Ρίγη στην παγκόσμια οικονομία

Οι βλαβερές συνέπειες του κορονοϊού ανησυχούν τους οικονομικούς αναλυτές

Οι χιλιάδες ασθενείς και οι τεράστιες περιοχές σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητη την κινεζική οικονομία, ειδικά καθώς η κορύφωση της επιδημίας δεν αναμένεται πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και τα προβλήματα στον τουρισμό γίνονται εύκολα αντιληπτά και από την άλλη πλευρά του πλανήτη. Το λουκέτο σε μεγάλες εταιρείες όπως η ΒΜW, η Tesla και η Toyota μπορεί να είναι προσωρινό αλλά ουδείς μπορεί να προσδιορίσει σήμερα μέχρι πότε θα παραμείνει, όπως κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια την επόμενη ημέρα, πόσοι θα επιστρέψουν και πότε στην εργασία τους, πόσοι θα παραμείνουν νοσηλευόμενοι και τι

επιπτώσεις θα έχει τελικά η επιδημία στην κινεζική οικονομία.

Η κατάσταση θυμίζει την εποχή του SARS και τους οικονομικούς τριγμούς που υπήρξαν τότε, αλλά τώρα, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί, τα προβλήματα αναμένεται να είναι περισσότερα καθώς η Κίνα συνεισφέρει το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ: η οικονομία του πλανήτη είναι πολύ περισσότερο παγκοσμιοποιημένη και ο ρόλος της κινεζικής οικονομίας έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος σε αυτήν. Ενδεικτική των νέων συνθηκών και των νέων προβλημάτων είναι η ανακοίνωση της Hyundai που προανήγγειλε συνολική διακοπή της παραγωγής καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξαρτημάτων που κανονικά προμηθεύεται από την Κίνα.

Λόγω της παγκοσμιοποίησης σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η γερμανική οικονομία καθώς η βιομηχανία της βασίζεται αρκετά στην κινεζική, ενώ και οι γερμανικές εξαγωγές πλήττονται σημαντικά από τις σημερινές συνθήκες στην Κίνα. Και οι γερμανικές πληγές εύκολα γίνονται πληγές της ΕΕ που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη περίσκεψη τη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός θα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, που θα εμποδίσει τη μετατροπή ενός κινεζικού κατά κύριο λόγο –αυτήν τη στιγμή– προβλήματος σε παγκόσμιο.

Ετικέτες