Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock) αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας ανθρωπογενούς παγκόσμιας καταστροφής, κατά τη γνώμη των μελών του Bulletin of the Atomic Scientists το οποίο ιδρύθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, μία υπόθεση που έγινε και ταινία.
Δείτε επίσης: Ανοίγουν σαμπάνιες στην υγειά του Οπενχάιμερ
Ωστόσο, το «Ρολόι της Αποκάλυψης»πρόκειται να ρυθμιστεί για το 2024 την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 1 στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Επί του παρόντος βρίσκεται πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ.
Δείτε επίσης: «Ρολόι της Αποκάλυψης»: Ο κόσμος «δεν έγινε πιο ασφαλής» – Δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα
Υπενθυμίζεται ότι το Doomsday Clock έχει σχεδιαστεί για να δείχνει πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην παγκόσμια καταστροφή που προκαλείται από ανθρωπογενείς τεχνολογίες.
Το ρολόι χρησιμεύει ως «καμπανάκι» προς τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, του 2023 (όπως και του 2022), βρίσκεται 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, αύριο, Τρίτη, θα ξέρουμε και τη μέτρηση για το 2024.
Ο Άινστάιν, ο Οπενχάιμερ και οι άλλοι
Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Το επιστημονικό συμβούλιο της οργάνωσης αποτελείται κυρίως από Αμερικανούς καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος και πυρηνικής ασφάλειας.
Όταν «δημιουργήθηκε» το ρολόι της Αποκάλυψης έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες γύρισαν πίσω, στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 έδειχναν 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Δείτε επίσης:
Στα δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα παραμένει το «Ρολόι της Αποκάλυψης»