Ρωσία: Ο Πούτιν τοποθετεί «τσάρο» στον στόλο – Έκθεση περιγράφει σχέδιο για πυρηνικά πλήγματα από το ρωσικό ναυτικό

AP Photo/Ariel Ley

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε τον βετεράνο στην τομέα της ασφάλειας Νικολάι Πάτρουσεφ επικεφαλής ενός νέου οργάνου που θα είναι αρμόδιο για τη ναυτική πολιτική της Ρωσίας.

Το νέο Ναυτικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει συμβούλια αρμόδια για την ανάπτυξη της ναυτικής δραστηριότητας της Ρωσίας και του πολεμικού της στόλου και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Αρκτική, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία διαθέτει ένα σαφέστατα ισχυρότερο ναυτικό από την Ουκρανία, αλλά έχει υποστεί μια σειρά από ντροπιαστικές αποτυχίες στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του δυόμισι ετών πολέμου, ξεκινώντας με την απώλεια, τον Απρίλιο του 2022, του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva (Μασκβά), της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ηλικία 73 ετών Πάτρουσεφ έχει διατελέσει πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB και βρίσκεται δίπλα στον Πούτιν από τότε που εργάζονταν μαζί στη σοβιετική KGB στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) τη δεκαετία του 1970.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τον Μάιο ότι θα αναλάμβανε νέες αρμοδιότητες σχετικές με τη ναυπηγική βιομηχανία μετά την απομάκρυνσή του από επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας σε έναν ανασχηματισμό κατά την έναρξη της πέμπτης προεδρικής θητείας του Πούτιν.

Πυρηνικά σχέδια

Παράλληλα με τα παραπάνω έκθεση που διέρρευσε σε δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει τοποθεσίες βαθιά μέσα στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας πυραύλους με πυρηνικές ικανότητες σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Τα αρχεία που είδαν οι Financial Times δείχνουν χάρτες με στόχους που βρίσκονται τόσο μακριά όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το Μπάροου-ιν- Φέρνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς.

Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014 και προηγήθηκαν της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν έναν κατάλογο στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα, ανέφεραν οι FT.

Η παρουσίαση δείχνει Ρώσους αξιωματικούς να τονίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών πλήγματα σε πρώιμο στάδιο, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Υπέρ παλαιστινιακού κράτους τάχθηκε ο Πούτιν στην συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς

Γάζα: Νεογέννητα δίδυμα σκοτώθηκαν με τη μητέρα τους από ισραηλινό βομβαρδισμό – Ο πατέρας είχε πάει να εκδώσει πιστοποιητικά γεννήσεως (Video)

Μετ’ εμποδίων η συνέντευξη Τραμπ στον Μασκ – Μια φιλική κουβέντα με… πλούσιο ρατσιστικό λόγο