Ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αισχροκέρδειας

Ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αισχροκέρδειας

Η ακρίβεια στα τρόφιμα καλπάζει. Η πολιτεία απούσα ενώ η αισχροκέρδεια εξοντώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Πλέον οι Έλληνες αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα. Σε όλα αυτά υπάρχει και ένας αρμόδιος υπουργός. Είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας. ‘Ηδη μιλάμε για έναν αποτυχημένο στον τομέα του εμπορίου υπουργό. Ο πληθωρισμός της απληστίας στα τρόφιμα δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνούμενη να διεξάγει ελέγχους στην αγορά, τροφοδοτεί την ακρίβεια με στόχο να εισπράξει ΦΠΑ. Έτσι όμως δηλητηριάζει την πραγματική οικονομία, αφού η κατανάλωση μετατρέπεται σε ΦΠΑ.

Ελαιόλαδο σε τιμές χρυσού

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και ποια είναι η συμβολή πολιτικών όπως ο Κ. Σκρέκας στο όργιο αισχροκέρδειας, ας πάρουμε το λάδι. ‘Ηδη πωλείται στα ράφια στα 13 ευρώ το λίτρο (από τον Νοέμβριο η πρόβλεψη είναι για 18-20 ευρώ το λίτρο). Για να δικαιολογηθεί, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να μπει διατίμηση. «Εάν βάλουμε διατίμηση 3 ευρώ στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί» ανέφερε.

Για να δικαιολογηθεί δε για τις τιμές με τις οποίες πωλείται το λάδι είπε επί λέξει: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Οχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης». Πράγματι εξαιτίας της φετινής λειψής παραγωγής το λάδι έχει φτάσει να πωλείται στην τιμή 8-9 ευρώ το λίτρο. Εδώ δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στον Κ. Σκρέκα, όπως και στον υπόλοιπο κυβερνητικό θίασο με μαέστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορούν να λένε απίθανες γελοιότητες με ύφος σοβαρό.

Κερδίζουν κυβέρνηση και αετονύχηδες

Είναι γνωστό ότι το λάδι στην Ελλάδα παράγεται το φθινόπωρο. Αρχικά παράγεται το πρώιμο λάδι, που καθορίζει την τιμή. Ποιο λάδι όμως βρίσκεται ήδη στα ράφια; Μα φυσικά αυτό της περυσινής παραγωγής, που είχε πωληθεί από τους παραγωγούς 3-5 ευρώ το λίτρο. Πώς προκύπτει λοιπόν αυτή η τεράστια αύξηση από τώρα; Απλώς επιτήδειοι της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ παραγωγού και τελικού καταναλωτή εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία της φετινής τιμής –λόγω της λειψής παραγωγής– για να αισχροκερδήσουν σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών πουλώντας το περυσινό λάδι σε τιμές του φετινού που θα παραχθεί. Τι εκμεταλλεύονται αυτοί οι επιτήδειοι; Είναι προφανές: την απουσία ελέγχων στα ενδιάμεσα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι μια σχέση win win. Η κυβέρνηση κερδίζει τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας παρουσιάζοντας τη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ ως επιτυχία και οι άπληστοι τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Όταν κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι χάνουν. Το ποιοι είναι οι χαμένοι είναι προφανές.

Η Eurostat διαψεύδει τον Σκρέκα

Ο υπουργός Κ. Σκρέκας έκανε σύγκριση με τις τιμές στην Ισπανία. Για το γάλα είπε ότι «ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν 15,1% και στην Ελλάδα 6,3%». Για το ελαιόλαδο ανέφερε ότι «ήταν 52,5% ο ετήσιος πληθωρισμός ενώ στην Ελλάδα 23,5%, στα ζυμαρικά 2,9% ο πληθωρισμός στην Ισπανία και 0,1% στην Ελλάδα». Ελέγχοντας τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (19/09/2023) εντοπίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2% στην ΕΕ και κατά 21% στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, στην ΕΕ η τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 8% και του γάλακτος μειώθηκε κατά 2%. Αντίθετα, στην Ελλάδα η τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 56% και του γάλακτος αυξήθηκε κατά 32%.

Διαβάστε επίσης: «Μαύρες» προβλέψεις για ελαιόλαδο, φέτα, γαλακτοκομικά με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Video)

 

Documento Newsletter