Ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη νόμο που ανακαλεί ουσιαστικά την επικύρωση από τη Ρωσία μιας βασικής πυρηνικής συνθήκης, ανοίγοντας την πιθανότητα το Κρεμλίνο να πραγματοποιήσει νέες δοκιμές ατομικών όπλων.
Αμφίσημες δηλώσεις αξιωματούχων
Ο Πούτιν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CNTBT) του 1996 από τη Ρωσία είναι μια κίνηση που απλώς θα «αντανακλούσε» τη θέση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν υπογράψει αλλά δεν επικύρωσαν ποτέ τη συνθήκη.
Η ανάκληση εγκρίθηκε ομόφωνα από την κάτω και την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, προτού σταλεί στον Πούτιν για τελική έγκριση. Η τελική επικύρωση της ανάκλησης υπογράφηκε αυτή την Πέμπτη, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η έξοδος από τη συνθήκη δεν σημαίνει ότι το Κρεμλίνο θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να το κάνει μόνο εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο, αλλά η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε ανησυχίες στη Δύση.
Ο Πούτιν είπε επίσης τον Οκτώβριο ότι «δεν ήταν έτοιμος» να συζητήσει εάν η Ρωσία θα πραγματοποιήσει δοκιμές ή όχι. Αλλά από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν έχει κάνει «πρόβες» για πυρηνικές δοκιμές, κρύβοντας ακόμη και πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τα μέλη του ΝΑΤΟ με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Προκλητικές δηλώσεις
Τον Οκτώβριο, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, η αρχισυντάκτρια του κρατικά χρηματοδοτούμενου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT, προκάλεσε αντιδράσεις όταν πρότεινε η Μόσχα να πυροδοτήσει μια πυρηνική βόμβα πάνω από τη Σιβηρία ως προειδοποίηση προς τη Δύση. Το Κρεμλίνο απέρριψε τη δήλωσή της, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές.
Τον Οκτώβριο, καθώς η Κρατική Δούμα ετοιμαζόταν να ψηφίσει για την αποχώρηση από τη CNTBT, η Ρωσία διεξήγαγε μια προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης σε μια άσκηση υπό την επίβλεψη του ίδιου του Πούτιν.
Η CNTBT, η οποία απαγορεύει «όλες τις πυρηνικές εκρήξεις, είτε για στρατιωτικούς είτε για ειρηνικούς σκοπούς», υπογράφηκε από 187 χώρες και επικυρώθηκε από 178. Η Ρωσία επικύρωσε αρχικά τη συνθήκη το 2000. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πολλές χώρες που δεν επικύρωσαν ποτέ την απαγόρευση, μεταξύ των οποίων άλλες πυρηνικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν.