Ρίσι Σούνακ: «Αποτύχαμε», είπε για το μπάχαλο στο βρετανικό ΕΣΥ αλλά… του φταίνε οι γιατροί που απεργούν

Ρίσι Σούνακ: «Αποτύχαμε», είπε για το μπάχαλο στο βρετανικό ΕΣΥ αλλά… του φταίνε οι γιατροί που απεργούν

Το γεγονός ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να περιορίσει τις τεράστιες λίστες αναμονής του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), παραδέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Ο Σούνακ δεσμεύτηκε πριν από έναν χρόνο να ενισχύσει τη Δημόσια Υγεία, λέγοντας ότι θα μειώσει τον αριθμό των ασθενών που περιμένουν για θεραπεία. Σημειώνεται, ότι η περικοπή των λιστών αναμονής του NHS, είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες που έθεσε ο Σούνακ τον Ιανουάριο του 2023, μαζί με μέτρα για την οικονομία και τη μετανάστευση.

Ενώ υπήρξε μια μικρή μείωση στον αριθμό των αναμονών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 400.000 υψηλότερος, από ό,τι στις αρχές του 2023, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να εξακολουθούν να περιμένουν θεραπεία για νοσοκομειακή περίθαλψη ρουτίνας επί μήνες, ή ακόμα και χρόνο.

Παρόλο που δεν είχε γνωστοποιήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του πλάνου, ο Σούνακ παραδέχτηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου σε συνέντευξή του στο TalkTv με τον Πιρς Μόργκαν, ότι δεν τα κατάφερε, τη στιγμή που το NHS βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο εάν η κυβέρνηση απέτυχε να φέρει εις πέρας τη δέσμευσή της, ο Ρίσι Σούνακ απάντησε αρχικά ότι «δεν έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», ενώ πιεζόμενος για μια πιο συγκεκριμένη απάντηση, δήλωσε: «ναι, έχουμε αποτύχει».

Ωστόσο, αρνήθηκε την αναφορά ότι οι Τόρις σημειώνουν αποτυχίες στο NHS από το 2010, επικαλούμενος τις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού. Μάλιστα, φαίνεται να απέδωσε την ευθύνη στις απεργίες των υγειονομικών, για την αποτυχία του να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του: «Θέλω να πω στον κόσμο ότι έχουμε επενδύσει ποσά – ρεκόρ στο NHS, για περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι το Σύστημα Υγείας μπορεί να παρέχει περισσότερα από ποτέ, αλλά οι απεργίες είχαν αντίκτυπο».

Υπενθυμίζεται, ότι απεργίες των νοσηλευτών και ορισμένων άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας έληξαν το περασμένο καλοκαίρι, μετά από συμφωνία αμοιβών με την κυβέρνηση. Ωστόσο, τον Ιανουάριο οι ειδικευόμενοι γιατροί προχώρησαν σε μια ιστορική απεργία, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Η κυβέρνηση προσέφερε στους ειδικευόμενους γιατρούς αύξηση 3% επιπλέον αυτής του 8,8% που τους δόθηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) ζητά αύξηση 35% η οποία, όπως αναφέρει, είναι απαραίτητη για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των γιατρών.

Από τα μέσα του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία πολλές απεργίες σε διάφορους κλάδους λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πληθωρισμός, που για καιρό παρέμενε πάνω από το 10%, έπεσε τον Οκτώβριο στο 4,6%.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Ο Σούνακ αντιμέτωπος με εξέγερση για το νομοσχέδιο «Ρουάντα»

Βρετανία: Ο Σούνακ προανήγγειλε βουλευτικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024

Documento Newsletter