Οι αναφορές του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις συνθήκες θανάτου του πρώην έμπιστου συμμάχου του, σε φόρουμ την Πέμπτη, έβαλε πάλι φωτιά στα σενάρια για τον τρόπο και το παρασκήνιο πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν.
Κοκαΐνη και χειροβομβίδες…
Η φιλολογία για τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε η πτώση του αεροπλάνου του «σεφ του Κρεμλίνου» στο Τβερ, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, στις 23 Αυγούστου. Η αντίδραση του Κρεμλίνου στις φήμες τις επόμενες μέρες κινήθηκε στα γνώριμα μονοπάτια: αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς για ευθύνη του Πούτιν «ένα απόλυτο ψέμα», που παράχθηκε από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες…
Όμως τώρα, έρχεται ο ίδιος ο Πούτιν να ανακινήσει το θέμα, σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους μισθοφόρους της Wagner. Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι το αεροπλάνο δεν είχε σημάδια εξωτερικού πλήγματος, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι επιβαίνοντες ήταν υπό την επιρροή ουσιών και το δυστύχημα προκλήθηκε από ένα… παιχνίδι με χειροβομβίδες που δεν τελείωσε καλά…
Οι σαφείς υπαινιγμοί του Πούτιν για τον Πριγκόζιν και την ηγετική ομάδα του είχαν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, από τις πρώτες ώρες μετά την πτώση, από διαδικτυακά κανάλια που διαδίδουν κρατική παραπληροφόρηση, τα οποία έστρωσαν το επικοινωνιακό μονοπάτι με επιχειρήματα που βολεύουν το Κρεμλίνο. Οι κατηγορίες του Πούτιν έκαναν έξαλλους τους εναπομείναντες «βαγκνερικούς» οπαδούς, που αποδομούν τις αιτιάσεις του ρώσου προέδρου λέγοντας ότι όλοι οι επιβαίνοντες ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες, που ήξεραν να χειρίζονται πυρομαχικά.
Εντολή Πούτιν
Όμως, το τελευταίο αυτό επεισόδιο αποτελεί το τελευταίο μιας ολόκληρης σειράς από υποθέσεις που γίνονται σχετικά με το θάνατο του Πριγκόζιν. Πολλοί έκαναν την – λογική, αν υπολογίσει κανείς το πώς λειτουργεί το ρωσικό κατεστημένο – ότι η πτώση του Εμπραέρ που επέβαινε ο Πριγκόζιν ήταν έπειτα από εντολή του Πούτιν, ο οποίος δεν μπορούσε να ανεχτεί την υπονόμευση του κύρους του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη του ρώσου προέδρου…
Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν το δυστύχημα, οι μισθοφόροι της Wagner έστησαν μια ένοπλη ανταρσία, που έληξε πολύ σύντομα, με συμφωνία μεταξύ Πούτιν-Πριγκόζιν για απομάκρυνση δύο στρατιωτικών ηγετών από το πεδίο, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ. Μετά το θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πούτιν δεν έχασε καιρό, και εξέδωσε διάταγμα για την παράδοση των μισθοφόρων της Wagner. Επομένως, είτε «παρήγγειλε» το θάνατο του Πριγκόζιν είτε όχι, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κατάσταση για να εδραιώσει ξανά την εξουσία και την επιρροή του στο στράτευμα.
Βλάβη και προπαγάνδα
Βέβαια, υπάρχει και το καλοπροαίρετο σενάριο στο οποίο το αεροπλάνο του Πριγκόζιν υπέστη μια βλάβη εν ώρα πτήσης. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσει τον θάνατο του Πριγκόζιν με προπαγανδιστικό τρόπο, παρουσιάζοντάς τον ως μάρτυρα της ρωσικής υπόθεσης, δημιουργώντας περισσότερη λαϊκή υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα του Πριγκόζιν παρουσιάζοντάς τον ως ήρωα της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης», που στοχοποιήθηκε και καταρρίφθηκε από τους δαιμόνιους Ουκρανούς. Ο Πούτιν είχε ήδη δηλώσει πριν από την πτώση ότι ο Πριγκόζιν «πέτυχε τα απαραίτητα αποτελέσματα […] για τον κοινό σκοπό». Μια τέτοια αφήγηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει κάποια έλξη καθώς τις τελευταίες εβδομάδες πριν από την πτώση, η Μόσχα χτυπήθηκε πολλές φορές με drone καμικάζι, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί την Ουκρανία για τις επιθέσεις. Μια τέτοια συγκέντρωση δημόσιας υποστήριξης ήταν κρίσιμη για τη Ρωσία εκείνο τον καιρό, καθώς προετοίμαζε μια επιστράτευση για την αναπλήρωση των δυνάμεών της στην Ουκρανία.
Ο Πριγκόζιν… ζει
Το πιο συνομωσιολογικό σενάριο από όλα όμως είναι ότι ο Πριγκόζιν δεν έχει πεθάνει. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι υπήρξε τρομερή μυστικότητα σχετικά με τη σορό του. Ο πρώην έμπιστος του Πούτιν θάφτηκε μακριά από τα μάτια της δημοσιότητας, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Η μία υποθέτει ότι ο Πριγκόζιν κατάλαβε ότι θα γίνει απόπειρα εναντίον του και αποσύρθηκε μακριά από τη δράση, με σκοπό να επανεμφανιστεί όταν θα το επιτρέψουν οι συγκυρίες. Η άλλη είναι ότι έχει αλλάξει όνομα και πρόσωπο, και προτίθεται να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του στην αφάνεια. Όπως και να έχει, η υπόθεση του Πριγκόζιν εξάπτει τη φαντασία.
Διαβάστε επίσης: Υπαινιγμοί Πούτιν για τη μοιραία πτήση του Πριγκόζιν – Σφοδρές αντιδράσεις από τη Wagner
Πούτιν: Θραύσματα χειροβομβίδας στο πτώμα του Πριγκόζιν
Ζελένσκι: Ο Πούτιν σκότωσε τον Πριγκόζιν
Η επόμενη μέρα μετά τον Πριγκόζιν
Ρωσία: Κηδεύτηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε κλειστό κύκλο