Ρήγματα στη μονοκρατορία του Πούτιν

Στους δρόμους πάνω από 100 πόλεων οι Ρώσοι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Οι μαζικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες που είδε η χώρα μετά το 2012, οι οποίες συγκλόνισαν περισσότερες από 100 πόλεις μετά τη σύλληψη του 44χρονου αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είναι το κύριο στοιχείο στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.

Η απάντηση του Πούτιν ήρθε με την άγρια καταστολή και τις περισσότερες από 5.000 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και της συζύγου του Ναβάλνι Γιούλια. Ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου ο Πούτιν θέλει να σιγουρέψει τη νίκη του στριμώχνοντας τον κύριο εκφραστή της διαφωνίας. Το κίνημα εναντίον του Πούτιν κινδυνεύει να ξεθυμάνει χωρίς την καθημερινή ενεργή παρουσία του αρχηγού του και το έργο της αποκατάστασης της κανονικότητας στη χώρα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

«Διεφθαρμένο ανθρωπάκι»

Ο Ναβάλνι είναι από τους θερμότερους επικριτές της διαφθοράς του καθεστώτος που έχει εγκαταστήσει ο Πούτιν στη Ρωσία. Η πιο πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε αφορούσε ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, για το οποίο τον κατηγόρησε ότι το απέκτησε με αδιαφανή τρόπο. Αλλά ακόμη και μέσα από τη δικαστική αίθουσα δεν σταμάτησε να τον σφυροκοπά: «Ηταν ο Πούτιν που χρησιμοποιώντας τη μυστική υπηρεσία επιχείρησε να με σκοτώσει… Ο κόσμος το ξέρει και όλο και περισσότεροι το μαθαίνουν κι αυτό τρελαίνει το διεφθαρμένο ανθρωπάκι στο καταφύγιό του», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το κύριο ζήτημα αυτής της δίκης δεν είναι αν θα πάω φυλακή, αλλά να τρομάξει μεγάλο μέρος του κόσμου. Ενα άτομο φυλακίζεται για να τρομάξουν εκατομμύρια».

Πέντε μήνες μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξίνη στο Ομσκ της Σιβηρίας ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε στις 17 Ιανουαρίου από τη Γερμανία όπου ανάρρωσε και συνελήφθη αμέσως από τις αρχές. Αφορμή ήταν ότι ο Ναβάλνι παραβίασε τους όρους της αναστολής της ποινής του για μια παλιά καταδίκη για απάτη με μια εταιρεία καλλυντικών, αφού δεν πραγματοποίησε την τελευταία επίσκεψη στις σωφρονιστικές υπηρεσίες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποκαλέσει την καταδίκη αυτή αυθαίρετη και πολιτικά υποκινούμενη. Ο Ναβάλνι αντικρούει τους ισχυρισμούς των αρχών ότι κρυβόταν λέγοντας ότι εκείνο τον καιρό είχε υποβληθεί σε τεχνητό κώμα από τους θεράποντες ιατρούς του. Την περασμένη Τρίτη καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριάμισι ετών, ενώ σε μια ξεχωριστή υπόθεση του προσάπτονται κατηγορίες που μπορεί να του κοστίσουν δέκα χρόνια επιπλέον. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ συνεργάζονται με τον Ναβάλνι.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του Ναβάλνι μέχρι στιγμής κινούνται στο επίπεδο της ρητορικής καταδίκης. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι και δυτικοί διπλωμάτες συμμετείχαν στην ακρόαση της περασμένης Τρίτης. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μπάιντεν έθεσε πιεστικά το ζήτημα στον Πούτιν, ανάμεσα σε άλλα διμερή θέματα. Η στάση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα καθώς ο Τραμπ, παρόλο που είχε επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σπάνια επέκρινε τον ίδιο τον Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC καταδίκασε την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και χαρακτήρισε την κράτηση του Ναβάλνι «βαθιά ενοχλητική». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν τον Ναβάλνι αμέσως και δήλωσε ότι η ΕΕ δεν δέχεται την καταδίκη.

Ετικέτες