Ρωσία: Η 5η στέψη του Πούτιν με τη Δύση «διχασμένη»

Μεγάλες στιγμές σήμερα στο Κρεμλίνο, ημέρα της ορκωμοσίας  του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια πέμπτη εξαετή θητεία του. Άγνωστο αν θα δώσει το έναυσμα για ένα ανασχηματισμό όπως συνηθίζεται και ανανεώσει τη «γερασμένη» πια ηγεσία.

Ο 70χρονος ηγέτης της Ρωσίας – 71 για να μην του κρύψουμε χρόνια- θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί εν μέσω χειροκροτημάτων ενώ το μέλλον θα είναι αβέβαιο.

Η ορκωμοσία του Πούτιν θα δώσει το έναυσμα για τον ανασχηματισμό του Κρεμλίνου. Η συνέχεια της τελετής θα δείξει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο ηγέτης της Ρωσίας για να αλλάξει τη γηράσκουσα παλιά φρουρά του.

Αλλά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από τότε που φωτογραφιζόταν με την Μέρκελ ή τον Μακρόν

Θα αναθεωρήσει την πολιτική του;

Με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να διανύει τον τρίτο χρόνο του, ο Πούτιν δεν δείχνει σημάδια ότι θέλει να παρεκκλίνει από την τρέχουσα πορεία καταστροφής κατά του Κιέβου, καταπίεσης στο εσωτερικό και ανταγωνισμού προς τη Δύση.

«Ο πρωταρχικός στόχος για τον Πούτιν είναι να παράγει περισσότερα όπλα, να διατηρήσει την οικονομία σταθερή, να την προστατεύσει από τις κυρώσεις και να στοχεύσει στον πληθωρισμό», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων R. Politik, όπως γράφει το Politico.

Αλλά ο βαθμός στον οποίο ο Πούτιν θα αναθεωρήσει τη σύνθεση εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή αυτής της ατζέντας θα προσφέρει μια εικόνα για το πόσο πρόθυμος είναι να εγκαταλείψει παλιές συνήθειες προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον του καθεστώτος του.

Παραδοσιακά, ο Πούτιν ακροβατεί μεταξύ δύο μοντέλων διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον Νικολάι Πετρόφ, σύμβουλο του Chatham House.

Από τη μία πλευρά, έχει στηριχθεί σε μια παλιά φρουρά έμπιστων φίλων και γνωστών, όπως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο τελευταίος εκ των οποίων κατέχει τη θέση του εδώ και δύο δεκαετίες.

Η Γαλλία θα στείλει απεσταλμένο – Γυρίζει την πλάτη της η Γερμανία

Η Γαλλία θα στείλει τον πρέσβη της στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όπως έγινε γνωστό από μια γαλλική διπλωματική πηγή, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που γνωστοποίησε πως δεν θα εκπροσωπηθεί.

Η απόφαση του Παρισιού υποδηλώνει μια πιθανή διάσπαση στο δυτικό στρατόπεδο με πολλές χώρες, μεταξύ άλλων τα κράτη της Βαλτικής, που αντιτίθενται σθεναρά στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιασδήποτε μορφής νομιμότητα και ενδεχομένως υπονομεύει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα ξεκίνησε μια επίθεση πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Ο Πούτιν κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, εβδομάδες μετά τον θάνατο στη φυλακή του πλέον διακεκριμένου επικριτή του Ρώσου προέδρου Αλεξέι Ναβάλνι. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επανεκλογή του χαρακτηρίζοντάς την αντιδημοκρατική.

«Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Ρωσία», ανέφερε μια γαλλική διπλωματική πηγή.

Η πηγή αυτή επισήμανε πως το Παρίσι έχει προηγουμένως καταδικάσει το περιβάλλον καταστολής στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, στερώντας στους ψηφοφόρους το δικαίωμα μιας πραγματικής επιλογής, όπως και την οργάνωση εκλογών στις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, κάτι που η Γαλλία θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι γαλλο-ρωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς το Παρίσι έχει αυξήσει τη στήριξή του στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει κάποιον εκπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι χώρες της Βαλτικής, που δεν έχουν πλέον απεσταλμένους στη Μόσχα, επίσης απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραστούν στην τελετή.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως δεν αναμένουν οι ΗΠΑ να στείλουν κάποιον εκπρόσωπο στην ορκωμοσία, αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει προς το παρόν κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε πως η απομόνωση της Ρωσίας και ειδικά του εγκληματικού ηγέτη της πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Η συμμετοχή στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν δεν είναι αποδεκτή για τη Λιθουανία. Προτεραιότητά μας παραμένει η στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της που μάχεται εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

Να μην αναγνωριστεί ο Πούτιν, λέει η Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους του Κιέβου να μην αναγνωρίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον νόμιμο πρόεδρο της Ρωσίας.

«Η Ουκρανία δεν διακρίνει κανένα νομικό έρεισμα για την αναγνώρισή του ως δημοκρατικά εκλεγμένου και νόμιμου πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ενόψει της ορκωμοσίας του Πούτιν.

Το «παρόν» δίνει η Κούβα

Ο πρόεδρος της Κούβας, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, γνωστοποίησε μέσω X ότι θα κάνει «επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία» για να συζητήσει «τις προτεραιότητες στη διμερή ατζέντα μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Ο πρόεδρος αναχώρησε απόψε για τη Ρωσία», ενημέρωσαν λίγο αργότερα οι υπηρεσίες του, επίσης μέσω X.

Η Αβάνα και η Μόσχα είναι ιστορικοί σύμμαχοι, ωστόσο κατά την προηγούμενη συνάντηση των προέδρων των δυο χωρών, τον Νοέμβριο του 2022, η συμμαχία τους φάνηκε να ανανεώνεται και να ενισχύεται.

Έκτοτε, αντιπροσωπείες και κορυφαίοι αξιωματούχοι των δυο κυβερνήσεων αντάλλαξαν επισκέψεις, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή δέκα και πλέον διακρατικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Και, τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε τη δεύτερη επίσκεψή του στην Αβάνα μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές εννιαπλασιάστηκαν το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν είχαν αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημα ρωσικά δεδομένα.

Κάπου 185.000 ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη νήσο της Καραϊβικής το 2023, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός έπειτα από τους Καναδούς και τους Αμερικανούς κουβανικής καταγωγής, αυξημένος κατά 242% σε σύγκριση με το 2022.

Η επαναπροσέγγιση Αβάνας-Μόσχας καταγράφεται καθώς η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και τρεις δεκαετίες, με ελλείψεις και αλματωδώς αυξανόμενο πληθωρισμό, που επιτείνονται από διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της νήσου.

Η Κούβα τηρεί εξαρχής ουδέτερη θέση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην ένοπλη σύρραξη, αρνούμενη ταυτόχρονα να καταδικάσει την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Διαβάστε επίσης:


Πρωτοφανής απειλή 12 γερουσιαστών των ΗΠΑ κατά Εισαγγελέα ΔΠΔ και της οικογένειάς του για να μην κινηθεί κατά Νετανιάχου (Έγγραφο)


Φράουλες και αίμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ


Στη Ρωσία ο πρόεδρος της Κούβας – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Πούτιν


Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Ράφα – Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο


Νέα νύχτα τρόμου στη Ράφα: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί με 5 νεκρούς – «Θα ήταν καταστροφική μία χερσαία εισβολή»