Ρούσσος: Η Τουρκία θα προκαλεί μέχρι να «γκριζάρει» την περιοχή ανατολικά της Κρήτης

Ρούσσος: Η Τουρκία θα προκαλεί μέχρι να «γκριζάρει» την περιοχή ανατολικά της Κρήτης

«Δεν ενδιαφέρει τη Γερμανία αν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα», εκτιμά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

«Οι Γερμανοί έχουν τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία και δεν θέλουν κυρώσεις εναντίον της για τις προκλητικές της κινήσεις, δεν τους ενδιαφέρει εάν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα, μόνο το να μην υπάρχουν… προβλήματα», σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος μιλώντας στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Όπως εκτίμησε ο κ. Ρούσσος, πρώτος στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλει γενικό moratorium, αποχή από εκμετάλλευση κοιτασμάτων, κήρυξη ΑΟΖ κ.λπ. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρακτικά το «γκριζάρισμα» της περιοχής ανατολικά της Κρήτης, να θεωρείται διαφιλονικούμενη. Και μέχρι να το πετύχει, δεν θα σταματήσει να προβαίνει σε κινήσεις «προκλητικές», που θα δημιουργούν τετελεσμένα υπέρ της.

Κατά τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, «η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, αν δεν πάμε σε διαπραγμάτευση ή σε Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να διεκδικούμε το μέγιστο, δεν μπορεί να δεχθούμε εκ προοιμίου ότι δεν έχουμε αυτά που μας αποδίδει το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν έχουμε ακολουθήσει μεθοδική πολιτική όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, με σύνδεση του θέματος με άλλα, έγινε μόνο ευκαιριακά με αφορμή την Λευκορωσία. Πρέπει να υπάρξει σταθερή, μεθοδική σύνδεση θεμάτων με τις κυρώσεις και πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε μία συμμαχία, αυτή που έλειψε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής και Υπουργών Εξωτερικών», όπως υπογράμμισε.

Και η Γερμανία, κατά τον ίδιο, δεν θέλει κυρώσεις στην Τουρκία γιατί έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και ιστορικά πάντα είχαν την άποψη ότι πρέπει να συνδέονται με την Τουρκία. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το «όχι προβλήματα». Αν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα ή αν η Τουρκία πετύχει τους στόχους της για εκφοβισμό, δεν τους ενδιαφέρει…

Πηγή: Στο Κόκκινο

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Documento Newsletter