Ρωσία: Η Μόσχα είναι θετική σε διάλογο για αποπυρηνικοποίηση με τις ΗΠΑ

Σε συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, προφανώς σε μια επίδειξη ισχύος προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Μακρόν για πυρηνική ασπίδα στην Ευρώπη, θέλει να μπει η Μόσχα με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει αυτός ο διάλογος, μετά και από την σχετική έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να θέσει ως στόχο της δεύτερης θητείας του την αποπυρηνικοποίηση, δήλωσε χθες ότι «θα ήταν υπέροχο αν όλοι απαλλάσσονταν από τα πυρηνικά τους όπλα».

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών όπλων στον κόσμο, ενώ ακολουθεί η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία.

Η Συνθήκη New START για τα πυρηνικά, η οποία περιορίζει των αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να αναπτύξουν, θα εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου του 2026.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τυχόν διάλογος για τα πυρηνικά όπλα με την Ουάσινγκτον θα πρέπει ακόμη να λάβει υπόψη του τα ευρωπαϊκά πυρηνικά οπλοστάσια.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι αυτό ήρθε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο μετά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, να μπουν οι ευρωπαίοι σύμμαχοι κάτω από τη γαλλική πυρηνική ομπρέλα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ συζήτησε τις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της κατάστασης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον Ιρανό πρεσβευτή Καζέμ Τζαλάλι, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Bloomberg μετέδωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην επικοινωνία με το Ιράν για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα θέμα που είπε ότι «ετέθη» σε έναν αρχικό γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Ο Τραμπ αποκατέστησε τον περασμένο μήνα την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία περιλαμβάνει προσπάθειες να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του στο μηδέν, προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ισλαμική Δημοκρατία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και υπέγραψε μια συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης:

Πλησιάζει την Αυστραλία ο κυκλώνας Άλφρεντ – Χωρίς ρεύμα πάνω από 80.000 σπίτια (Videos)

Σύνοδος Κορυφής: Η συζήτηση για την άμυνα της ΕΕ, οι πέντε άξονες για την Ουκρανία και το βέτο Όρμπαν

Μακρόν για Πούτιν: «Ιμπεριαλιστής που θέλει να αναθεωρήσει την ιστορία»

Νέα αποτυχία για τη SpaceX του Μασκ: Εξερράγη το Starship – «Έβρεξε» φλεγόμενα συντρίμμια (Videos)

Γαλλία: Συναγερμός για βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Σταμάτησαν τα τρένα