Ρουμανία: Δημοψήφισμα μετά τις αντιδράσεις για το διάταγμα περί διαφθοράς

Ρουμανία: Δημοψήφισμα μετά τις αντιδράσεις για το διάταγμα περί διαφθοράς

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατηγόρησε την κυβέρνηση για το διάταγμα, το οποίο θα μείωνε τις ποινές αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά και θα προστάτευε δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους από την άσκηση διώξεων.

Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας υπερψήφισε ομόφωνα σήμερα ένα προεδρικό σχέδιο για την διεξαγωγή ενός εθνικού δημοψηφίσματος για το κυβερνητικό διάταγμα τροποποίησης του ποινικού κώδικα, το οποίο προκάλεσε τις μαζικότερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την ανατροπή, το 1989, του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου, αναγκάζοντας την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να αποφασίσει την ανάκληση του επίμαχου διατάγματος.

Ο κύριος σχεδιαστής του διατάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Γιορντάκε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος την ανάγκη κατευνασμού της κοινής γνώμης, υποστηρίζοντας δε ότι δεν διέπραξε κανένα σφάλμα.

Ο Γιοχάνις πλέον χρειάζεται να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, ενώ η διατύπωση του ερωτήματος στο ψηφοδέλτιο εναπόκειται στον πρόεδρο, τον περασμένο μήνα ο Γιοχάνις δήλωσε ότι επιθυμεί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να δει «την κυρίαρχη επιθυμία των Ρουμάνων» για το κυβερνητικό διάταγμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, προβλέπεται μια προεκλογική εκστρατεία χρονικής διάρκειας 30 ημερών πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία, εξακολουθεί να πρέπει να ψηφίσει για την επικύρωση της ανάκλησης του διατάγματος.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνεά δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό για να εγκρίνει την ανάκλησή του.

Μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το σχέδιο διεξαγωγής ενός προεδρικού δημοψηφίσματος είναι επίσης ένα απαραίτητο διαδικαστικό βήμα, χωρίς η απόφαση της βουλής να είναι δεσμευτική.

Παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, χθες Κυριακή συνεχίστηκαν για 13η συνεχή μέρα οι διαδηλώσεις ενάντια στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σορίν Γκριντεάνου, με συμμετοχή περίπου 80.000 ανθρώπων, μετά από μια εβδομάδα όταν περίπου 500.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων δεκάδων πόλεων.

Documento Newsletter