Ρωσία – Ουκρανία: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ για παραχώρηση εδαφών

Ρωσία – Ουκρανία: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ για παραχώρηση εδαφών
Ντιμίτρι Μεντβεντεφ / Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP

Αμεσες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις προκάλεσε η δήλωση βόμβα του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχτεί στη Συμμαχία αν δεχτεί να παραδόσει εδάφη της στη Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε τις δηλώσεις του συνεργάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν για την  παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Δήλωση βόμβα: «Παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία για να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο Μεντβέντεφ, ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram, ότι αν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο.

«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα “δικά τους” εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας», ανέφερε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», συμπλήρωσε.

Η αντίδραση της Ουκρανίας

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας, δια του συμβούλου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, στη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, περί ενδεχομένου παραχώρησης εδαφών από το Κίεβο, ώστε να εισέλθει στη Συμμαχία.

Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι κάνει λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας». Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας “κακής ειρήνης” μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας “διαίρεσης της Ευρώπης”: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια…»

Documento Newsletter