Ρουμανία: Συναγερμός σε ΝΑΤΟ και ΕΕ – Η αναπάντεχη κούρσα του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου για την προεδρία

Ρουμανία: Συναγερμός σε ΝΑΤΟ και ΕΕ – Η αναπάντεχη κούρσα του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου για την προεδρία
(AP Photo/Alexandru Dobre)

Με την Ευρώπη να περιμένει –όπως όλοι– την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αναπροσαρμόσει την πολιτική της σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ διευρύνεται μέρα με τη μέρα και εκλογή με την εκλογή, όπως καταδεικνύεται (μετά τις πολωμένες εκλογές σε Μολδαβία και Γεωργία) και από το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις προεδρικές της Ρουμανίας.

Η νίκη στον πρώτο γύρο του ακροδεξιού και –σύμφωνα με τους αντιπάλους του– ρωσόφιλου Καλίν Γκεοργκέσκου με 22,94% των ψήφων προκάλεσε σοκ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική τάξη της Ρουμανίας, αφού κανείς δεν είχε εκτιμήσει ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν εφικτό δεδομένου του 5% που λάμβανε στις δημοσκοπήσεις.

Με όπλο το TikTok

Ο Γκεοργκέσκου, παρότι είναι δεκαετίες στην πολιτική και δεν είχε κάποια εμφανή οικονομική στήριξη για την καμπάνια του, κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό μέσω μιας εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ιδιαίτερη βάση στο TikTok. Το θέμα με τη χρήση του TikTok από τον Γκεοργκέσκου έφερε κλήση του CEO της εταιρείας να απαντήσει σε ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα «προώθησε» τον Γκεοργκέσκου, ενώ αίτημα για διερεύνηση του ρόλου της πλατφόρμας προς την Κομισιόν κατέθεσε και η εθνική αρχή τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα ζητήθηκε επανακαταμέτρηση των ψήφων (εξεταζόταν ακόμη και η επανάληψη του πρώτου γύρου από σχετικό δικαστήριο).

Με την πολιτική τάξη της Ρουμανίας να συσπειρώνεται γύρω από την αντίπαλο του Γκεοργκέσκου, την κεντροδεξιά Ελενα Λασκόνι, στον δεύτερο γύρο της 8ης Δεκεμβρίου για να επιτευχθεί η ήττα του Γκεοργκέσκου, η πολιτική κατάσταση στη χώρα, η οποία σημειωτέον πέρασε στο δυτικό στρατόπεδο με αίμα κατά την πτώση του Τσαουσέσκου το 1989, μυρίζει μπαρούτι. Η διεξαγωγή σήμερα των κοινοβουλευτικών εκλογών αναμένεται με αγωνία γιατί θα αποτελέσει δείκτη για το πού ακριβώς βρίσκεται η χώρα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων και συσχετισμού δυνάμεων πάντως (ανεξάρτητα από την προεδρική κούρσα) η κυβέρνηση του Μαρσέλ Τσιολάκου και ο συνασπισμός κομμάτων του οποίου ηγείται αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να κερδίσει άνετα (με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού να παίρνει μόνο του περίπου 30% και μαζί με το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα να φτάνουν ως 43,1%) στις εκλογές.

Εν αντιθέσει με τη Μολδαβία και πιο πολύ με τη Γεωργία, η Ρουμανία θεωρείται ο πιστότερος σύμμαχος της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς αποτελεί μέλος της Ενωσης αλλά και του ΝΑΤΟ και έτσι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ερμηνεύτηκε ως εξαιρετικά σοβαρή προσπάθεια της Μόσχας να «ξανακερδίσει» επιρροή σε μια χώρα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατο. Εκ των πραγμάτων οι ανησυχίες αυτές προκλήθηκαν από την ατζέντα και τις δηλώσεις του ίδιου του Γκεοργκέσκου, ο οποίος σε όλη την εκστρατεία του εμφανίστηκε ευρωσκεπτικιστής, ενώ μιλούσε και εναντίον του ΝΑΤΟ (μετά το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να βγάλει τη χώρα από τη συμμαχία).

Σημαντική για το ΝΑΤΟ

Η Ρουμανία, η οποία στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας συνορεύει με την Ουκρανία και λίγο πιο βορειοδυτικά με τη Μολδαβία, έχει μέχρι τώρα διαδραματίσει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα ρουμανικά λιμάνια ήταν αυτά που υποδέχτηκαν τα πλοία που μετέφεραν τα ουκρανικά σιτηρά καθώς περνούσαν προς τα στενά του Βοσπόρου, ενώ η χώρα έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη των δυνάμεών του στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί στο έδαφός της σημαντικές αεροπορικές βάσεις. Μάλιστα με σχετικά πρόσφατες ανακοινώσεις της συμμαχίας έχει αποφασιστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση της νατοϊκής αεροπορικής βάσης «Μιχαήλ Κογκαλνιτσενάου» (MKAB) κοντά στην Κωστάντζα (που θα τη μετατρέψουν στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην Ευρώπη), η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή ήδη από το 1999. Μια εκλογή του Γκεοργκέσκου μπορεί να μη βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο ίδιος, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να… εκτροχιάσει τα σχέδια της συμμαχίας και να «υποβαθμίσει» την παρουσία της στη Ρουμανία.

Ετικέτες

Documento Newsletter