Ρότα για πρόωρες κάλπες χαράζει ο Αμερικανός… φίλος

Καθόλου τυχαία η παρουσία στη ΔΕΘ, μαζί με την ομάδα της ΝΔ, του υπεύθυνου εκλογικής στρατηγικής του κόμματος στην αναμέτρηση του 2019 Σταν Γκρίνμπεργκ

«Ανοιξη ή φθινόπωρο;» είναι το ερώτημα που συγκεντρώνει τα στοιχήματα μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με την άνοιξη να έχει τη μικρότερη απόδοση.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη φθορά του καλοκαιριού και ίσως να ανακτήσει κάτι από το χαμένο έδαφος λόγω των πυρκαγιών, αλλά στοχεύει και στις εκλογές» ήταν η εκτίμηση «γαλάζιου» βουλευτή σε πολιτικο-δημοσιογραφικό πηγαδάκι στο Βελλίδειο αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δίνοντας τη συνολικότερη εκτίμησή του για την πολιτική κατάσταση έλεγε: «Είναι καθαρό ότι έχουμε φθορά και το προσλαμβάνουμε αυτό οι βουλευτές που ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Ωστόσο η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ακόμη μπροστά και η ζημιά που έχει γίνει δεν είναι μη αναστρέψιμη, αρκεί να μη γίνουν άλλα λάθη. Οι εξαγγελίες είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Γαλάζιος» παράγοντας όμως της βορείου Ελλάδος, που δεν έχει καλές σχέσεις με το «σύστημα Μαξίμου», όπως ο ίδιος το αποκαλεί, έχει διαφορετική άποψη: «Η ζημιά στον κόσμο της παράταξης είναι πιο μεγάλη από ό,τι νομίζουν εκεί στο Μαξίμου που έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία. Υπάρχει κίνδυνος η πτώση να πάρει τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας χωρίς συγκράτηση».

Αν και οι εκτιμήσεις αυτές διαφέρουν, ωστόσο συμπίπτουν στο ότι «η μπάλα πλέον είναι στον Αλέξη Τσίπρα που μέχρι στιγμής δείχνει να κινείται με τη λογική του ώριμου φρούτου».

Το εναρκτήριο λάκτισμα

Με την παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μακρά και άτυπη προεκλογική περίοδο με ορίζοντα την άνοιξη του 2022.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, κατώτερο του επικοινωνιακού πλασαρίσματος που του έγινε, ήδη χαρακτηρίστηκε «ταχείας καύσεως», υπό την έννοια ότι η πολιτική του απήχηση θα εξανεμιστεί σύντομα. Γι’ αυτό άλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναζητούν το επόμενο πακέτο παροχών, που πιθανώς θα ανακοινωθεί με τον προϋπολογισμό. Το ότι η οικονομία δεν αντέχει εκτεταμένες παροχές, με δεδομένη και τη δημοσιονομική διόρθωση στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, είναι ένα ακόμη στοιχείο.

Προς την κατεύθυνση των εκλογών συνάδει και η εμφάνιση στη ΔΕΘ του συμβούλου εκλογικής στρατηγικής Σταν Γκρίνμπεργκ με την αποστολή του πρωθυπουργού. Ο Γκρίνμπεργκ είχε την ευθύνη της εκλογικής στρατηγικής της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές και φυσικά δεν βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω της φιλικής του σχέσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη ούτε συμβουλεύει αμισθί, όπως είπε αμήχανα το Μέγαρο Μαξίμου. Εχει ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο εμπνευστής της τακτικής με την οποία στις προηγούμενες εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης διείσδυσε στον φιλελεύθερο κεντρώο χώρο.

Το ακροδεξιάς προέλευσης αντιεμβολιαστικό κίνημα ανησυχεί την ηγεσία της ΝΔ, η οποία το εκτιμά στο 10% του εκλογικού σώματος και υπολογίζουν ότι περίπου το 5% προέρχεται από τη ΝΔ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Κυρ. Μητσοτάκης διόρισε τον Θάνο Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, ενώ καλύπτει ρατσιστικές εξάρσεις όπως αυτές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που φυσικά απευθύνονται στο πιο… μαύρο εκλογικό κοινό.

Η ανάγκη να επαναφέρει το ακροδεξιό κοινό στη δεξαμενή της ΝΔ, που απαιτεί χρόνο ώστε να ξεπεραστούν η πανδημία και οι συνέπειές της, ενισχύει το σενάριο των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2022. Από την άλλη όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός δεύτερου καλοκαιριού πυρκαγιών που θα είναι καταστροφικό για τους πολιτικούς σχεδιασμούς.

Τύμπανα πολέμου

Η πολιτική όμως για να μην αποξενωθεί ψυχικά το ακροδεξιό κοινό δημιουργεί πρόβλημα στους φιλελεύθερους και εκσυγχρονιστές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που πλαισιώνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό άλλωστε και ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου ακούγονται τα τύμπανα του πολέμου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Είναι σαφές ότι το μόνο που μπορεί να συγκεράσει τους δήθεν εκσυγχρονιστές («πασοκοποταμίσιους» όπως τους αποκαλούν τα «γαλάζια» στελέχη) και τους δεξιούς στο άκρο του φάσματος είναι η αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα στην ομιλία και τη συνέντευξή του λέγοντας ότι στο εξής δεν θα επιδιώκει συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και θα συζητά μόνο με τους πολίτες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να χρεώσει την απουσία συναίνεσης και την πόλωση που σχεδιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αρνήθηκε να συρθεί εκ των υστέρων πίσω από την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη. Επιπλέον καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα ότι βρίσκεται πίσω από τις «επιθέσεις εναντίον μου, εναντίον της συζύγου και της οικογένειάς μου». Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει τη δυσανεξία του στις δημοκρατικές διαδικασίες βαφτίζοντας «προσωπικές επιθέσεις» την κριτική και τον έλεγχο από την αντιπολίτευση και από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που δεν τον λιβανίζουν. Από το επικοινωνιακό επιτελείο διαρρέει ότι «ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα ασχολείται πλέον με τον Αλ. Τσίπρα παρά μόνο στο αναγκαίο επίπεδο της Βουλής», αλλά προειδοποιούν ότι «στο εξής οι προκλήσεις και οι επιθέσεις δεν θα μένουν αναπάντητες».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εκλογές εντάσσονται και περιοδείες για επαφή με τον κόσμο. Το πώς εννοεί τις επαφές το έδειξε με την «τυχαία και αυθόρμητη συνάντηση» με τον «καουμπόη του Θεσσαλικού κάμπου». Καθώς μάλιστα στο Μαξίμου είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι θα δούμε πολλά ακόμη παρόμοια.