Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην ανακατεύεστε με το Ιράν

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην ανακατεύεστε με το Ιράν

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να μην αναμειγνύονται στις, όπως τις χαρακτήρισε, “εσωτερικές υποθέσεις” του Ιράν, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτούς που διαδηλώνουν στο Ιράν από την περασμένη εβδομάδα κατά της ηγεσίας της χώρας.

Παράλληλα και η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα οποιεσδήποτε εξωτερικές πλευρές αποπειραθούν να αναμειχθούν στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις του Ιράν ότι οι ενέργειες αυτού του είδους μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι μολονότι οι Ιρανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές ενέργειες που προκαλούν θύματα και ζημιές σε ιδιοκτησία, καθώς οι διαδηλώσεις αυτές στο Ιράν στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Νέες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

Νέες φιλοκυβερνητικές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σήμερα στο Ιράν, μία ημέρα μετά την κήρυξη του «τέλους της ανταρσίας» από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Έπειτα από αρκετές ημέρες ταραχών στη χώρα, η Τεχεράνη και οι περισσότερες άλλες πόλεις πέρασαν μία ακόμη ήρεμη νύκτα. Τα μέσα ενημέρωσης και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν ανέφεραν καμία διαδήλωση, αν και δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια βίντεο με σποραδικές συγκεντρώσεις σε μικρές πόλεις, η εγκυρότητα των οποίων όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Σήμερα το πρωί η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από νέες μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ισφαχάν, τη Μασχνάντ, την Ορουμιέχ, τη Μπαμπόλ και την Αρντεμπίλ.

«Είμαστε όλοι μαζί πίσω από τον ηγέτη», τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ήδη από χθες Τετάρτη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε περίπου είκοσι άλλες πόλεις στην επαρχία για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και να καταγγείλουν τις ταραχές.

Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν «αντιεπαναστατικές ομάδες» και τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που βρίσκεται εκτός Ιράν καθώς είναι απαγορευμένη στη χώρα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, κήρυξε χθες το τέλος της «ανταρσίας», που ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου από την πόλη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράν, και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Από την προηγούμενη Πέμπτη ως τη Δευτέρα το βράδυ 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, και εκατοντάδες συνελήφθησαν, 450 μόνο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το Ιράν κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία ότι υποκινούν τις ταραχές στηρίζοντας τις βίαιες διαδηλώσεις. Η Τεχεράνη κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την «παρέμβαση» στις εσωτερικές της υποθέσεις.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών η αμερικανική κυβέρνηση (…) ενίσχυσε τις παρεμβάσεις της με ανάρμοστο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν με το πρόσχημα ότι στηρίζει τις σποραδικές διαδηλώσεις», επεσήμανε ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γολαμαλί Χοσρού.

Από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών και καταδίκασε την ιρανική κυβέρνηση. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έκανε μάλιστα λόγο για την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης για «παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για λογοκρισία και παρεμπόδιση της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι.

Η πολιτική τάξη στο Ιράν, οι μεταρρυθμιστές αλλά και οι συντηρητικοί, τάχθηκαν κατά των ταραχών, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη να βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα των Ιρανών και κυρίως στην ανεργία που φτάνει το 30% στους νέους.

Αν και βασικό κίνητρο των διαδηλώσεων ήταν η οικονομική κατάσταση των Ιρανών, γρήγορα εκφράστηκαν και πολιτικά αιτήματα.

«Το βασικό αίτημα των ανθρώπων προς τους αξιωματούχους και την κυβέρνηση είναι να διευθετήσουν τα οικονομικά προβλήματα», τόνισε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμβουλος του Χαμενεΐ για διεθνή ζητήματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί που επανεξελέγη τον Μάιο είχε δεσμευθεί ήδη κατά την πρώτη εκλογή του το 2013 να εργαστεί για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Οι ελπίδες των Ιρανών είχαν αναπτερωθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης η οποία προέβλεπε και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα.

Ωστόσο το κόστος ζωής αυξήθηκε, όπως και η ανεργία, κάτι που ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια των Ιρανών.

Ετικέτες

Documento Newsletter