Ρωσία: Δίμηνη κράτηση στη σύζυγο του Ναβάλνι για «εξτρεμιστική ομάδα»

Ρωσία: Δίμηνη κράτηση στη σύζυγο του Ναβάλνι για «εξτρεμιστική ομάδα»

Η Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τη Γιούλια Ναβάλναγια, τη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι και κορυφαία αντιφρονούντα που ζει στην εξορία, επιβάλλοντας δίμηνη εντολή κράτησης με την αιτιολογία ότι συμμετείχε σε “εξτρεμιστική” ομάδα.

Το ένταλμα εκδόθηκε ερήμην της από δικαστήριο της Μόσχας την Τρίτη, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι σε σωφρονιστική αποικία της ρωσικής Αρκτικής. Η Ναβάλναγια θεωρούσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπεύθυνο για τον θάνατο του συζύγου της.

Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, η Ναβάλνια ζει σε άγνωστη τοποθεσία εκτός Ρωσίας με τα δύο παιδιά του ζευγαριού. Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τρίτη, είπε στους υποστηρικτές της να μην αποσπάται η προσοχή τους από τη δικαστική απόφαση εναντίον της, αλλά να επικεντρωθούν στην ευρύτερη εκστρατεία κατά του Πούτιν.

“Όταν γράφετε γι’ αυτό, παρακαλώ μην ξεχνάτε να γράφετε το κύριο: ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι δολοφόνος και εγκληματίας πολέμου”, έγραψε η Ναβάλναγια.

“Η θέση του είναι στη φυλακή, και όχι κάπου στη Χάγη, σε ένα άνετο κελί με τηλεόραση, αλλά στη Ρωσία – στην ίδια (σωφρονιστική) αποικία και στο ίδιο κελί 2 επί 3 μέτρα στο οποίο σκότωσε τον Αλεξέι”.

Ο Ναβάλνι εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών στη ρωσική Αρκτική για τον ηγετικό του ρόλο στην αντιπολίτευση κατά του Πούτιν. Τον Αύγουστο του 2020 αρρώστησε ξαφνικά σε εσωτερική πτήση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα novichok. Διακομίστηκε στη Γερμανία για επείγουσα ιατρική περίθαλψη και ανάρρωσε. Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία με αεροπλάνο από τη Γερμανία και συνελήφθη κατά την προσγείωσή του στη Μόσχα.

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Ναβάλνι κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης, η 47χρονη Ναβάλναγια μετέδωσε ένα εννιάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα με το οποίο ορκίστηκε να συνεχίσει την αντίστασή του στη δικτατορική διακυβέρνηση του Πούτιν.

“Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι … Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία”, ανέφερε στο βίντεο. “Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό μου. Να μοιραστείτε όχι μόνο τη θλίψη και τον ατελείωτο πόνο … Σας ζητώ να μοιραστείτε μαζί μου την οργή. Την οργή, τον θυμό, το μίσος για εκείνους που τολμούν να σκοτώσουν το μέλλον μας”.

Διαβάστε επίσης:

«Έτοιμος» να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία δηλώνει από τη Βιέννη ο Ινδός πρωθυπουργός

Νέα ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τους «Πατριώτες» του Όρμπαν – Συμμετέχει η ΝΙΚΗ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια ζητώντας την εκκένωσή της

Liberation: «Τα… μυστικά δείπνα μεταξύ υπουργού του Μακρόν και του κόμματος Λεπέν»

Γαλλία: Πώς τα θαλάσσωσε η ακροδεξιά της Λεπέν

Νέα γκάφα από τον Μπάιντεν: «Φωνάξτε τον στρατιωτικό» – Τι συνέβη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter