Ρήγμα στις σχέσεις Μελόνι-Φον ντερ Λάιεν: Επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν από την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Ρήγμα στις σχέσεις Μελόνι-Φον ντερ Λάιεν: Επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν από την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Σε ένα ταραχώδες κεφάλαιο μοιάζουν να έχουν εισέλθει οι σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σύμφωνα με ανάλυση του Politico είναι πιθανό να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Αφορμή αποτέλεσε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, η οποία εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και στην Ιταλία, καθώς και την ανεξαρτησία του κρατικού δικτύου Rai.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον δημοσιογράφων, επικαλούμενη δυσφήμηση, η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Ιταλία και τιμωρείται με φυλάκιση. Παράλληλα, ο διορισμός έμπιστών της σε κορυφαία πόστα στο κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης έχει οδηγήσει στην αποχώρηση ορισμένων επιφανών δημοσιογράφων.

Από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν, η Μελόνι έστειλε μία επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι οι επικρίσεις κατά της Ιταλίας οδήγησαν σε «αδέξιες και ύπουλες» επιθέσεις από δημοσιογράφους. Όπως υπογραμμίζει το Politico, αυτή ήταν και η πιο πρόσφατη ένδειξη της επιδεινούμενης σχέσης μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο 5.000€ σε Ιταλίδα δημοσιογράφο γιατί είπε την Μελόνι «κοντή»

Στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από την επικύρωση της δεύτερης θητείας της Φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Μελόνι συνέχισε να κοντράρεται με την Κομισιόν προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της σχέσης της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το διάστημα που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο για την ανανέωση της θητείας της η Φον ντερ Λάιεν έχτιζε επί μήνες δεσμούς με τη Μελόνι, πότε με κοινή τους επιθεώρηση σημείου εισόδου μεταναστών στην Ιταλία, πότε με τη συμμετοχή της σε συζήτηση στη Ρώμη, όπου η Μελόνι ανέπτυξε τη διευρυμένη πολιτική της στρατηγική στην αφρικανική ήπειρο καθώς και σε άλλες περιστάσεις. Αλλά η Ιταλίδα πρωθυπουργός προτίμησε την αποχή όταν οι ηγέτες της ΕΕ άναψαν το πράσινο φως στην Φον ντερ Λάιεν για να παραμείνει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μελόνι απείχε οργισμένη επειδή είχε αποκλειστεί από μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν, των Σοσιαλιστών του Όλαφ Σολτς και των Φιλελεύθερων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Το δεύτερο χτύπημα της Μελόνι ήρθε όταν το κόμμα της, οι Αδελφοί της Ιταλίας, καταψήφισαν την Φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο, αν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Μελόνι «είχε οικοδομήσει αξιοπιστία σε διπλωματικούς και χρηματοοικονομικούς κύκλους και με την Κομισιόν και είχε επωφεληθεί από πολυάριθμες παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων και αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεταναστευτικό. Και τώρα την τίναξε στον αέρα», λέει ο λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, Λορέντσο Καστελάνι στο Politico.

«Μελόνι, όπως Μπερλουσκόνι»

Με τις επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ, «η Μελόνι δείχνει τις αδυναμίες της», εκτιμά ο επί δεκαετία εκδότης του γνωστού περιοδικού «Economist», Μπιλ Εμοτ. Μιλώντας στη «La Repubblica», ο Εμοτ τονίζει πως «δεν αποτελεί ποτέ καλό σημάδι όταν η κυβέρνηση μιας δυτικής και δημοκρατικής χώρας επιτίθεται σε εφημερίδες ή δημοσιογράφους».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τίποτα από όσα έχουν συμβεί δεν σημαίνουν ότι «δεν υπάρχει πλέον ελεύθερη ενημέρωση στην Ιταλία», προσθέτοντας όμως ότι «τα περιθώρια έχουν συρρικνωθεί, ενώ η κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση Μελόνι είναι ανησυχητική».

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Η νεολαία της Μελόνι νοσταλγεί τον Μουσολίνι (Video)

«Πρόκειται για ενδείξεις που πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Τα ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν την τέταρτη και, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, την πέμπτη εξουσία. Συνεισφέρουν στην προάσπιση της δημοκρατίας. Το να επιτίθεται κανείς διαρκώς εναντίον τους και, ακόμη χειρότερα, το να τους ασκεί αγωγές με σκοπό να τα εξαναγκάσει να σιωπήσουν αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη στάση», υπογράμμισε

Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα σε σύγκριση ανάμεσα στην τωρινή κυβέρνηση Μελόνι και τη στάση που τηρεί, με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί επί διακυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφορικά με τα ΜΜΕ. Θεωρεί δε ότι το πιο ανησυχητικό δεν είναι οι αντιδράσεις όπως εκείνες του τότε πρωθυπουργού, όταν ο «Economist» τον είχε χαρακτηρίσει «ακατάλληλο για να κυβερνήσει», αλλά η χρήση των δικαστηρίων προκειμένου να απαξιωθούν και να πληγούν τα ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Intel: Κύμα μαζικών απολύσεων – «Ξηλώνει» 18.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους


Αεροπορικές ακυρώνουν πτήσεις προς Τελ Αβίβ – Αποφεύγουν τον εναέριο χώρο Ιράν και Λιβάνου υπό τον φόβο κλιμάκωσης


Η φύση δεν… προέβλεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τα παιχνίδια των χρωμοσωμάτων


«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Σε κλίμα ανησυχίας η ταφή Χανίγια στο Κατάρ – «Ημέρα οργής» από τη Χαμάς, αντίποινα ετοιμάζει το Ιράν

«Θαύμα» στην Τουρκία που την είχαν για… φαλιμέντο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter