Ρωσία: Μετά την υπόθεση Memorial στιγματίζονται περισσότεροι καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι

Με τις πρακτικές της Ρωσικής κυβέρνησης να «στιγματίζει» φιλανθρωπικές οργανώσεις, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, ο κατάλογος των «ξένων πρακτόρων» γίνεται όλο και πιο μεγάλος, καθώς ήταν η σειρά του συγγραφέα Σεντέροβιτς και μελών των Pussy Riot, που διαχρονικά βρίσκονται σε κόντρα με την πολιτική Πούτιν.

To ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε στο περίφημο μητρώο που συμπεριλαμβάνεται και η παλαιότερη ΜΚΟ της χώρας, Memorial  εκτός από τον συγγραφέα Βίκτορ Σεντερόβιτς, τις Βερόνικα Νικούλσινα και Ναντιέζντα Ταλακόνικοβα, μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Ανάλογη τύχη είχε και η αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Χόλαντ» Ταίσια Μπεκμπουλάτοβα, ο Μαράτ Γκέλμαν, όπως επίσης και οι δημοσιογράφοι του Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty) Ιβάν Μπελιάγεφ και Γιελένα Βλαντίκινα.

Ο κατάλογος μάλιστα, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει τα εν λόγω άτομα στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» ελήφθη με βάση τα έγγραφα που έλαβε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. «Ιδιαίτερα, σύμφωνα με τα παραληφθέντα στοιχεία, τα εν λόγω πρόσωπα, συστηματικά διαδίδουν περιεχόμενα για ορισμένο κύκλο ατόμων, λαμβάνοντας παράλληλα χρηματοδότηση από το εξωτερικό» αναφέρεται στην απόφαση.

«Στον κατάλογο με αριθμό μητρώου 111 βρίσκεται ο γενικός διευθυντής της κινηματογραφικής λέσχης Neft στην πόλη Γιαροσλάβλ Αντρέι Αλεξέγεφ. Όπως επισημαίνει η έκδοση 7Χ7, ο Αλεξέγεφ διοργάνωσε στην πόλη διαλέξεις και προβολές σχετικές με την τέχνη», γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, προσθέτοντας ότι «το 2020 ο ίδιος αναγκάστηκε να ακυρώσει μερικά από τα προγράμματα που είχε ανακοινώσει κάτω από τις πιέσεις των αρχών επισημαίνει το 7Χ7».

Μέχρι σήμερα στον κατάλογο του υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχουν 110 ονόματα και τίτλοι μέσων ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Στην εξουσία της δικαιοσύνης αφήνει η κυβέρνηση της διάλυση την διάλυση της ΜΚΟ Memorial