Ρωγμές στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το συνέδριο

Με αβεβαιότητες για το κοινό μέλλον των στελεχών της,  η Κουμουνδούρου βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού.  Ιστορική, για διαφορετικούς λόγους, χαρακτήριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βγαίνοντας μεταμεσονύκτια, από το κτίριο της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της 18ης Οκτωβρίου 2023, που  διήρκησε περισσότερες από επτάμισι ώρες.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Με 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για Συνέδριο τον Φεβρουάριο

Ήταν η πρώτη συγκροτημένη κομματική συζήτηση, μετά την εκλογή του  Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας μεσολαβήσει η ήττα του Μαΐου/Ιουνίου του 2023, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και οι τοπικές εκλογές.

Ήταν, όμως, επίσης,  όπως όλα δείχνουν, ο «σηματωρός» προς… την έξοδο από την Κουμουνδούρου για στελέχη που αποτελούν τον πυρήνα της Ομπρέλας και για κομματικά μέλη σε όλη τη χώρα που θεωρούν ότι έχει επέλθει «δεξιά» μετάλλαξη του κόμματος προς φιλελεύθερες θέσεις και είχαν θέσει ως σημείο καμπής τη  διεξαγωγή συνεδρίου το Νοέμβριο (άλλοι έθεταν έστω ως τα  μέσα Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς το όριο). Η μετάθεση του συνεδρίου για το Φεβρουάριο του 2023 μετατρέπεται σε σήμα ότι την επόμενη (όχι μακρινή) μέρα η Κουμουνδούρου δεν θα έχει ένα τμήμα διαφωνούντων που αντιλαμβάνονται ότι δεν χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη.

Η κατά πλειοψηφία υπερψήφιση της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (20 ναι, 10 όχι και 8 λευκά) για το πολιτικό σχέδιό του,  τη σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής (11-12 Νοεμβρίου 2023) και τον χρονικό καθορισμό του Συνεδρίου (23-24-25 Φεβρουαρίου 2023) προοικονομεί τη συνέχιση (υπό αίρεση) της προσπάθειας Κασσελάκη για ανασυγκρότηση και ανανέωση του κόμματος.  Το χάσμα που χωρίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και στελέχη της λεγόμενης Αριστερής Πτέρυγας, αποτυπώθηκε στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, όμως, και η εσωκομματική αντιπολίτευση βγήκε διχασμένη ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει αν και τα στελέχη της  εκφράζουν διαφωνίες για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη μια, η ομάδα γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας κ.ά. δεν επιλέγουν σύγκρουση ενώ στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζονται πιο μετωπικά.

Η ώρα της κρίσης

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα των ψηφοφοριών για την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν οι 9 που είχαν καταθέσει κείμενο έντονης κριτικής στην νέα ηγεσία και σε πρότερες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , δηλαδή οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης ,Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, και μαζί τους ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντιθέτως, λευκό επέλεξαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης  και Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Κι αυτό παρόλο που η Έφη Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη εγκάλεσαν τον Στέφανο Κασελάκη για τοποθετήσεις του περί «κεφαλαίου που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται» ή για τη… μεσσιανικού τύπου αναφορά για αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία, που κατά τους διαφωνούντες, παραπέμπει σε αποδυνάμωση των συλλογικών οργάνων.

Δεν έμειναν για την ψηφοφορία ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι , κατά τη συνεδρίαση, είχαν εκφραστεί αρνητικά για την πολιτική πορεία του κόμματος,  ενώ έλειπε στο εξωτερικό η Δανάη Κολτσίδα.

