Ρωσία – Τουρκία: Νέα σύμβαση για προμήθεια S-400

Τη στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο διασταυρώνει τα «ξίφη» του με τη Τουρκία του Ερντογάν για το ρωσικό αντιαεροπορικό S-400, η Άγκυρα συμφώνησε με τη Μόσχα για την προμήθεια δεύτερου μέρους του εν λόγω συστήματος.

Ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση από το βήμα του διεθνούς στρατιωτικού φόρουμ «Αrmy-2022», ανέφερε μεταξύ άλλων πως η σύμβαση που υπογράφηκε με τη Τουρκία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων του συστήματος αεράμυνας S-400.

Κατά τον ίδιο τον Σουγκάγιεφ, το S-400 αποτελεί ένα «μοναδικό σύστημα» που κανένα άλλο κράτος δεν έχει κατασκευάσει όμοιο του μέχρι στιγμής.

Το ακανθώδες ζήτημα των S-400

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρώτη συμφωνία για τους S-400 υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2017.

Η απόφαση αυτή του Τούρκου προέδρου ξεσήκωσε τότε θύελλα αντιδράσεων στην Ουάσιγκτον, η οποία «διάβαζε» τη κίνηση αυτή ως προσέγγιση του Πούτιν με ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια οι Αμερικανοί επέβαλλαν κυρώσεις (CAATSA) στη Τουρκία, και απέβαλλαν τη χώρα από το πρόγραμμα των προηγμένων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, ενώ παράλληλα ζητούσαν από την Άγκυρα να διώξει τα S-400 από το έδαφος της ώστε μη διαρρεύσουν τα «μυστικά» του F-35.

Ακολούθως, ο Ερντογάν βλέποντας το αδιέξοδο άλλαξε «ρότα», ζητώντας την αναβάθμιση και τη πώληση αεροσκαφών τύπου F-16. Παρόλο που το Κογκρέσο έχει λάβει μια επαμφοτερίζουσα στάση ως προς τα F-16, o Λευκός Οίκος συνηγορεί με κάθε τρόπο στο τουρκικό αίτημα, ειδικά αφότου η Τουρκία συμφώνησε με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Η παραπάνω εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελέσει ένας επιπλέον παράγοντα για τη περαιτέρω όξυνση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, αν και είναι παραπάνω από σαφές πως το «παιχνίδι» του επιτήδειου ουδέτερου που παίζει ο Ερντογάν με Πούτιν και Ζελένσκι, δείχνει να έχει αποφέρει τα μέγιστα για τη Τουρκία εν συνόλω.