Ρωσία: Ο Ναβάλνι οδηγήθηκε σε δικαστήριο – Η Μόσχα λέει στη Δύση να κοιτάει τη δουλειά της

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι οδηγήθηκε σήμερα εσπευσμένα σε δικαστική ακροαματική συνεδρίαση μέσα σε αστυνομικό τμήμα, μία ημέρα αφού συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας επιστρέφοντας στην πατρίδα του για πρώτη φορά αφότου δηλητηριάσθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Τα Ηνωμένα Έθνη και δυτικές χώρες κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη και μερικές χώρες ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Η Μόσχα τους είπε να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Σε βίντεο μέσα από το αστυνομικό τμήμα, ο Ναβάλνι χαρακτηρίζει υπόδειγμα ανομίας την κίνηση αυτή των ρωσικών αρχών και καταφέρεται εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι πέταξε τον ποινικό κώδικα από το παράθυρο φοβισμένος.

Το Κρεμλίνο αναμένεται να κάνει σχόλιο για την υπόθεση αργότερα σήμερα, όμως συνήθως παραπέπμπει τις ερωτήσεις για τον 44χρονο αντιπολιτευόμενο στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η σύλληψη του Ναβάλνι διατάχθηκε από τη σωφρονιστική υπηρεσία της Μόσχας σε σχέση με φερόμενες παραβιάσεις των όρων αναστολής της ποινή που του είχε επιβληθεί σε μια υπόθεση για την οποία ο ίδιος λέει πως ήταν κατασκευασμένη.

Κατά τη σημερινή δικαστική συνεδρίαση, τμήματα της οποίας μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ναβάλνι, μπορεί να αποφασιστεί η κράτησή του έως ότου ένα άλλο δικαστήριο αποφασίσει αν θα άρει αυτή την αναστολή της ποινής των 3,5 ετών σε πραγματική φυλάκιση.

Μερικοί σύμμαχοί του εκφράζουν φόβους ότι κατά τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση μπορεί να παραλειφθεί αυτό το μεταβατικό στάδιο και να αρθεί η αναστολή της ποινής του.

Το ρούβλι εξασθένησε, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν τον κίνδυνο να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία δήλωσαν πως θέλουν να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της σύλληψης του Ναβάλνι.

Πιθανός στόχος ενδεχόμενων νέων κυρώσεων μπορεί να είναι το πρόγραμμα ύψους 11,6 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είχαν απευθύνει νωρίτερα έκκληση για την απελευθέρωση του Ναβάλνι και ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ δήλωσε πως θέλει να συζητηθούν από την ΕΕ πιθανές κυρώσεις.

Το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τη σύλληψή του και ζητώντας να αντιμετωπισθεί με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις επικρίσεις.

«Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην παρεμβαίνετε στην εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των δικών σας χωρών», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Την φυλάκιση του Ναβάλνι για 30 ημέρες ζήτησε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τον δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκε σήμερα Αλεξέι Ναβάλνι, τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου για 30 ημέρες, έγραψε ο δικηγόρος του Ναβάλνι Ιβάν Ζντάνοφ σε ανάρτηση του στο twitter.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, αναφερόμενη κατά την διάρκεια της δίκης στις πολυάριθμες παραβιάσεις από τον Ναβάλνι των όρων αναστολή της ποινής και τις επανειλημένες προειδοποιήσεις που είχε κοινοποιήσει στον ίδιο και τον δικηγόρο του, ζήτησε την φυλάκιση του Ναβάλνι για 30 ημέρες.

Οι δυτικές χώρες ζήτησαν από την Ρωσία να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μόσχας, μόλις επέστρεψε από την Γερμανία, όπου νοσηλεύονταν από τον περασμένο Αύγουστο όταν δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντας της οικογένειας «Νοβιτσόκ».

Γερμανία-Ρωσία: Να απελευθερωθεί αμέσως ο Ναβάλνι

Την άμεση απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε η γερμανική κυβέρνηση, καταδικάζοντας την σύλληψή του αμέσως μετά την οικειοθελή επιστροφή του στην Ρωσία.

Η απόφαση, με βάση την οποία έγινε η σύλληψη, έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «αυθαίρετη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, επομένως η σύλληψη του κ. Ναβάλνι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου, σημείωσε. Επιπλέον, τόνισε, είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι η ακρόαση του κ. Ναβάλνι έγινε πραγματικά χωρίς επαρκές διάστημα προειδοποίησης. «Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν το θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας με δηλητήριο και όχι τους δράστες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και κάλεσε τις ρωσικές αρχές «να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Ναβάλνι και να διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες της δηλητηρίασής του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και θα συζητηθεί με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