Ρήγμα στα συμφέροντα που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Το «Βήμα» εναντίον πρωθυπουργικού ανηψιού

Εάν κάτι αποκάλυψε πέραν αμφιβολίας «η περιπέτεια του ανασχηματισμού» ήταν η σύγκρουση των συστημάτων που στήριξαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην άνοδο του στην πρωθυπουργία και εξασφάλισαν το επικοινωνιακό «ροζ συνεφάκι» της πρώτης διετίας.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της ναυαρχίδας του Ομίλου Μαρινάκη την προηγούμενη Κυριακή. Η καλή εφημερίδα στο editorial της μάλιστα αποδομεί πλήρως τον ανασχηματισμό και συγκεντρώνει τα πυρά της στον ισχυρό άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και ανεψιό, Γρηγόρη Δημητριάδη. Εν συντομία χρεώνει στον κ. Δημητριάδη το φιάσκο με τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. Αποδίδει ευθύνη για την διαχείριση της υπόθεσης, και ότι δεν είχε εξασφαλίσει την αποδοχή από τον παρολίγο υπουργό. Αφήνει δε ανοικτό σε άλλη στήλη ποιος είχε την έμπνευση της υπουργοποίησής του, σημειώνοντας ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την πατρότητα της ιδέας και την σχετική ευθύνη.

Στον κ. Δημητριάδη χρεώνει και την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Αφού σημειώνει την άποψή της η εφημερίδα ότι «φορτώθηκε χωρίς να έχει την αρμοδιότητα όλες τις ευθύνες των πυρκαγιών και πετάχθηκε σαν στημένη λεμονόκουπα», στην συνέχεια αναφέρει ότι «επικράτησε η διακινούμενη αρνητική άποψη και γνώμη του πρωθυπουργικού συμβούλου και πολυπράγμωνος ανηψιού -όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από τα εξοπλιστικά μέχρι τις υγειονομικές προμήθειες, από κάτω θα τον βρεις-, για αυτόν που για κάποιον ανεξήγητο λόγο ήθελε από την αρχή να ξεφορτωθεί.

Φήμες στα γαλάζια παρασκήνια και πριν τον ανασχηματισμό έκαναν λόγο για σύγκρουση περί τις νέες ταυτότητες και ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεν συμφωνούσε με την διαδικασία και γι αυτό τον θεωρούσαν προγραμμένο και όχι για τις πυρκαγιές.

Η αποδόμηση της κυβέρνησης όμως είναι συνολική καθώς η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι πυρκαγιές άφησαν τραύμα βαθύ πίσω τους, θάμπωσαν την εικόνα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης και άσκησαν αφόρητη πολιτική πίεση στον κ. Μητσοτάκη».

Δεν είναι και τόσο φιλικά στην κυβέρνηση όλα αυτά. Αν τα συνδέσει κανείς και με τα όσα έγραψε το Liberal.gr για τον πόλεμο μεταξύ Β.Β και Σ.Λ καταλαβαίνει κανείς ότι έχουν γίνει μία ωραία ατμόσφαιρα στα πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα που θέλουν να έχουν λόγο στα κυβερνητικά πράγματα.

Το πόσο βάθυ είναι το ρήγμα στις σχέσεις του ιδιοκτήτη του Συγκροτήματος με τον κ. Μητσοτάκη και αν θα παραμείνει ή θα επουλωθεί αφού γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις μένει να φανεί. Ωστόσο μπορεί κανείς να εικάσει βάσιμα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους άλλους. Γενικότερα όμως κυκλοφορεί στα επιχειρηματικά παρασκήνια ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να μοιράσει τα 75 δις των ευρωπαϊκών πακέτων τα επόμενα χρόνια και αναζητείται διάδοχη κατάσταση.