Ρωσία: Γιατί ξηλώνει ο Πούτιν την «παλιά φρουρά» – Αλλαγές στο επιτελείο του υπουργείου Αμυνας για την ανθούσα πολεμική οικονομία

Ρωσία: Γιατί ξηλώνει ο Πούτιν  την «παλιά φρουρά» – Αλλαγές στο επιτελείο του υπουργείου Αμυνας για την ανθούσα πολεμική οικονομία

Αλλαγές στο επιτελείο του υπουργείου Αμυνας για την ανθούσα πολεμική οικονομία στη Ρωσία

Συνεχίζοντας την εσωτερική εκκαθάριση από την «παλιά φρουρά», ξηλώνοντας ακόμη και στενούς συμμάχους του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε ριζικές εσωτερικές αλλαγές καρατομώντας βαριά ονόματα της ρωσικής πολιτικής σκηνής από το ξεκίνημα της νέας εξαετούς θητείας του. Από τη μία φαίνεται πως δίνει χώρο στη νέα γενιά, ενώ από την άλλη τοποθετεί δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Για παράδειγμα, υποβίβασε τον 72άχρονο Νικολάι Πάτρουσεφ, που διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου, σε θέση επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας. Αντίθετα, έδωσε στον 51χρονο πρώην σωματοφύλακα Αλεξέι Ντιούμιν θέση στο Κρεμλίνο και διόρισε αναπληρωτή προσωπάρχη τον 41χρονο Μαξίμ Οράσκιν.

Στις πιο πρόσφατες αλλαγές ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Αμυνας Νικολάι Πανκόφ, Ρουσλάν Τσάλικοφ, Τατιάνα Σεβτσόβα και Πάβελ Ποπόφ. Διόρισε την Αννα Τσιβίλεβα, κόρη του αείμνηστου ξαδέρφου του, αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας, οι αρμοδιότητες της οποίας θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της κοινωνικής και στεγαστικής υποστήριξης για το στρατιωτικό προσωπικό.

Ο σύζυγός της Σεργκέι Τσιβίλεφ διατελεί υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας. Ο Πούτιν είχε προηγουμένως διορίσει την Τσιβίλεβα ως επικεφαλής ενός κρατικού ταμείου για την υποστήριξη των συμμετεχόντων στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λεονίντ Γκόρνιν, μέχρι πρότινος υφυπουργός Οικονομικών, θα είναι ο πρώτος τη τάξει υφυπουργός Αμυνας υπό τον υπουργό Αντρέι Μπελούσοφ που ανέλαβε καθήκοντα μετά την καρατόμηση του Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Πάβελ Φραντκόφ, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ, τοποθετήθηκε υφυπουργός Αμυνας. O Ολεγκ Σαβέλιεφ, πρώην υπουργός Κριμαϊκών Υποθέσεων, διορίστηκε επίσης υφυπουργός Αμυνας.

Ο αρχηγός του επιτελείου

Ο εν λόγω ανασχηματισμός σηματοδότησε το τελευταίο στάδιο της αναταραχής που ξέσπασε τον Μάιο, όταν ο Πούτιν απομάκρυνε απροσδόκητα τον επί δώδεκα χρόνια υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Πάνω από δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν υποστήριξε πως χρησιμοποίησε τις αλλαγές για να δείξει ότι θέλει να πατάξει τη διαφθορά στο υπουργείο και να αξιοποιήσει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας πιο αποτελεσματικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των στρατιωτών στο μέτωπο.

Ο Πούτιν διατηρεί προς το παρόν στη θέση του τον αρχηγό του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια να μην κλονιστεί η εικόνα της τάξης.

Η παραμονή του Γκεράσιμοφ στο αξίωμα πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας φέτος το καλοκαίρι στην Ουκρανία και την ένταση της επιθετικότητας, καθώς όσο πιο έντονες είναι οι μάχες τόσο πιο επικίνδυνο θα είναι να απομακρυνθεί ξαφνικά ο αρχηγός του στρατού.

Απέτυχαν οι κυρώσεις

Για ορισμένους αναλυτές, η τοποθέτηση δύο οικονομολόγων στο υπουργείο Αμυνας, του Μπελούσοφ και του Γκόρνιν, σηματοδοτεί τον βαθμό στον οποίο ο πόλεμος στηρίζει πλέον την οικονομία της Ρωσίας, αν υπολογιστεί και η ανάδειξη της αμυντικής βιομηχανίας ως κύριας ατμομηχανής της ρωσικής οικονομίας, εν μέσω και των δυτικών κυρώσεων. Οι στρατιωτικές δαπάνες, που έχουν αυξηθεί σε πάνω από 6% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά από 2,6% πριν από την έναρξη του πολέμου, αφορούν μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ο στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, δηλαδή να πλήξουν την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο, φαίνεται να έχει αποτύχει – το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2023 αυξήθηκε κατά 3,6%. Ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τα όποια ειρηνευτικά σχέδια διατυπώνονται από τρίτους παράγοντες, όπως η Κίνα, και η Ρωσία διαθέτει πλεονέκτημα όχι μόνο στο μέτωπο αλλά και στην οικονομία. Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει με επιτυχία τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια, εστιάζοντας τη διάθεσή του αντί για τις δυτικές χώρες σε άλλους διεθνείς παίκτες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Συμμαχία με τη Βόρεια Κορέα

O Ρώσος πρόεδρος σφραγίζει εκ νέου τις συμμαχίες του με τις μεγάλες δυνάμεις της Ασίας, ενισχύοντας το ανάχωμα απέναντι στη Δύση. Τον Μάιο συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, όπου οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τη «φιλία» τους. Η Κίνα είναι πλέον ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ όχι μόνο για τη «σταθερή υποστήριξη» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και για πιθανά «ζητήματα ασφαλείας» στην κορεατική χερσόνησο. Μετά τη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν επισκέφτηκε το Βιετνάμ, μακροχρόνιο σύμμαχο της Ρωσίας, με κύριο στόχο την ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο κρατών.

Δείτε επίσης: Ο Πούτιν απειλεί τη Νότια Κορέα: Θα ήταν «μεγάλο λάθος» η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Προειδοποιητικά πυρά της Νότιας Κορέας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα για 3η φορά εντός Ιουνίου

Τουρκία: Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε δασικές πυρκαγιές

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter