Ρογκάκια: Μια ημιτελής γέφυρα, η αγανάκτηση Καροπλεσίου-Νεράιδας και η αμφιλεγόμενη στάση του περιφερειάρχη

Ρογκάκια: Μια ημιτελής γέφυρα, η αγανάκτηση Καροπλεσίου-Νεράιδας και η αμφιλεγόμενη στάση του περιφερειάρχη

Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Καροπλεσίου και Νεράιδας Καρδίτσας αγωνίζονται για την κατασκευή της γέφυρας στη θέση «Ρογκάκια» στον Μέγδοβα ποταμό. Ένα έργο που αν ολοκληρωθεί θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στην περιοχή και θα την αναβαθμίσει συνολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, μαζική κινητοποίηση των κατοίκων Καροπλεσίου και Νεράιδας Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 14/08/22 με αίτημα την ολοκλήρωση γέφυρας που θα ενώνει τα δύο χωριά.

 Πώς ξεκίνησαν όλα – Ο δυναμικός αγώνας των κατοίκων

Πιο συγκεκριμένα το 2009 αντικαταστάθηκε η στρατιωτική γέφυρα που υπήρχε επί της επ. οδ. Καρδίτσας – Καροπλεσίου στον ποταμό Άσπρο, με νέα τσιμεντένια.

Ο δρόμος αυτός είναι ο κεντρικός επαρχιακός που καταλήγει στο Καροπλέσι και εξυπηρετεί παράλληλα το Ανθηρό, τη Σάικα, τα Καμάρια, τα Άγραφα και το δασικό χωριό Δρυάδες του οποίου η λειτουργία προβλέπεται να ξεκινήσει ξανά σύντομα. Μετά ξεκινά χαλικοστρωμένος που οδηγεί στο ποτάμι, στη θέση «Ρογκάκια» – το χωριό δηλαδή είναι αδιέξοδο.

Μόλις κατασκευάστηκε η τσιμεντένια γέφυρα, αποφασίστηκε η παλιά στρατιωτική να μεταφερθεί εκεί ώστε να ενώσει το Καροπλέσι με το απέναντι χωριό, τη Νεράιδα. Αυτή η γέφυρα θα μπορούσε από τη μια να άρει το επικίνδυνο αδιέξοδο του Καροπλεσίου, ενώ από την άλλη να δώσει γρηγορότερη πρόσβαση στους Νεραϊδιώτες προς τη λίμνη Πλαστήρα, χωρίς να υπολογίσουμε την εκατέρωθεν έναρξη της συγκοινωνίας ταξιδιωτών από Καροπλέσι προς Ευρυτανία και αντίστροφα.

Στήθηκαν λοιπόν τσιμεντένια βάθρα στο ποτάμι για να τοποθετηθεί η στρατιωτική Μπέλευ, η γέφυρα μεταφέρθηκε, αφέθηκε εκεί και το έργο σταμάτησε.

Το 2020 οι κάτοικοι των δυο χωριών βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να ολοκληρωθεί το έργο αποφάσισαν να οργανωθούν και να το απαιτήσουν, μαζεύοντας υπογραφές στο avaaz και δημοσιοποιώντας το στα τοπικά μέσα.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει φέρει 3 φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας και έχουν γίνει δύο επερωτήσεις στη Βουλή, μια από τη Ελληνική Λύση (26/05/21) και μια πιο πρόσφατη από τον κο Σπύρο Λάππα βουλευτή Καρδίτσας Σύριζα (22/06/22).

Την Κυριακή 14/08/22 λοιπόν, κάτοικοι και των δυο χωριών ενωμένοι, συναντήθηκαν στα τσιμεντένια βάθρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και απαίτησης της ολοκλήρωσης του ημιτελούς έργου.

Κάλεσαν μάλιστα και την ΕΡΤ που κάλυψε το γεγονός λαμβάνοντας τις απόψεις από τη μεριά των χωριανών μέσω του προέδρου της κοινότητας Κώστα Γιαννουσά και του γραμματέα του Συνδέσμου των Απανταχού Καροπλεσιτών Αθήνας Γιώργου Σούφλα και από την άλλη μεριά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατέδειξαν το επικίνδυνο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το χωριό Καροπλέσι μιας και από τη μια μεριά η γέφυρα δεν φτιάχνεται, ενώ από την άλλη ο επαρχιακός δρόμος (Ίταμος-Καροπλέσι) που καταλήγει στο χωριό έχει γίνει κουρέλι λόγω του «Ιανού» και η Περιφέρεια δεν κάνει καμία κίνηση να τον αποκαταστήσει / διορθώσει. Πράγμα που συμβαίνει και με τον δρόμο Σαραντάπορα – Νεράιδα του απέναντι χωριού. Οι κάτοικοι των δυο χωριών στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 που προβλήθηκε (25/08/22) δήλωσαν απογοητευμένοι και εξαγριωμένοι λόγω της εγκατάλειψης της περιοχής από την Περιφέρεια.

Από την άλλη μεριά ο Περιφερειάρχης εμφανίστηκε ενοχλημένος και αναλώθηκε σε ειρωνείες, λέγοντας ότι οι χωριανοί είναι όλοι “στατικοί” – υπονοώντας ότι οι χωριανοί παριστάνουν τους μηχανικούς – μιας και όπως είπε χρειάζεται πρώτα μια μελέτη στατικότητας των βάθρων για να τοποθετηθεί η γέφυρα, ενώ δεν παρέλειψε να υπονοήσει ότι οι κάτοικοι των χωριών είναι πολύ λίγοι τον χειμώνα για να τους κάνει αυτό το έργο, πράγμα που έκανε τους δημοσιογράφους να αντιδράσουν και τον Περιφερειάρχη να ανασκευάσει στο τέλος τη δήλωσή του λέγοντας ότι «εντάξει εγώ λέω να γίνει το έργο έστω και για έναν κάτοικο».

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι:

  • Ο Περιφερειάρχης καταρχάς απέφυγε να απαντήσει στις μομφές μας για τους δρόμους Ίταμος – Καροπλέσι και Σαραντάπορα – Νεράιδα οι οποίοι είναι της δικαιοδοσίας του. Δυστυχώς ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύ σφιχτός και δε μας δόθηκε η ευκαιρία να του ξαναθέσουμε το θέμα.
  • Δεν είμαστε μηχανικοί/στατικοί όμως η ειρωνεία του αυτή μας γέννησε 2 ερωτήματα. Πρώτον γίνεται μελέτη στατικότητας σε όλες τις γέφυρες της Περιφέρειας ανά δεκαετία; Δεύτερον αν δεχτούμε ότι όντως χρειάζεται μελέτη στατικότητας, γιατί δεν την ξεκινάει η Περιφέρεια; Έχουν περάσει σχεδόν 21 μήνες από τις 5/10/20 που ξεκινήσαμε τη συλλογή των υπογραφών και 3-4 μήνες από την τελευταία φορά που ήρθε το κλιμάκιο του Στρατού για να επιθεωρήσει. Τέλος να σημειώσουμε ότι τα βάθρα κατασκευάστηκαν το 2009 με μελέτη της τότε ΤΥΔΚ, την οποία μπορούν να την αναζητήσουν προς μελέτη.
  • Έχει σημασία το πόσοι κάτοικοι είναι στα χωριά μας; Ο Περιφερειάρχης ενοχλημένος ξεκίνησε την απάντησή του λέγοντας ότι ερχόμαστε μόνο για 15 μέρες στο χωριό μας και το επανέλαβε και αργότερα, φρόντισε βέβαια να κάνει μια προσπάθεια να το σώσει λέγοντας ότι “έστω και ένας να είναι πρέπει να γίνει το έργο”. Το σωστό είναι εν έτει 2022 να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα για κανέναν κάτοικο ή παραθεριστή ο οποίος πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ΠΟΥΘΕΝΑ στη χώρα μας. Το επικίνδυνο αδιέξοδο του χωριού μας πρέπει να αρθεί ΑΜΕΣΑ και να μείνουν οι δικαιολογίες περί αριθμού κατοίκων στην άκρη.
  • Ο κος Περιφερειάρχης ανακοίνωσε και στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στην ΕΡΤ εκείνη την ημέρα ότι θα φτιάξει τσιμεντένια μια γέφυρα στο Μουζάκι και θα φέρει σε μας την Μπέλεϋ που υπάρχει τώρα εκεί. Στις 17/08/22 όμως μας ήρθε από τον κο Λάππα η απάντηση στην επερώτησή του για τη γέφυρα από το υπουργείο Άμυνας που λέει ότι “Το ΓΕΣ, αφού προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες πρότεινε την μη ικανοποίηση του αιτήματος, καθόσον δεν προκύπτει επιχειρησιακό όφελος για την Στρατιωτική Υπηρεσία και το υλικό γεφυροσκευής Μπέλεϋ είναι υψηλής επιχειρησιακής αξίας και συγκεκριμένης διαθεσιμότητας”. Θα κρατήσει τον λόγο του ο Περιφερειάρχης, θα αναθέσει σε εργολάβο εκτός Στρατού την ολοκλήρωση της γέφυρας ή θα βρει σαν ευκαιρία την άρνηση του ΓΕΣ και θα συνεχίσει να αγνοεί τα δίκαια αιτήματά μας; Θα μείνει στην ιστορία σαν ο Περιφερειάρχης που στην περιοχή μας δε θα διορθώσει ΟΥΤΕ και δρόμους που καταστράφηκαν επί της θητείας του;
  • Εμείς δε ζητούμε νέα έργα, αλλά την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ενός έργου, της γέφυρας που είναι ένα έργο αστείου κόστους και την έναρξη των διαδικασιών για την ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ δρόμων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό». Ακόμα και μια ζωή αν κινδυνεύσει, είναι κρίμα εν έτει 2022!

Documento Newsletter