Πλοίο που μετέφερε πάνω από 71.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού ολοκλήρωσε τη φόρτωση στο ρουμανικό λιμάνι Κωνστάντζα, στην Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη (28 Απριλίου), αναφέρει το Euractiv.
Πρόκειται την πρώτη απόπειρα εξαγωγής προϊόντος από πλευράς της Ουκρανίας, καθώς οι θαλάσσιοι λιμένες της χώρας παρέμειναν αποκλεισμένοι από την ημέρα της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο διευθυντής του λιμενικού φορέα Comvex.
Η Ουκρανία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό συντελεί στο να μεταφράζεται ο αποκλεισμός των λιμανιών της σε τεράστιες οικονομικές απώλειες.
Το οικονομικό κόστος οδήγησε την χώρα να στείλει φορτία με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων του ή μέσω των μικρών παραδουνάβιων λιμανιών στη Ρουμανία.
Αναφερόμενος στο πλοίο με το συμβολικό όνομα Unity N, ο Πρόεδρος της Comvex Βιορέλ Πανάιτ δήλωσε στο Reuters πως: «είναι το πρώτο σκάφος με σημαία Παναμά που φεύγει από το λιμάνι φορτωμένο ουκρανικό καλαμπόκι», ενώ συμπλήρωσε πως «η στήριξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών σημαίνει αποτροπή κολοσσιαίου κύματος παγκόσμιας πείνας που προκαλείται από το μπλοκάρισμα των ουκρανικών λιμένων» κάνοντας λόγο για σταδιακή μορφοποίηση των διαδρόμων μεταφορών για εξαγωγές αλλά και για ανάγκη βελτιστοποίησης των υποδομών σύνδεσης του λιμανιού.
Η Comvex εκμεταλλεύεται τον τερματικό σταθμό σιτηρών ταχείας φόρτωσης της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να επεξεργάζεται έως και 70.000 τόνους την ημέρα, καθώς επίσης τερματικό σταθμό διακίνησης ορυκτών, δήλωσε ο Πανάιτ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Λιμένων Κωνστάντζα. Περίπου 80.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν σταλεί στην Κωνστάντζα μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι 80.000 έχουν εγκριθεί και βρίσκονται καθ’ οδόν, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής του Λιμανιού Κωνστάντζα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αερομεταφορέας ολοκλήρωσε τη φόρτωση περίπου 35.000 τόνων ουκρανικού σιδηρομεταλλεύματος, ενώ ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται να φορτωθεί γύρω στις 15 Μαΐου, ανέφερε.
Η Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα, μια σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία σιτηρών και πετρελαίου, με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Το euractiv υπενθυμίζει πως την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά σε εδάφη που έχει καταλάβει, πράξη η οποία, όπως ανέφερε, αύξησε την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η οποία προκλήθηκε από διαταραχές στη σπορά της άνοιξης και το μπλοκάρισμα των ουκρανικών λιμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου.