Ρωσία: «Ξένο πράκτορα» χαρακτήρισε το υπουργείο Δικαιοσύνης τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Γιέλτσιν, Α. Κόζιρεφ

Russian President Boris Yeltsin, left, stands alongside Russian foreign minister Andrei Kozyrev as he talks with journalists at Vnukovo airport, Moscow, Friday, Oct. 20, 1995. Yeltsin left for Paris together with his foreign Minister, saying Kozyrev might well keep his job if a good deputy can be found for him. The president's comments came a day after he strongly implied he had decided to fire Kozyrev, saying he was ``dissatisfied'' with his performance and was looking for a replacement. The flapover the foreign minister underscored tensions over Russian policy regarding the West and NATO.(AP Photo/POOL/Sergei Karpukhin)

Σε μια… ξεκάθαρη ρήξη με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν της πολιτικής ζωής της χώρας, ήρθε η κυβέρνηση της Ρωσίας, μετά από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα», τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών της χώρας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, Αντρέι Κόζιρεφ ο οποίος αργότερα έγινε σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κόζιρεφ, ο οποίος είναι 74 ετών και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπό τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, σε μια εποχή που η «φιλελευθεροποιούμενη» Ρωσία διατηρούσε θερμές σχέσεις με τις δυτικές χώρες.

Ο Κόζιρεφ αφού μετοίκησε στις ΗΠΑ το 2010, έγινε σκληρός επικριτής των πολιτικών του Πούτιν και αργότερα της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022, ο Κόζιρεφ είχε προτρέψει τους πρώην συναδέλφους του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του τον κατηγόρησε για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης και τον ρωσικό στρατό. Σημείωσε επίσης την αντίθεσή του σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και τη φερόμενη συνεργασία του «με ξένες πλατφόρμες».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό που του προσέδωσε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Κόζιρεφ είπε ότι αντανακλά την «ηλιθιότητα του καθεστώτος».

«Χαίρομαι που εντάσσομαι σε αυτούς τους ευγενείς ανθρώπους που έχουν επίσης χαρακτηριστεί ξένοι πράκτορες», δήλωσε.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας», παραπέμπει στη σοβιετική εποχή. «Ξένοι πράκτορες» έχουν χαρακτηρισθεί και άλλα δημόσια πρόσωπα, συγγραφείς, παράγοντες του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν εξοργίσει τις αρχές με το να εκφράζονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία.