Επίθεση Πούτιν σε Δύση: «Ετοιμαζόταν να εισβάλλει σε Ντονμπάς και Κριμαία» – Επίδειξη δύναμης στην Κόκκινη Πλατεία

Επίθεση Πούτιν σε Δύση: «Ετοιμαζόταν να εισβάλλει σε Ντονμπάς και Κριμαία» – Επίδειξη δύναμης στην Κόκκινη Πλατεία

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στη πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της Ουκρανίας να αγοράσει πυρηνικά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη τους στο Β’ Παγκόσμιου Πόλεμο πριν από 77 χρόνια και αναφέρθηκε αμέσως στην Ουκρανία, λέγοντας: «Το ίδιο είναι και τώρα. Αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η μέρα της νίκης είναι κοντά στην καρδιά του καθενός μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην βίωσε τις συνέπειες από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στα τέλη του περασμένου έτους η Δύση προετοίμαζε ανοιχτή επίθεση στο Ντονμπάς και την Κριμαία και υπήρξαν εκκλήσεις στο Κίεβο για πυρηνικά όπλα δημιουργώντας «μια απαράδεκτη απειλή στα σύνορά μας».

Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ και τα «τσιράκια τους» όπως τα αποκάλεσε ότι αποτελούν απειλή και ότι «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και στους «πολιτοφύλακες του Ντονμπάς», ανέφερε ότι πολεμούν στη γη τους για να υπερασπιστούν τη Ρωσία.

«Κανείς δεν θα ξεχάσει τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για τιμωρούς και Ναζί» τόνισε.

Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που πολέμησαν ηρωικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπογράμμισε ότι οι απώλειες στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι «μια τραγωδία για όλους μας» αλλά «μια αναντικατάστατη απώλεια για τις οικογένειές τους».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε σήμερα εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να παράσχει «κρίσιμη υποστήριξη» στα «παιδιά των πεσόντων συντρόφων».

«Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς, το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

Σε μια επίδειξη δύναμης την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, 11.000 στρατιώτες παρελαύνουν στην καρδιά της Μόσχας, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80.

Τα βλέμματα ωστόσο είναι όλα στραμμένα στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος φαίνεται να είναι πρόθυμος να κηρύξει τουλάχιστον μια συμβολική νίκη στην Ουκρανία.  Ένα μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι πώς ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγχωνεύσει τη δόξα και τις θυσίες του παρελθόντος της Σοβιετικής Ένωσης με μια νέα έκκληση για πόλεμο ενάντια σε ένα «νεοναζιστικό», όπως ο ίδιος το αποκαλεί καθεστώς στην Ουκρανία.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Απαντώντας εμμέσως στο κρεσέντο της Μόσχας περί αντιμετώπισης του ναζισμού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νυχτερινό του διάγγελμα είπε ότι «η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Κατηγόρησε δε το Κρεμλίνο για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο ανατολικά της χώρας.

«Η Ουκρανία έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει το κακό και το μίσος και όλος ο κόσμος θα το δει αύριο», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο Ζελένσκι.

Documento Newsletter