Ρωσία: Αύξηση ποινής σε ιστορικό των γκούλαγκ

Τη Δευτέρα, δικαστήριο στην Ρωσία αύξησε την ποινή φυλάκισης για τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ σε 15 από 13 χρόνια κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων. Οι κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας που τον βαραίνουν λέγεται ότι είναι τιμωρία για το έργο του που αποκαλύπτει εγκλήματα της εποχής του Στάλιν.

Ο Ντμίτριεφ πέρασε δεκαετίες εντοπίζοντας ομαδικούς τάφους ανθρώπων που σκοτώθηκαν υπό την κυριαρχία του Στάλιν και έστησε ένα μνημείο για αυτούς στην περιοχή Καρέλια, στη βορειοδυτική Ρωσία. Ο Ντμίτριεφ είναι επίσης ο τοπικός επικεφαλής της οργάνωσης Memorial, ενός group που μάχεται για τα δικαιώματα και που ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα εξαιτίας δικαστικών περιπετειών.

Πέρυσι, ένα δικαστήριο στη βορειοδυτική Ρωσία καταδίκασε τον Ντμίτριεφ σε 13 χρόνια φυλάκιση για μια αμφιλεγόμενη κατηγορία παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Τον Δεκέμβριο, οι εισαγγελείς ζήτησαν παράταση της ποινής κατά δύο χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, ο 65χρονος ιστορικός έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από δίκες για μια σειρά από κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης της υιοθετημένης κόρης του. Έχει δηλώσει αθώος.

Αρχικά συνελήφθη το 2016 και κατηγορήθηκε για κατοχή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αφού βρέθηκαν στην κατοχή του γυμνές φωτογραφίες της υιοθετημένης κόρης του που είπε ότι τράβηξε για να παρακολουθεί την ανάπτυξή της. Το δικαστήριο τον αθώωσε το 2018.

Σε μια ανατροπή της υπόθεσης, μετά από νέες μαρτυρίες, η ετυμηγορία ανατράπηκε και ο Ντμίτριεφ ξαναδικάστηκε με νέα κατηγορία για εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις που αφορούσαν ένα παιδί. Καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση τον Ιούλιο του 2020, τα περισσότερα από τα οποία τα είχε ήδη εκτίσει ως προφυλακιστέος. Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση κατά της ετυμηγορίας, ζητώντας αυστηρότερη ποινή. Ως αποτέλεσμα, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας εξέδωσε νέα ποινή τον Σεπτέμβριο του 2020, στέλνοντάς τον σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας για 13 χρόνια.

Ετικέτες