Την πλειοψηφία των «20» της Πολιτικής Γραμματείας αποτελούν οι:

Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, Γιώργος Βασιλειάδης, Ολγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου, Μάγκυ Δούση, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Στέφανος Κασελάκης, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Πάνος Ρήγας, Ράνια Σβίγγου, Νίκος Σκορίνης , Ελένη Συμεωνίδου , Ολυμπία Τελιγιορίδου , Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Από τα μετροπαθή στελέχη ο Πάνος Ρήγας, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, επεφύλαξε θερμά λόγια για τους  διαφωνούντες της ομάδας Αχτσιόγλου που είχαν επιλέξει «λευκό», κρίνοντας ότι με τους σχετικά χαμηλούς τόνους συμβάλλουν θετικά. Νωρίτερα, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση  είχε αποδεχτεί ασμένως τη συγγνώμη του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τον τρόπο που του είχε φερθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές-φρενάρεται και η κομματική διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. Δεν έλειψαν εντός της συνεδρίασης οι στιγμές έντασης Πιο χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του υπερσυντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παύλου Πολάκη και των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας  Τσακαλώτου-Σκουρλέτη –Ξανθού , που αντάλλαξαν «πυρά» ο μεν καταλόγιζε στους δε χλιαρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη κακοδιαχείριση του ΕΣΠΑ και οι δε τον  κατηγορούσαν γιατί βρίσκονταν συνεχώς υπόλογοι  για την συμπεριφορά του.

–Η στρατηγική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ—

Με βάση την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ,    είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παράλληλα, κρίνεται ως θεμιτή και αναγκαία η επιδίωξη  συμμαχιών με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, απέναντι στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ»,  με πρώτο δείγμα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και από δω και πέρα με επίκεντρο τις  συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους αλλά και τη Βουλή, «ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης».

Η συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου 2023,  σύμφωνα με εκτιμήσεις, εγγράφηκε σαν κομματικό ορόσημο μιας εποχής που τελειώνει  και μιας άλλης που αρχίζει, με καταγεγραμμένη και καταμετρημένη  μια νέα πλειοψηφία που αναδύεται και μια μειοψηφία, που  θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στην επόμενη μέρα, όποιο δρόμο , εντός ή  εκτός Κουμουνδούρου, ακολουθήσουν στελέχη της.

Πιο πολύ με προανάκρουσμα πολιτικού αποχαιρετισμού ή κομματικού απο-χωρισμού έμοιαζε η τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργού και επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας Ευκλείδη Τσακαλώτου ,  κατά τη συνεδρίαση. Είναι ενδεικτικό ότι στην κλείνοντας την ομιλία ανέφερε τα εξης: «Πάντως,  η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέλεξε να περιλάβει ψήγματα αυτοκριτικής, τονίζοντας ότι έπρεπε πιο ηχηρά , μέσω της Ομπρέλας, να  εκφράσει τις διαφωνίες ήδη από το 2019 για την πολιτική πορεία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συζητήθηκαν οι δραματικές εξελίξεις με τον πόλεμο στη Γάζα, και ασκήθηκε κριτική για τις επίσημες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ίσων αποστάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων . Το θέμα της τραγωδίας στην Παλαιστίνη έθεσε σε μια εκ των τριών τροπολογιών που κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Στις τοποθετήσεις των τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποτίμησαν και τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών ενώ το ζήτημα της διεύρυνσης αλλά και των συγκλίσεων στον προοδευτικό χώρο αποσυνδέθηκε πλήρως από τα περί συγχώνευσης  του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ξεκαθάρισε και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το τάνγκο και ο κυκλικός χορός της πληθυντικής Αριστεράς-

Έχει ενδιαφέρον πώς απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, όταν, στον απόηχο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ρωτήθηκε δημοσιογραφικά στο Kontra Channel, κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα ένα ενιαίο κόμμα. «Από την πλευρά μου εκπροσωπώ τον όλο ΣΥΡΙΖΑ, έναν ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο επιδιώκει να παραμείνει ενωμένος αλλά και έναν ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να είναι αυτόνομος κυβερνητικά (…) Αυτό είναι ένα δεύτερο μήνυμα από τη σημερινή διαδικασία, στόχος είναι η πληθυντική Αριστερά, η Αριστερά της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης. Και νομίζω ότι ο πρόεδρος, ο Στέφανος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει πράξη», τόνισε.

 Για να συμπληρώσει:

«Αυτό βέβαια δεν είναι μια υπόθεση μεταξύ δύο πλευρών, δεν είναι ένα ταγκό για δύο όπως ειπώθηκε. Είναι ένας χορός που απευθύνεται σε πολλούς, ένας κυκλικός χορός. Αυτό ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τις προοδευτικές δυνάμεις».