Ρωσικοί διθύραμβοι για την άρνηση της Αθήνας να συμμετάσχει στο αντικομμουνιστικό φόρουμ της Εσθονίας

Ρωσικοί διθύραμβοι για την άρνηση της Αθήνας να συμμετάσχει στο αντικομμουνιστικό φόρουμ της Εσθονίας

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να αρνηθεί να αποδεχτεί την ισοπέδωση των εγκλημάτων του φασισμού με τον κομμουνισμό όπως επιδιώκει να κάνει η ηγεσία της Εσθονίας, η οποία ασκεί αυτό το διάστημα την ευρωπαϊκή προεδρία, έχει προκαλέσει ευμενή σχόλια στη Ρωσία.

Σωστά κάνουν οι Έλληνες και αγνοούν την αντικομουνιστική διάσκεψη στο Τάλλιν, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Καλάσνικοφ. Σε αντίθεση με πολλούς από τους λεγόμενους “νεοευρωπαίους”, στην παλιά Ευρώπη κατανοούν πιο βαθιά τα πράγματα και απορώ πως δε βάζουν “χαλινάρι” στους Εσθονούς και άλλους που εκθέτουν έτσι τις αρχές της ΕΕ. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά των δικών τους κομμουνιστών στην αντιφασιστική πάλη και είναι λογικό που η κυβέρνηση πήρε θέση να μποϋκοτάρει την αντικομμουνιστική αυτή σύναξη.

Στα ρεπορτάζ του ρωσικού Τύπου, το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή έγινε μονομιάς γνωστό, και αναφέρονται τμήματα της δικής του δήλωσης για “απολύτως άστοχη και ερχόμενη σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ”, ιδέα του Τάλλιν να οργανώσει αντικομμουνιστικό φόρουμ στα πλαίσια της ευρωπαϊκής της προεδρίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ράινσαλου, επιχείρησε να αναδιπλωθεί λέγοντας ότι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί “να ληφθεί ως μια προειδοποίηση ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιο ευέλικτη δουλειά πάνω στο θέμα αυτό, να διευρύνουμε τη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη…”

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών πολιτικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Κονσταντίν Βόρονοφ, τονίζει στο ράδιο Σπούτνικ ότι η Εσθονία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίαζε το θέμα της μεγάλης χώρας εξ ανατολών της (Ρωσίας), ως την κύρια αιτία του κακού για την ίδια. Ωστόσο, στην Ευρώπη υπάρχει μια διαφορετική διάσταση. Οι χώρες των Βαλκανίων για παράδειγμα, δεν συμμερίζονται τις εμμονές και τις φοβίες των χωρών της Βαλτικής. Αυτό το δείχνει ανάγλυφα η ελληνική θέση επί του θέματος, εξηγεί.

Euractiv: Διχασμένες οι ανατολικές χώρες της ΕΕ

Στην “οργισμένη”, όπως τη χαρακτηρίζει, αντίδραση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις κατηγορίες που απευθύνει κατά της εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ ότι με τη διοργάνωση της εκδήλωσης για τα θύματα των κομμουνιστικών καθεστώτων «παίζει πολιτικά παιχνίδια», αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Euractiv.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απόφαση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να απορρίψει την πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω εκδήλωση που πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα στο Ταλίν με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων.

Το δημοσίευμα παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού, ενώ σημειώνει ότι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ είναι διχασμένες σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας περαιτέρω διαίρεσης της κοινωνίας μέσω του διασυρμού των κομμουνιστικών καθεστώτων. Ενώ η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ρουμανία ασκούν δριμύτατη κριτική προς τα έθνη που γιορτάζουν το κομμουνιστικό τους παρελθόν, η Βουλγαρία τηρεί διαφορετική στάση εγείροντας μνημείο προς τιμήν του πρώην «ισχυρού άνδρα» του καθεστώτος Τεοντόρ Ζίβκοφ παρατηρεί το δημοσίευμα.

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκπρόσωπος του εσθονικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε προς το Euractiv ότι «μόνο στην Εσθονία, υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες θύματα από το σταλινικό καθεστώς ακόμα και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». «Το συνέδριο που λαμβάνει χώρα στις 23 Αυγούστου θα διερευνήσει την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα εγκλήματα που διέπραξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα», εξηγεί. «Αυτή υπήρξε η εμπειρία της Εσθονίας που μοιράστηκαν και οι υπόλοιπες βαλτικές χώρες όπως και μερικές ακόμα Ανατολικές χώρες. Από την οπτική της Εσθονίας, η περίοδος αυτή έληξε μόλις πριν από 26 χρόνια», συμπληρώνει.

Documento Newsletter