Ρωσία: Πρωτοφανείς απειλές μετά την απόφαση του Ε.Κ. για Ουκρανία – «Σε τρία λεπτά ο πύραυλος θα έφτανε στο Στρασβούργο»

Ρωσία: Πρωτοφανείς απειλές μετά την απόφαση του Ε.Κ. για Ουκρανία – «Σε τρία λεπτά ο πύραυλος θα έφτανε στο Στρασβούργο»

Πρωτοφανείς απειλές εκτόξευσε η Μόσχα με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων και για στόχους εντός Ρωσίας.Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ουκρανικά πλήγματα κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους θα οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων και ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι σκληρή με πιο ισχυρά όπλα.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, είπε ότι αν η Δύση δώσει την άδεια για τέτοιους είδους πλήγματα σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, τότε αυτό θα οδηγήσει σ’ ένα «παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων».

«Η Ρωσία θα δώσει μια σκληρή απάντηση χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά όπλα» είπε ο Βολόντιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συχνά μεταφέρει απόψεις που επικρατούν στα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου.

Οι δηλώσεις του Βολόντιν συνιστούν απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα.

Ο Βολόντιν είπε ότι στη Μόσχα φαίνεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, που είναι γνωστός σε κάποιους ως Satan II, θα χρειαζόταν μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να πλήξει το Στρασβούργο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 – η οποία θεωρείται η εποχή κατά την οποία οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν πιο κοντά από ποτέ σε έναν εσκεμμένο πυρηνικό πόλεμο.

 

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 19 Σεπτεμβρίου ψήφισμα με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Taurus».

«Χωρίς την άρση των υφιστάμενων περιορισμών, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της», αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κείμενο καλεί επίσης τα κράτη μέλη «να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αεράμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Taurus».

Το ψήφισμα καλούσε επιπλέον τα κράτη μέλη της ΕΕ να «διατηρήσουν και να επεκτείνουν την πολιτική κυρώσεων του Συμβουλίου κατά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και των χωρών και οντοτήτων εκτός ΕΕ που παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης».

Η πρόταση εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές.

Ενώ το Κίεβο έχει λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από εταίρους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι ουκρανικές δυνάμεις περιορίζονται από το να χρησιμοποιούν τα όπλα για να πλήξουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος λόγω των ισχυρισμών της Ουάσινγκτον ότι αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Γερμανία έχει εναντιωθεί στην παράδοση πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επικαλείται επανειλημμένα το φόβο της κλιμάκωσης.

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαπολύσει επιθέσεις με γερμανικά όπλα πολύ πίσω από το μέτωπο «ακόμη και αν άλλες χώρες αποφασίσουν διαφορετικά», δήλωσε ο Σολτς στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ απέφυγαν να άρουν τους περιορισμούς για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύονται από τη Δύση στο ρωσικό έδαφος κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον στις 13 Σεπτεμβρίου, παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αρθούν.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Πώς στήθηκαν οι επιθέσεις μέσω παγιδευμένων συσκευών – Η «Μονάδα 8200» της Mossad και οι εταιρείες «φαντάσματα»

Διασυνοριακή απάτη-μαμούθ: Οι 62 εμπλεκόμενοι, η μέθοδος… carousel, και η ζημιά των 30 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

Λίβανος: 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων – Το Ισραήλ μετακινεί στρατό στον βορρά

Reuters: Η Mossad και η «Μονάδα 8200» πίσω από την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο και τη Συρία, σύμφωνα με πηγές

Documento Newsletter