Οι προσπάθειες επέκτασης της παρουσίας του NATO στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου είναι απίθανο να συμβάλουν στην επίτευξη σταθερότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολιάζοντας επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στην περιοχή.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ολοκλήρωσε σήμερα τριήμερη επίσκεψη κατά την οποία είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Αρμενίας, χωρών που τελούσαν επί Σοβιετικής Ένωσης υπό την κυριαρχία της Μόσχας.
Σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «οι απόπειρες του NATO να επεκτείνει την επιρροή και την παρουσία του (στον Νότιο Καύκασο) είναι απίθανο να συμβάλουν στην σταθερότητα».
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι “οι επαφές αυτού του είδους αποτελούν κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών του Καυκάσου”.
Αν και η Ρωσία ήταν παραδοσιακά η κυρίαρχη δύναμη στον Νότιο Καύκασο, τώρα ανταγωνίζεται για επιρροή στην περιοχή άλλους παίκτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Τουρκία, το Ιράν και η Δύση.
Η Γεωργία, στις αποσχισθείσες περιοχές της οποίας Νότια Οσετία και Αμπχαζία στρατοπεδεύουν ρωσικά στρατεύματα, έχει δηλώσει από καιρό την πρόθεσή της να γίνει κάποια στιγμή μέλος του NATO, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία, χώρα-μέλος του οργανισμού.
Η Αρμενία, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία και έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.
Ο Στόλτενμπεργκ εξήρε από το Γερεβάν τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό της χώρας Νικόλ Πασινιάν για την “αλληλεγγύη” του προς την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας αποφάσισε να παραδώσει ορισμένες στρατηγικής σημασίας περιοχές στο Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες ελέγχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να αποφύγει έναν νέο πόλεμο.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σημειώνοντας πως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα σύγκρουση εάν δεν συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει διαμηνύσει ότι η επιστροφή των εδαφών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό τριών δεκαετιών σύγκρουσης για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε τον Σεπτέμβριο.
Οι δύο πλευρές έχουν υποστηρίξει ότι θέλουν να υπογράψουν μια επίσημη συνθήκη ειρήνης, αλλά οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει σε ζητήματα όπως η οριοθέτηση των συνόρων των 1.000 χιλιομέτρων των χωρών.
Ο Πασινιάν έχει κατηγορηθεί από την αρμενική αντιπολίτευση για ενδοτισμό και προδοσία, μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Επιχειρεί να καθησυχάσει Κίεβο και Βρυξέλλες ο Όστιν για την αμερικανική στήριξη
Σαρλ Μισέλ: «Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο»