Με τη σωρό του Λένιν αποφάσισε να τα βάλει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός της Ρωσίας (ROCOR), ένα ημιαυτόνομο τμήμα της επίσημης Ρωσικής Εκκλησίας που ιδρύθηκε μετά την οκτωβριανή επανάσταση του 1917 από ιερείς που εγκατέλειψαν την επαναστατημένη χώρα.
Με την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την μπολσεβίκικη επανάσταση να πλησιάζει και τα ποσοστά νοσταλγίας για τη Σοβιετική Ένωση στον ρωσικό πληθυσμό να εκτινάσσονται, οι κληρικοί της ROCOR προφανώς θεωρούν ότι τα σύμβολα του σοβιετικού παρελθόντος εξακολουθούν να αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο.
Καλούν λοιπόν στην «απελευθέρωση της Κόκκινης Πλατείας από τον μεγαλύτερο βασανιστή και καταπιεστή του 20ου αιώνα», καθώς και «στην καταστροφή όλων των μνημείων που είναι αφιερωμένα σε εκείνον» ως μια συμβολική κίνηση για την «συμφιλίωση του ρωσικού λαού με τον Θεό».
Παράλληλα η ROSCOR προσεγγίζει τον ανταγωνισμό Δύσης – Ρωσίας ως μια επανάληψη της αντίστοιχης κόντρας μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος μισούσε τη ρωσική αυτοκρατορία» επειδή αποτελούσε «κληρονόμο της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Το ζήτημα της απομάκρυνσης του ταριχευμένου σώματος του Λένιν από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας έχει απασχολήσει τη ρωσική κοινή γνώμη από την περίοδο της Περεστρόικα. Σε σχετική έρευνα κρατικής εταιρείας δημοσκοπήσεων που διεξήχθη την Άνοιξη του 2016 το 60% των Ρώσων τάχθηκαν υπέρ της ταφής του Λένιν, ωστόσο το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η σωρός του ηγέτη των μπολσεβίκων πρέπει να παραμείνει στο μαυσωλείο δίπλα στο Κρεμλίνο.