Ρωσία: Σιωπή από τον Πούτιν για την πορεία της εισβολής στην Ουκρανία – Νέα επίθεση σε Δύση και ΝΑΤΟ

Ρωσία: Σιωπή από τον Πούτιν για την πορεία της εισβολής στην Ουκρανία – Νέα επίθεση σε Δύση και ΝΑΤΟ

Επίθεση προς την Δύση και το ΝΑΤΟ καθιστώντας τες υπεύθυνες για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη της εισβολής, όπως πολλοί ανέμενα, έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την 11λεπτη ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με αφορμή τον εορτασμό της 77ης επετείου της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Πούτιν επέλεξε να μην αναφερθεί ονομαστικά στην Ουκρανία ούτε να δώσει κάποια ένδειξη για το πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος ενώ αίσθηση προκάλεσε σύμφωνα με αναλυτές πως αναφέρθηκε στην ηρωική μάχη που δίνουν τα ρωσικά στρατεύματα αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις νίκες τους.

Μιλώντας μπροστά σε 11.000 συγκεντρωμένους στρατιώτες ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας. Κατηγόρησε δε για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν, είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Η Ρωσία έδωσε μια προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα, ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βάντιμίρ Πούτιν.

 

Αναφερόμενος στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τον χαρακτήρισε ως «ιερό» λέγοντας πως «η υπεράσπιση της πατρίδας, όταν αποφασιζόταν η μοίρα της, ήταν πάντα ιερή». «Και τώρα, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας – της Ρωσίας».

Τόνισε δε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπογράμμισε ότι οι απώλειες στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι «μια τραγωδία για όλους μας» αλλά «μια αναντικατάστατη απώλεια για τις οικογένειές τους».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε σήμερα εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να παράσχει «κρίσιμη υποστήριξη» στα «παιδιά των πεσόντων συντρόφων».

«Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς, το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

Σε μια επίδειξη δύναμης την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, 11.000 στρατιώτες κατέκλισαν στην καρδιά της Μόσχας, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση».

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η προγραμματισμένη χαμηλή πτήση μαχητικών αεροσκαφών – μεταξύ των οποίων και το αεροσκάφος Doomsday – δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί αρκετές πρόβες. Το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, δεν έκανε τελικά χαμηλή πτήση πάνω από την παρέλαση, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Απαντώντας εμμέσως στο κρεσέντο της Μόσχας περί αντιμετώπισης του ναζισμού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νυχτερινό του διάγγελμα είπε ότι «η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Κατηγόρησε δε το Κρεμλίνο για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο ανατολικά της χώρας.

«Η Ουκρανία έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει το κακό και το μίσος και όλος ο κόσμος θα το δει αύριο», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο Ζελένσκι.

 

Documento Newsletter