαρ. Β της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους». Δηλαδή όλα τα παιδιά των θανόντων δικαιούνται τη σύνταξη μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν.

* Στην περ. α΄ της υποπαρ. Α της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 οι λέξεις «ποσοστό 50%» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ποσοστό 70%», δηλαδή η χήρα ή ο χήρος δικαιούται πλέον όχι το 50% της σύνταξης του θανόντος αλλά το 70%!

Εχουν ασφαλιστική κάλυψη τα τέκνα θανόντων και μέχρι πότε;

Ειδικά στα δικαιούχα σύνταξης τέκνα θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος ακόμη και μετά το 24ο έτος της ηλικίας τους και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.