Η Ρωσία άρχισε σήμερα τη δοκιμαστική φάση ενός ψηφιακού ρουβλίου που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain ελπίζοντας να περιορίσει την επίπτωση των διεθνών κυρώσεων.
«Η VTB έγινε η πρώτη τράπεζα που δοκίμασε με επιτυχία τις συναλλαγές με ψηφιακά ρούβλια στην εφαρμογή της για κινητά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.
Συνολικά, δώδεκα άλλες τράπεζες και 600 ιδιώτες επηρεάζονται επίσης από τη “δοκιμαστική φάση”, σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η ρωσική κεντρική τράπεζα (BCR). Επί του παρόντος θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σε 30 σημεία πώλησης που βρίσκονται σε 11 πόλεις της χώρας.
Μακροπρόθεσμα, «θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και με μια ελάχιστη προμήθεια για τις επιχειρήσεις», διευκρίνισε η BCR στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο δεδηλωμένος στόχος της Μόσχας είναι να κάνει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα πιο στεγανό και να περιορίσει την επίπτωση των διεθνών περιορισμών.
Αντίθετα με τα κρυπτονομίσματα, που βασίζονται επίσης στην τεχνολογία blockchain (που επιτρέπει άμεσες συναλλαγές από ένα αποκεντρωμένο σύστημα λογισμικού), το ψηφιακό ρούβλι ανήκει στα CBDC (“ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας”, στα αγγλικά), που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό.
Εκδίδεται απευθείας από τη ρωσική κεντρική τράπεζα (BCR) και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της FSB επιβλέπουν την ασφάλεια του συστήματος. Παρότι οι αρχές δηλώνουν ότι θέλουν ένα ψηφιακό ρούβλι για να κάνουν τις πληρωμές πιο “ασφαλείς”, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν αντίθετα ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας μορφής νομίσματος θα επιτρέψει κυρίως στη ρωσική κυβέρνηση να ελέγχει ακόμη περισσότερο τους πολίτες της.
Αύξηση των επιτοκίων
Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης από 8,5% στο 12%, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης για την ανακοπή της πρόσφατης διολίσθησης του ρουβλίου μετά τη δημόσια έκκληση του Κρεμλίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Η έκτακτη συνεδρίαση για το επιτόκιο πραγματοποιήθηκε αφού το ρούβλι κατρακύλησε πέρα από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου χθες Δευτέρα, παρασυρόμενο από τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στο εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας και καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κατακόρυφα.
Το ρούβλι μείωσε τα κέρδη του μετά την απόφαση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σημαντικά πάνω από τα πιο χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν είχαν επηρεαστεί από τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, επέπληξε χθες Δευτέρα την Κεντρική Τράπεζα, κατηγορώντας την, όπως είπε, ήπια νομισματική πολιτική της για την αποδυνάμωση του ρουβλίου.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ορέσκιν, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, ρίχνοντας στο νόμισμα μια σανίδα σωτηρίας.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται», ανέφερε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα σε σημερινή της ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «η απόφαση αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Η μετακύλιση της υποτίμησης του ρουβλίου στις τιμές αποκτά δυναμική και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται».
Αν και σταμάτησε την πτωτική πορεία, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.